arkadaşlar ben bugün ela lale el ele gibi cümleleri okutturdum.. ama sanki bilerek okumuyolar gibi geliyo bana... bir iki tanesi hemen söylüyo al a el diyo.. yanlış mı gidiyorum bi eksiğim mi var diye düşünüyorum böyle sorun yaşayanlar varmı hocam..
1. ve 2. grupta ses ve hece karıştırmaları normaldir öğretmenim. Sesler verilip, kelimeler çoğaldıkça metin çalışmaları içinde sesler ve kelimeler bir anlamda tekrarlanmış olacaklar. O aşama için, çeşitli nedenlerle olması gereken seviyelerde olmayan öğrencilerle daha basit çalışmalar (örneğin kelime karıştırıyorsa, ilgili hecelere, hece karıştırıyorsa ilgili seslere geri dönüşler zaman zaman gerekebilir) Bu nedenle sonradan düzeltmektense, her çocuğun seviyesini farkederek yönlendirmek daha doğru olur kanımca.
Bu amaçla nacizane birkaç şey belitmek istiyorum:
*Yavaş öğrenen için seviyesine uygun çalışma yaptırmak, veliden destek aramak,
*Sınıf içinde birebir (zaman uygunsa) çalışmak,
*Onun bulunduğu seviyeden hareketle çalıştırmak,
*Gerektiğinde ilk örnekleri defterine çizmek (hangi seste, hecede, kelimede olunduğu farketmez)
*Kontrol çalışmalarında onu sona bırakmamak (çünkü başka bir faaliyete geçerken sona kalan böyle bir öğrenci takviye alsa da yetiştiremez, her çalışmaya noksan ve gecikmiş hissi ile başlayacağından tıkanabilir...) Hatta en başta ilgilenmek seviye uçurumlarını azaltabilir, kopmasını önleyebilir. Bu yapılırken hızlı öğrenciler için gerekli tetbirler de gözden kaçırılmamalıdır.
*Bol dikte ile seviyelerinin farkında olmak, çocuğun neyi yapamadığını bilmek, nasıl yapabileceği konusunda bize ip ucları, ona da telafi şansı verir.
*Çok basitte olsa ona başarma duygusu tattırıp, geri dönütler vermek (gerekirse ki zaman zaman gerekebilir; onu pozitif ayrıcalık ile desteklemek, cesaretlendirmek-olumlama, ödül faktörü-)
*Ona zaman tanımak, sabır göstermek, ürkmemesi için uygun iletişim yolunu kullanmak (gerekirse kızmak- fakat ölçülü ve gayrete getirmek için sadece...)
*Çalışmaya ikna etmek için(her çocuğun dünyasına girmenin mutlaka bir yolu vardır..) onu tanımak gerekir.
Olaya biraz da bu yönüyle bakarsak işimiz biraz daha kolaylaşır ve zevkli hale gelir zanedersem. Herşeye rağmen ağır proplemli öğrenci de olur mu?
Evet olur ama, bu durum çalışma şevkimizi kırmamalı öğretmenim
İyi çalışmalar, kolay gelsin.