2. Sizin zorla üye olmanız İlksan yönetim kurulunun kararı değil, 4357 sayılı Kanunun ilgili maddelerine göre. Bu kanunuda yasama organı yani TBMM değiştirir.
3. 2015 Toplu Sözleşme maddesinde alınan "Mevcut üyeler dahil olmak üzere İlksan'a üyelik ihtiyaridir" maddesi yukarıdaki kanuna aykırı olduğu için İlksan yönetimi tarafından Danıştay'a dava açıldı. Danıştay da bu Toplu Sözleşme maddesini iptal etti.
4. Bazı insanlar İlksan yönetimin adalet aramasını suç gördü.
5. Şu anda bazı sendikalar İlksan'ın kapanması için kampanyalar düzenlemekte, algı operasyonu yapmaktalar. 20 yıl önceki defterleri açıp, hakkında iftiralar atmakta. İlksan'ı işe yaramaz bir kurum gibi göstermek istemekteler. İlksan'ın hakkında bilinmesi gereken tek şey İlksan özerk bir kurum değil Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetimi alanında olması.
6. Kısacası bizim isteğimiz İLKSAN Kanununu değiştirmek, İLKSAN'ı MEBSAN yaparak, MEB'de çalışan tüm eğitim çalışanlarının isteğe bağlı üyeliğine açık hale getirmek ve zorunlu üyeliği de kaldırmaktır. Bu kanunu ancak TBMM değiştirebilir. Bu kapsamda verilmiş bir kanun teklifi de TBMM'de bulunmaktadır. Bu teklif güncellenerek, bir an önce kanunlaştırılmalıdır.
Değerli meslektaşım, siz kimse zorunlu üyelik istemiyor diyorsunuz ama ilksan yönetimi istiyor ve bunun için toplu sözleşme maddesini mahkemeye taşıdı. Ayrıca mahkemeden henüz iptal kararı çıkmadı. Sadece yürütmeyi durdurma çıktı.Şimdş bazıları sizin 6. madde de belittiğiniz durumu öne sürerek bir görüş beyan ediyorlar. Eğer gönüllü üyelikte samimi olunsaydı 4357 sayılı kanunun ilgili zorunlu üyelik maddesinin yürütmesinin durdurulması için dava açılırdı. Yoksa "bence de yanlış ama kanunda zorunlu üyelik yazdığı için ben gönüllü üyeliğe karşı dava açarak adalet arıyorum" ifadesi sanırım hiç de samimi değildir. Yani şimdi biz açtığımız davada bize göre yanlış olanı düzeltmeye yönelik dava açmayıp, aslında güya bizimde istediğimiz durumun iptalini isteyen dava açacağız buna da adalet aramak diyeceğiz!
İlksan yönetimi tabii ki üyelerine ve kendi kurumuna zarar verecek bir uygulama hakkında kendi hakkını korumaya yönelik işlemler yapacak.
2012 Toplu Sözleşmelerde yapmadı 2015'te yaptı. 2015'te Mevcut üyeler dahil olmak üzere herkesin üyeliği ihtiyari yapan bir madde yayımlandı. Bunu hangi kurum kabul edebilir, bunun olabilirliği olabilir mi?
Kanuni anlamda dediğiniz gibi maddeyi iptal etmedi, yürütmeyi durdurdu fakat durdurma kararında bir ibareye yer verdi
"4357 Sayılı Yasa ile getirilen zorunlu üyeliğin, Toplu Sözleşme hükümleri ile ihtiyari hale gelmesinin hukuka aykırılığı açıktır." Sözün bittiği yer burasıdır. Bu ibare sonrası bu maddesin iptal edilmeyeceğini söylemek imkansız.
Kanun maddesine dava açılmamasının nedeni de açık ve net :
Madde 151 Anayasa Mahkemesinde doğrudan doğruya iptal davası açma hakkı, iptali istenen kanun, kanun hükmünde kararname veya içtüzüğün Resmi Gazetede yayımlanmasından başlayarak altmış gün sonra düşer.Yapılacak olan tek şey TBMM'de yeni bir yasa yapılması. Siz ne kadar üyelikten ayrılmak istiyorsanız bu sandığı devam etmek isteyen insanlarda var. Bu sandığa bu üyelere zarar vermeyecek ve siz gibi üyelikten ayrılmak isteyenlerin hakkını korumak için gerekli çalışmaların yapılması lazım.