İŞİN MANTIĞINI.................
bir sorum var bir ses verince gitgide heceler kelimeler cümlelerde fazlalaşıyo hepsini yazdırıp okutmakta zorlanıyorum şuan geldiğim sınıf geri kaldığı için 2.5 güne 1 sesveriyorum ama yetişmiyo sizler nasıl yapıyosunuz
Öğretmenim pratik olabilecek bir-iki öneri sıralayacağım, inşallah faydası olur.
İlgili sesi hissettirme, tanıtma, kelimeler içinde bulma .vs çalışmasından sonra;
*Tüm heceleri değil, belli başlı olanlarla (8-10) sıkça kullanılabilecek kelimelere ulaşmaya çalışın,
*Elde ettiğiniz kelimeleri tahtada yazıp, yeterince okutun,
*Bu kelimeler içinden 3-4 tane göze batan (günlük hayatta sıkça kullanılabilecek, çocuğun aşina olduğu kelimeler olmasına dikkat edin) seçip defterlere yazdırın,
Örnek: sesiniz şşşşş olsa; şeker, kaşık, şemsiye
Yazım düzeni:
şeker şeker şeker
kaşık kaşık kaşık
şemsiye şemsiye şemsiye
*Fazla takılmadan, bu v.b sesle ilgili belli başlı kelimeleri direk cümle içinde kullanmaya ağırlık verin,
*Cümle içinde kullanmayı da 3-5 (durumunuza göre) cümle ile sınırlayıp, günün sonunda metne hazır hale gelmeye çalışın,
*Aynı gün yetişmezse bile ertesi gün fazla zaman kaybetmeden sesle ilgili kısa, öz bir metin (3-4 cümlelik yeterli) oluşturup, tahtada yazılı hale getirdikten sonra sınıfa topluca okutunuz. Sonrasında o metni yazdırınız.
*Birleştirme mantığını kavramışlarsa çocuklarınız, hece üzerinde fazla zaman kaybetmeyip, kelime-cümle ve kısa metin çalışmalarına ağırlık veriniz.
*Belki her ses için metin yazdırma imkanınız olmayabilir, en azından 3-5 cümle içinde sürekli tekrar eden belli başlı kelimelerle (1-2 seste ortak metin şeklinde de olabilir metin çalışması) mümkün olduğunca kısa tekrarlar yapınız.
*Okuttuğunuz metinleri aradabir tekrar okutmanız genel tekrarı ve hızlanmalarını da sağlayacaktır.
*Özetlemek gerekirse öğretmenim, belli başlı kelimelerle cümle-metin çalışmasına yoğunlaşın.
*Her ses için 4-5 kelime, 3-4 cümle ve kısa, öz bir metin okuma-yazma çalışmasını belli bir düzende götürürseniz bir sıkıntı kalacağını zanetmiyorum.
*Tüm bu saydıklarımı 1.5 güne sığdırmanız mümkün öğretmenim.
*Ayrıca ses kartlarınız (afişler) elinizde varsa, her gün ilk derste 5-10 dk ayırarak; tüm sesleri (öncekiler de dahil, sırası olsun veya olmasın-görselleri ile birlikte) sınıfa tekrar ettiriniz.
*Ayrıca metin afişleriniz varsa; (yoksa kendiniz de kısa metinleri kartona yazarak hazırlayabilirsiniz) 2-3 günde sınıfa topluca okutturunuz. Bu size gerekli tekrarı sağlayacaktır.
*Tüm bunların dışında öğrencilerde istek uyandıracak (övgü, ödül, onurlandırma-alkış-beğeni-onaylama v.b maddi manevi pekiştireçler ) de aradabir, dozu iyi ayarlanarak kullanılırsa işiniz oldukça kolaylaşacak öğretmenim.
*Daha da önemlisi, stres yapmamaya çalışın, çünkü (RAMlık durumlar hariç) her çocuk okumaya geçiyor öğretmenim. Biraz erken, biraz geç hiçbirşey değiştirmez; her çocuğun bir zamanı var.
Umarım bir fikir oluşturur sizin için, kusurlarımız olmuşsa afola..
Kolay gelsin, iyi çalışmalar öğretmenim.