Chns Hocama kesinlikle katılıyorum.İşlemin yapılışını öğretmek çok kolay,bikaç denemeden sonra hemen yapacaklardır çocuklar,ama önemli olan işlemin mantığını anlamak.Aksi takdirde,işlemleri çabucak yapan öğrenciniz değişik tarzda bir soruyla karşılaştığında bocalayacak ve yapamayacaktır.
O yüzden,biraz da işlemlerin mantığını nasıl kavratabiliriz konusunda paylaşımda bulunalım derim ben.
1.SINIFLARA TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİNİN MANTIĞINI NASIL KAVRATABİLİRİZ?
Benim bu konu ile ilgili uyguladığım şu çalışmamı paylaşmak istiyorum:
Öncelikle derse girmeden önce sınıfınızın değişik yerlerine fasulyeler,kitaplar,kalemler,tebeşirler vb.materyalleri koyuyorsunuz.Mesela 5 fasulye bir yere,3 tebeşir başka bir yere,8 kalem bi yere olacak.
Sonra derse girdiğinizde,endişeyle etrafınıza bakın,düşünceli bir hal takının.Öğrencileriniz size bakıp merak edecekler ,acaba neye bu kadar şaşırdınız.'Ne oldu öğretmenim?' sorusunu duyar duymaz 'Çocuklar,etrafınıza bir bakın,sınıfımıza sizden önce biri gelmiş ve her yeri karıştırmış.' Çocukların etraftaki nesneleri farketmesini sağladıktan sonra ' Sınıfımızı çiçek gibi yapalım mı? Hadi bakalım,önce şu dağılmış fasulyeleri toplayalım,sonra sırayla diğerlerini' diyin.
Fasulyelerin yanına gidince 'Kaç tane fasulye var burada Ali?', '1,2,3,4,5 diye saydırdıktan sonra '5 tane'. Peki sen kaçtane buldun İlknur?','1,2,3' ^''3 tane öğretmenim'.Evet şimdi TOPLUYORUZ,5 fasulyeyi 3 fasulyeye ekliyoruz'.'5 fasulye,3 fasulye daha 8 fasulye etti,hadi onları kutusuna koyuyoruz.
Sonra sınıfta 'Topluyoruz topluyoruz,fasulyeleri toplıyoruz.Ekliyoruz ekliyoruz 4 tebeşiri 6 tebeşire ekliyoruz' diye öğrencilerinizle birlikte sınıfı turlayın.Her bulunan nesneyi tek tek saydırıp sonra 'topluyoruz,topluyoruz 4 kitap ile 7 kitabı topluyoruz' diye bir de melodi yapın.Daha sonra hayali çalışmalara geçin.' topluyoruz,topluyoruz;kümesteki 3 tavukla 5 civcivi topluyoruz.Kaç buluyoruz?' 'Eveeett,8 buluyoruz.'Ekliyoruz ekliyoruuuuuzzzzz, ne ekliyoruz Seda?' diye çocukların problemi oluşturmasını da sağlayın.
Bu çalışmanın hemen akabinde çıkarma işlemine geçin.'Aaa,çantamda 5 kalemim vardı,3 tanesi kaybolmuş,Eksilmiş eksimiiiişşş, 5 kalemimin 3 tanesini eksilmiş kaç kalmış?'.' 2 kalmış evet,aferin size.
'Tuğba,eksilmiş eksilmişşşş,babanın sana aldığı 7 portakalın 4 'ü eksilmiş,kaç portakalın kalmış? '3 öğretmenim' ( zorlanan öğrencileriniz için hemen örneğini verdiğiniz nesnenin resmini tahtaya çizebilirsiniz.
Eksilmiş eksilmiş,ne eksilmiş? Diktiğim 10 fidandan sadece geriye 3 fidanım kalmış.Kaç fidanım kuruyup eksilmiş? diyerek verilmeyen çıkanı bulma işlemlerine de geçebilirsiniz.
Bu yöntemde önemli olan,çocuklara 'hadi toplamayı öğreniyoruz' demeden,oyun içinde onlara farkettirmeden bu işlemleri öğretmeniz.
'Topluyoruz,topluyoruz,.......topluyoruzzz;çıkarıyoruzzz çıkarıyoruzzz kırılan yumurtaları çıkarıyoruzzzz' şeklindeki melodik şarkınızı hep beraber söylemeniz ve vereceğiniz örnekleri peşpeşe vermeniz önemli olan.
Hatta bırakın çocuklar kendisi karar versin neyi toplayıp çıkaracağına.Zihinlerinde somut örneklerle olayın mantığını kavradıklarında tahtaya,topladığınız nesneleri sayı olarak yazın,bir de o şekilde çözün ve olayın mantığını kapmış çocuklarınızın başarılarının keyfini yaşayın.
İnşallah ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.Keşke imkan olsa da uyguladığım şeklini izletebilsem...
Kolay gelsin herkese