arkadaşlar imdat diyebilir miyim acilen tavsiyelere ihtiyacım var lütfenn:(( her şey karıştı sanki :S ne nasıl kim neyi yapıyor biribirine girdi..velilerdeki telaş bana yansıdı..:S okuma işini beceremiyorlar bön bön bakıyorlar..yazma karıştı iice..off..
bir sorum var okuma işini hangi yöntemlerle yapıyorsunuz örnek verebilir misiniz?
Öğretmenim karışıklıktan korkmayın. En iyi buluşlar tasarlanıp bulunmamıştır. Sorunlara çözüm ararken, bazen ortaya aniden çıkıverir, aradığımızdan daha iyi çözümler. Edison lambayı keşfederken, tam 1600 civarında maddeyi denemiştir; ve birgün aniden aradığını bulduğunu farketmiştir.
Öğretmenim öncelikle azmimizi koruyalım, velilerin telaşını bir kenara bırakmanızı öneririm.
Çok aceleleri varsa verin bir sürü görev uğraşıp yorulsunlar, kendiliklerinden ''öğretmenim daha az ödev'' diyeceklerdir.
''Günde 10-20 dk evde çocuğunuzla ilgilenin'' isteğinizi açıkça belirtin. İlgili ve ilgisiz çocuklarla aileleri arasında bağ kurun, diğer velilere de açık net bir şekilde (topluluk içinde olmazsa daha iyi olur) başarılı çocuk-ilgili aile örnekleri verin.
Çok ödev, her zaman çok çalışma anlamına gelmez. Dahası; çok kavramı belirsiz bir kavram, herkese göre değişebilir. Okuma yazma çalışmalarında çalışma miktarlarını belirlerken, sınırlarımızı bununla belirleriz, her işte olduğu gibi.
Örneğin derste çalışılan hece, kelime veya cümle v.s neyse miktarını belirleyip çocuklardan bu miktara yaklaşmalarını isteyebiliriz. (İstisna olup; geçen ve gerisinde kalan da olur)
Çalışmalara ivme kazandırmak için;
*Hangi çalışmanın ne kadar sürmesi gerektiği konusunda bir ölçü geliştirmeliyiz kendimize. Örneğin iki ses birleştirildi, yeni heceler oluşturulup okundu, okutuldu, örnek yazımlar yapıldı, düzeltildi, örnek cümlede kullanıldı; nerden baksak ortalama 1 veya 2 saati alır.
Bu 2 saatlik çalışma süresi sadece ses birleştirip, 1 sayfa yazdırarak da kullanılabilir. Günün sonuna gelindiğinde sadece sesi birleştirip, daha ötesi için zaman kalmayınca gereksiz stres üretilmiş olur öğretmenim. Hele hele gün boyunca tek çizik bile atmamakta direnen birkaç öğrenci de şansınıza var ise...
*Hangi çalışmaya ne kadar zaman ayırmalı konusunda fikir olması açısından;
Örnek: i sesi
Tahtada birkaç örnek yazım, okutma, deftere yazdırma
i+l ses birleştirme ve il kelimesinin bulunması,
il+i=ili kelimesinin bulunması, örnek yazım, okutma, deftere yazdırma,
i 'li hece, kelime ve cümle oluşturma, okutma, deftere yazdırma,
ili i-li li hecesine ulaşma, örnek yazım, okutma, deftere yazdırma
Tüm bu anlatımları özet olarak pratikte nasıl verebiliriz? (Hissettirme, şekil şemali kavranmış bir ses için)
1. İ tahtaya yazılıp birkaç kez okutulur; i i i
2. Başka sesle birleştirme, li hecesine ulaşma; örnek: i ve l sesleri
birleştirme: iiiiiil il iiiiiiil il iiiiiil il
okutma:
il il il
il-i il-i il-i
ili ili ili
i-li i-li i-li
li li li
3. Kelime oluşturma: A-li=Ali
Okutma Ali Ali Ali
4.Cümle oluşturma: Ali teli al.
Okutma:
Ali teli al.
Ali teli al.
Ali teli al.
(şartlara göre değişse de yarım saatte yukarıdaki işlemleri yapabiliriz)
Okutup deftere yazdırılacak özet:
il il il il
ili ili ili ili
li li li li
Ali Ali Ali Ali
Ali teli al.
Ali teli al.
Ali teli al.
Öğretmenim okuma yazmada bir ses için genel bir sıra ile çalışmaya dair fikir vermeye yöneliktir, umarım yardımcı olur, kolay gelsin