merhabalar arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var. doğum izniyle ilgili sorum olacaktı. sıkça sorulan “yaz doğumu” konu. yazın 5 haftayı sormayacağım, tam izin günlerimi öğrenmek istiyorum. 2 farklı ilçe milli eğitim müdürlüğüne sordum farklı konuştular, okul müdürü farklı, doktor farklı konuştu ve ilginç olan ben farklı biliyorum.
öncelikle bilgilerimi vereyim;
- 13 haziran günü 32. haftadan itibaren 37. haftaya kadar çalışabilir raporu aldım.
- doğumum 8 ağustosta gerçekleşti. 38 hafta 3 gün olarak.
bu yıl okullar 22 haziranda kapanmış olsa da, 1 temmuz yasal izin başlangıç tarihi olduğu için,
benim bildiğim;
* 13-30 haziran arası 18 gün buradan ve
* 40 haftayı doldurmadan, 38 hafta 3 günlük doğduğu için 1 hafta 4 gün (11 gün) de buradan,
yani toplamda 18+11 gün=29 gün doğumdan sonraya aktarılması gerekmiyor mu?
yani doğumdan itibaren 8 hafta (56 gün) +29 gün=85 gün iznim olmalı. ben mi yanlış biliyorum ilçe mi, doktor mu, müdür mü?
yardımcı olabilecek kişilerden bilgi bekliyorum. şimdiden teşekkür ederim.
***Toplu Sözleşmenin Eğitim, Öğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşmenin 2. maddesindeki
Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller
Madde 2- (1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar hükmü gereği
25-29 Haziran 2018 tarihleri arasındaki izin süresi ders yılı içerisinde yer almadığı için bu süre fiilen çalışılmamış durumundadır. Bu yüzden bu süreyi doğum sonrası iznine aktaramazsınız.
*** MEB İzin Yönergesinin 10. maddesinin 1. fıkrasının a bendinde
a) Kadın memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Sağlık durumu uygun olduğu takdirde hekimin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda, kadın memurun fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir denilmektedir.
Bu maddeden hareketle 14-15-16-17 Haziran bayram tatili olduğundan bu günleri de fiilen çalışmadığınız için ekleyemezsiniz.
sizin ekleyebileceğiniz izin günleri: 13,18,19,20,21,22,23,24 Haziran 2018 tarihleridir. Bu da 8 gün yapar.
***Aynı yönergenin 10. maddesinin 1. fıkrasının b bendinde
b) Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir denilmektedir.
İlgili maddede herhangi bir süre bulunmadığından doğum erken gerçekleşmişse tatil dönemi de olsa bu süre doğum sonrası iznine aktarılır.
Sizin verdiğiniz bilgilerden yola çıkarsak sizin doğum sonrası izniniz
-8 hafta doğum sonrası izin (56 gün)
-8 gün çalışabilir raporu ile aktarılan süre
-11 günde erken gerçekleşen doğum nedeniyle aktarılan süre olmak üzere
56+11+8 toplamda
75 gün olmalıdır.