DİKTE YAPMANIN ZARARLARI;
bu dikte meselesi burada anlatılacak kadar kısa bir mesele değil. ama basitçe özetlemeye çalışacağım. şimdi; okuma yazma öğretiminde kullanılan resmi olarak bilinen 156 teknik vardır. dikte sadece bir tanesidir. en eski yani geleneksel bir yöntem olduğu için iyi bir ölçme yöntemi olduğu sanılır. bu yüzden çok yıllık öğretmenlerin ve müfettişlerin sahip çıktığı bir yöntem haline geldi. aslında dikte tek tip zekayı hedef alan bir yöntemdir. uygulanması zor zahmetli ve zaman alıcıdır. verdiğini direkt alma isteğinin ürünüdür. bu durumda sonuçları sadece veren için tatmin edicidir. söyleme, duyma esasına dayanır. görme, dokunma, hareket ve temas etmeyi içermez. yani eksiktir. yapılan araştırmalar diktenin erken yaşlarda başarırsız bir metot olduğunu göstermiştir. çünkü öğrenci zevk alma değil başarabilme, başardığındada değerli olma isteğiyle hareket ettiği için farklı yolları harakete geçirmeye başlar. öğretmenin ağzını okur. ezberler vs. yeni sistem yapılandırma esasına dayanır. etkin olmalı, düşünmeli, zevk almalı, hayata uygulamalı ve pek çok duygunun ve duyunun farkında olmalıdır. öğrenci verdiğiniz sesi ve heceyi başka türlü yapılandırmış olabilir. bu durumda dikteyi geri çektiğiniz zaman farklı değerlendirmeye yönelik etkinlikler düzenlemelisiniz. öğrencinizin bilgiyi yapılandırma şeklini bu etkinliklerle keşfedecek ve yeni sesi onun yapılandırma şekline göre ölçeceksiniz. .
Bunların hepsine sonuna kadar katılıyorum.Ancak yukarıda söylediklerinizin gerçekleşmesi için öğretimin bireyselleştirilmesi gerekir.Her öğrenciye ayrı reçete yazılmalıdır.. Ancak bunun için 40 dakika yetmez. Sınıf mevcutları 20 yi geçmemelidir. Kaldı ki yapılandırma şekline göre uygulanacak yöntemler o kadar da basit değildir. Özel eğitim gerektirir. Önce "beyin temelli öğrenmeyi" tüm öğretmenlerin çok iyi bilmesi gerekir. Sonra öğrencinin, hangi çeyreğini daha çok kullandığı tespit edilecek ve bu çeyreğe göre öğrenme yapılandırılacak. Diğer çeyrekler için ise güçlendirici etkinlikler yapılacak.
Bunun için ne mevcutlar ne de süre yetmediğine göre, dikteyi de kaldırırsak öğrenme sürecini nasıl değerlendireceğiz? Dikteyi bırakmak, gerekli tedbirlerin alınmasını da geciktirir kanatindeyim.