Arkadaşlar müfettişler toplantı yaptı 1. sınıf okutan öğretmenlerle. Bende kendimce not almıştım. Bunu paylaşmak istedim umarım faydası olur. Notu kendime göre ve hızlı aldığım için anlatım bozukluğu, üslup bozuklu, noktalama işaretleri yanlışları için kusura bakmayın
1- İplik asılıp kelime ve heceler ipliklere asılacak. İpliğe ses, kelime veya hece asılacak. Cümle asılmayacak.
2- Oyunlaştırılarak kelimelerin yerleri değiştirilecek. Harflerden hece kelime cümle oluşturulacak.
3- Gurup oluşturulup heceler verilecek her guruba. Guruplar kendi aralarında kelime oluşturacak. Hangi gurup kaç kelime oluşturacak diye oyu oynanacak.
4- Kırtasiyeden hazır cümle alınmayacak. Renkli kartonlar asılarak cümleler işlendikçe, kartonlara yazılıp metin oluşturulacak. Okuturken örneğin 2. Metnin alttan 3. Cümlesini oku şeklinde okutulacak.
5- Mevsim şeridini çocuklar hazırlayacak. Gurup oluşturulup her evsimi bir gurup hazırlayabilir. Örneğin kış için pamuktan kardan adam veya poşet dosyaya mevsimle ilgili ürünleri konabilir.
6- Serbest etkinliklerde kesinlikle farklı dersler işlenmeyecek.
7- Atatürk köşesini çocuklar oluşturacak. Atatürk resmi kimliği vb. çocuklar çizsin. Çok fazla görsel olmayacak.
8- Çizgi çalışması 1 ila 3 hafta arasında olmalıdır. 3 haftayı geçmesin.
9- Kesinlikle elden tutulup yazdırılmayacak.
10- Yazıda üç farklı bitişik eğik yazı kağıdı kullanılacak. 1. si 2 çizgi arası 2cm bu sayfaya ses, hece, kelime yazılacak. 2. si 4 çizgiden oluşacak üstteki ve alttaki çizgiler arası 0.5 cm ortadaki çizgiler arası 1cm olacak. Bu sayfaya da ses, hece, kelime yazılacak. 3. sü ise normal güzel yazı defteri olacak. Bu sayfaya da cümle yazılacak.
11- Harfleri veya kelimeleri 1 ile 3 satır arası yazdırılacak. 3 satırı geçmeyecek.
12- Yıldız veya imza konusunda hassas davranıp herkese imza atılmayacak. Kurdele kesinlikle kullanılmayacak.
13- 2. Kanaat döneminde yazı çalışması çizgisiz defterde yapılacak.
14- Haftada 2 ila 3 harfe verilecek. Bir derste tüm etkinlikler bitirilmeye çalışılacak. Bir harf 7- 8 dakika hissettirilecek. Harf ten hece oluşturulup kelime oluşturulacak. Yazma yapılacak. Yani bütün şekilde işlenecek. Diğer derslerde tekrarı yapılacak.
15- Harf vermede ideal ölçüler 1. gün harf verilip 2. Gün tekrarı 3. Gün yeni harf 4. Gün tekrarı 5. Gün genel tekrar ideali.
16- le gibi sessizle başlayan hecelerde l-e diye birleştirme. Ele diyerek baştaki e yi at le kalsın. El de bir birim üzerinde duruyorsan le de üç birim üzerinde dur kavraması daha zor olduğu için.
17- Çocukların karıştırdığı harfler b p çok karıştırdıkları harflin üzerinde uzun süre dur.
18- 1. Sınıfta en az üç noktalama işareti öğret. Nokta, virgül, soru işareti
19- Büyük harfleri ya özel isimlerde yada satır başlarına geçince ver. Örneğin E harfini e,l,a işleyince Ela özel ismini kullanırken ver.
20- Harfleri heceleri kelimeleri aynı renkte yaz.
21- Hazır hece tablosu kesinlikle kullanma. Heceleri türeterek göster.
22- Kitaplıkta bitişik eğik yazılı hikaye olmasın. Çünkü bitişik eğik yazı okuma için değil yazma için.
23- Dikte çalışması yaparken cümlenin hepsi söylensin. Kesinlikle harflere veya heceler ayırma. Öğretmen hepsini söyler öğrenciler içinden heceler.
24- Öğrencilere ödül verirken Enler tablosu oluştur. En güzel yazı yazan, En güzel okuyan vs. Bu tabloya öğrencilerin ismini as. Bu tabloyu her hafta güncelle.
25- Öğrenciler istedikleri yerde otursun. Kimseye sen şuraya otur deme.
26- Birleştirilmiş sınıflarda kesinlikle 1. Sınıf öğrencisi birlerle 2. Sınıf öğrencisi ikilerle otursun. Okuma yazma bilmese dahi sınıf yerlerini değiştirme.
27- Mukavvaya sınıf mevcudu kadar çivi sapla. Her öğrenci için elma yap. Elmaların bir tarafı boyansın diğer tarafı boyasız kalsın. Çivilerin üstüne numaralarıyla beraber öğrenci adlarını yaz. Öğrenciler öğleden sonra giderken boyasız tarafını sabah gelince boyalı tarafını çevirsinler. Böylelikle gelmeyen öğrenciler belli olsun.
28- Okuma yazmada yapılmaması gerekenler.
Hece bölme işlemi yapma. Kelime veya hecedeyken sesleri tek başına çıkarma. Lale derken mesela l a l e diyerek ayırma. Öğrenciler kelimeleri önce içinden sonra dışından okumasın. Heceleri uzatmasın. Bir büyük bir küçük yazmasın çizgilere dikkat etsin. Özel isimlerin ve cümle başlarında büyük harfle başla. Yazılar mutlaka eğik olsun dik yazmasınlar.
29- Matematikte haftada 2 doğal sayı ver. Verdiğin sayılarla hemen toplama çıkarma işlemleri yaptır. Örneğin 1 ile 2 verildiğinde 1+2=3 2-1=1 vb.
30- 20 ye kadar toplayıp çıkarma 100 e kadar okuyup yazma yapmaları gerekir. Eldeli toplama ve çıkarma yapılmamalı.
31- Öğrencilere rakamlar verip yerleri değiştirilerek oyun şeklinde sayılar oluştur.
32- Serbest etkinlikler derslerinin hafta bir gününde kulüp veya rehberlik dönüşümlü olarak yaptır. Serbest etkinlik derslerini gezi vb uzun sürecek faaliyetlerde 1 güne de toplanabilir.
33- Kulüplerde toplum hizmeti velilerle beraber yapılması gerekir.
34- Zümre öğretmenler kurulu tutanağın serbest etkinlik faaliyetlerini aylık olarak belirle. Her ayın sonunda faaliyetler yapıldı yapılamadı vb. diye rapor hazırla.
35- Serbest etkinlik planı yıllık aylık ve günlük plan olarak hazırla.