Çok teşekkür ederim hakkımdaki güzel düşüncelerininz için Nesim67 Hocam,ben de size başarılar diliyorum
Daha önce,başka bir konuya yazdığım yöntemleri buraya kopyalıyorum,umarım işinize yarar :
'''Sibella Hocam,madem ki konu önemli değil,benim matematik dersinde uyguladığım bi örnek uygulama:''
KONU : Denk Kesir Kavramı
BİLİŞSEL DÜZEY : Kesirlerle İlgili Temel Kavramlar Bilinmektedir.
UYGULAMA :
Sınıfa girdiğinizde öğrencilerinize gününüzden bahsedersiniz.Daha sonra Öğrencilerin hiç beklemedikleri bir anda gözlerini kapatmalarını ve gökyüzün hayal etmelerini söyleyin.
Sonra,gözlerini açtırın_çünkü,uzun süre kapatmak onların korkutup sizi amacınızdan uzaklaştırabilir_
Gözlerini kapattıklarında akıllarına neler geldiğini ''beyin fırtınası'' yöntemiyle öğrenin.Sonra 'uzayda neler var?'' sorusu ile tekrar beyin fırtınası yaptırın.
Bu arada tahtaya 'uzay' konusu merkezde olacak bir kavram haritası hazırlayın öğrencilerle birlikte.
Uzay kavram haritasını inceleyin beraber ve 'buraya eklemeyi unuttuğumuz bişeyler olabilir mi?'' diyerek,onlara şu hikayeyi anlatın:
'Dün gece,pencerimi birileri tıklattı.Önce korktum sonra ,hadi cesaret diyerek perdeyi araladım.Bir de ne göreyim?''
hikayenizin bu kısmında soru-cevap yöntemini kullanarak öğrenci cevaplarını alabilirsiniz.
''Bir de ne göreyim?? 3 tane uzaylı çocuk tam karşımda!!-bu arada çocukların tepkilerini izleyerek ve paylaşmak isteyenlerin duygularını anlattırarak çoklu zeka kuramını ve anlatım tekniklerini kullanabilirsiniz.
''Uzaylı çocuklar bana kendilerini tanıttılar,birisini adı Marsio,diğerinin adı Venüsi,onlardan biraz daha küçük olanı Utarito imiş. Ve size birer tane fotoğraflarını bıraktılar'' diyip kartona çizdiğiniz,önlüklü 3 uzay çocuğunun resmini çıkarın ve öğrencilerinize incelettirin.(çizdiğim resimler çok eğlenceliydi ve biz çok eğlenmiştik:)
''Benden yardım istediler.Öğretmenleri Marsio'ya 'sen Dünya'nın 1/2 ' sini inceleyeceksin; Venüsi sen 4/8'ini inceleyeceksin; Utarito sen de 8/16'sını inceleyip bana Dünya hakkında bilgi toplayacaksınız'demiş.
Ama bizim uzaylı arkadaşlarımız bir türlü bu işi nasıl yapabileceklerini bulamamışlar.Ve öğretmen olduğum için bana sormaya karar vermişler.Ben de öğrencilerime sormam gerek dedim'' diyin ve '' onlara yardım edelim mi,ne dersiniz? diyerek çocukları olayın içine tamamen dahil edin.
''Bu arada uzaylı arkadaşlarımız kendisine yardım edenlere küçük hediyeler verceklermiş'' diyerek güdülenmeyi en üst seviyeye çıkarın.
Tahtaya gönüllü 3 öğrenci çıkarın.''Ali sen bir Dünya şekli çiz ve 1/2 'lik kısmı göster.Ayşe sen de bir Dünya çiz ve 4/8 lik kısmını göster,Kemal sen de bir Dünya çizip 8/16'lık kısmını göster'' diyin ve öğrencilerinizin tepkisini bekleyin...
Her 3 öğrencinin taradığı kısımda aynı çıkacak ve öğrencilerin 'şok'' olacak
''A aaa,çocuklar bu nasıl oldu?Her arkadaşınız farklı sayılarda alanı taradılar ama hepsi Dünya'nın yarısını taramış oldular!!Bu nasıl oldu??? Çok şaşırdım gerçekten,bu konu hakkında fikri olan var mı?'' sorusunu öğrencilerinize yöneltin(bu arada buluş yöntemini de kullanıyoruz)
Çocukların cevabını aldıktan sonra siz denk kesir kavramını ''işte çocuklar,sayıları farklı olsa da örneğimizdeki gibi bazı kesirlerin değerleri aynıdır.Biz bu kesirlere ne diyoruz?? !''Eweet,denk kesir '' diyoruz .(tümevarımı da kullandık)Diyerek konuyu derinleştirin ve örnekleri çoğaltın...
Her doğru sonuca ulaşan öğrencinize uzaylı arkadaşlarının onlar için getirdiği hediyelerden de sunmayı unutmayın