Açık heceye ulaşmada sıkıntı çeken arkadaşlar; bütün açık heceleri ezberletmekten çok, örnek bir iki kelime ile bu ses, hece birleştirme (örnek: al- a=ala); açık heceye ulaşma (örnek: ala a-la -la) mantığını her gün ilk derste 5-10 dakika ayırarak kazandırabilirsiniz. Bu iş (birleştirme, açık hece olayı) için en ideal kelimeler;
ele ala ata ete ve ili kelimeleri olduğunu düşünüyorum. Ali'ye ulaştıklarında birçoğu bu mantığı kavramış olur, kalanlar da sonraki ses gruplarında çözecek muhakkak.
Geriye; kavranmış hece ve kelimelerle yeni kelime ve cümleler yapmak kalır. öğrenilenlere yeni sesler ekleme (-la+t=lat, at+la=atla, a+let=alet v.b oluşturma) mantığı yerleştikten sonra gerisi kolaylıkla gelecektir, bundan emin olun arkadaşlar.
Çocuk ses ve heceleri bir kez gerçek anlamda birleştirmeyi öğrenirse (diğerlerini de bu yolla oluşturacağı için) her yeni seste yeniden keşfetmesini beklemek gibi bir sıkıntımız olmayacak.
Kelime oluştuktan sonra aynı kelimeyi gün boyu yazdırmaktansa; birkaç satırla yetinilmesi,
Kelimenin mümkün olduğunca cümle içinde (basit de olsa) birkaç kez kullanılmasına,
Yazdırılan cümlelerin de en fazla 5-6 kez (en çok yarım sayfayı geçmemek üzere) yazdırılmasına,
Tekrarla ilgili çalışmaların; ses, hece, kelimelerin (parça parça ses, hece, kelime tekrarı olmasındansa) basit farklı cümleler okutma yazdırma faaliyeti içinde yapılmasının daha makul olduğunu söyleyebilirim. (anlamlı ve seri okumalar için)
Örnek: ''atlet'' kelimesi oluşturuldu, söylendi okundu, yazıldı. (birkaç satırdan sonra) en fazla 5-6 kez yazdırılan bir cümle içinde kullanılmak süretiyle tekrar çalışması da bir anlamda yapılmış olur.
Ayrıca kurulan cümlelerin (ilk başlarda 2-3 kelime ile basit olması) birbiriyle alakalı cümleler olmasına özen göstermek,
Kullanılan kelime ve cümlelerin de günlük hayatta kullanılabilirliği ölçüsünde benimseneceği (Örnek Onat kelimesi çocuğa pek anlamlı gelmeyebilir),
En fazla 5-6 cümlelik metinlerle pekiştirme çalışmalarını günübirlik tekrarlamak,
Metin cümlelerinde, 5-6 cümlelik metinde hangi kelimeler kavratılacaksa bunlara bolca yer vermek, cümlede, metinde hangi kelimenin kaç kez geçtiğini sormak, ipuçları vermek, hızlı kavrayan öğrencilere birkaç örnek okuma yaptırıp, sınıfa topluca okutma biçiminde sürdürmek işinizi kolaylaştıracaktır arkadaşlar.
Kolay gelsin, iyi çalışmalar zümrem