İnsan beynini etkileyen 10 roman
Bilim dünyası insan beynini farklı bir biçimde etkileyen on romanı belirledi. Edebiyatıniyileştirici niteliğinden yola çıkan bir grup bilim insanı, nitelikli romanların insan beynini geliştirip keskinleştirdiğini, sosyal bağları güçlendirerek kişiliği değiştirdiğini ve ilişki kurmayı kolaylaştırdığını belirledi.
Toronto Üniversitesi öğretim üyesi psikiyatr Keith Oatley ve Ingrid Wickelgren tarafından Scientific Americanda yazılan makaleye göre, roman kahramanlarıyla özdeşleşmek, hem hayal dünyasını zenginleştiriyor, hem de sosyal bağları güçlendiriyor.
Nitelikli bir roman, bu etkileriyle insan beynini de keskinleştiriyor ve insan davranışlarına ilişkin bilgiler veriyor. İki bilim insanı, insan beynini en fazla geliştiren on romanı da tespit etmişler. Listede Tolstoyun Anna Karenina veya Virginia Woolfun Bayan Dallowayın yanı sıra Muhsin Hamidin 2007 yılında yazdığı The Reluctant Fundamentalist / Gönülsüz Köktendinci isimli romanı da yer alıyor.
Listede yer alan romanlar şöyle;
Johann von Goethe / Genç Wertherin Acıları (1787)
Jane Austen / Aşk ve Gurur (1813)
Nathaniel Hawthorne / Kırmızı Leke 1850
Gustave Flaubert / Madam Bovary (1856)
George Eliot / Middlemarch (1870)
Leo Tolstoy / Anna Karenina (1877)
Virginia Woolf / Bayan Dalloway (1925)
Toni Morrison / Sevgili (1987)
J.M. Coetzee / Utanç (1999)
Muhsin Hamid / Gönülsüz Köktendinci (2007)
Kaynak: [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Bu listenin nasıl hazırlandığını merak ediyorum. Listedeki kitaplardan koyu olarak belirttiklerimi okudum.
Muhsin Hamid, ''Gönülsüz Köktendinci'' kitabını az önce bitirdim. Kitap fena değil ama okuduğum pek çok kitaba göre bu listeye girecek bir üstünlüğü olduğunu düşünmüyorum. Listeyle ilgili kandırılıyormuşuz hissi oluştu. Okuduklarımdan en fazla ''Anna Karenina''nın insanı düşünmeye sevk edecek etkisi olduğunu düşünüyorum. Diğerleri daha çok depresif, saplantılı karakterleri konu alan duygusal ağırlıklı kitaplardı.
Listenin devamındaki kitapları okumak konusunda kafam karıştı...