İyi akşamlar hocam.Kulüp çalışmaları hakkında okul olarak bir belirsizlik içindeyiz.Çevreden de kulüp dökümanlarının nasıl olması gerektiği ile ilgili birçok söylenti var.Kimi diyor ki eskisi gibi denetleme kurulu ,sayman ,başkan yok deniliyor.Sadece kulüp temsilcisi olacak deniyor.Fakat elimize geçen dökümanlarda ve kulüp yönetmeliklerinde yine bunlardan bahsediliyor.Tutanaklarda sadece kulüp temsilcisi ve rehber öğretmen olacaksa kulüp yönetmeliği ve kuruluş aşamaları nasıl olacak.Bu konuda açık net bir aydınlatma yaparsanız çok memnun olurum.Şimdiden çok teşekkürler sayın hocam.
Öğretmenim, kulüp çalışmaları eski kol çalışmaları gibi olmayacak. Bu çalışmalarda Sosyal etkinlikler yönetmeliğinin kulüp başlığı şu şekilde:'Kulüpler ve Çalışma Esasları
Öğrenci Kulübü
Madde 10 (Değişik birinci fıkra:2.3.2008/26804 RG) Öğretim yılı başladıktan ve sınıf temsilcileri seçildikten sonra, sınıf temsilcileri ile okul yönetici ve öğretmenlerinin katılacağı toplantıda; kurumun türüne, seviyesine, imkân ve şartlarına; çevrenin ekonomik, sosyal, kültürel ve coğrafi özellikleriyle öğrencilerin sınıf seviyesine göre, öğrenci kulüplerinden gerekli görülenlerine ya da öğrencilerin istekleri doğrultusunda farklı kulüplerin kurulmasına Öğrenci Kulüpleri Çizelgesi (EK-1) de yer verilir.
Ayrıca kulüplerin oluşturulması sırasında aşağıdaki alanlar da göz önünde bulundurularak;
a) Zekâ oyunları (satranç, bilardo gibi),
b) Aileye ve çevreye ekonomik katkıda bulunma (ipek böceği, mantar, kümes hayvanı yetiştirmek, halı, kilim, kumaş dokumak, turist rehberliği yapmak gibi),
c) Millî ve insanî değerleri tanıma ve tanıtma (eski eserleri, yazma kitap ve levhaları toplamak, ören yerlerini incelemek, millî folklor ürünlerini araştırmak, öğrenmek ve derlemek)
amaçlı öğrenci kulüpleri de kurulabilir.
Konuları birbirine yakın olan kulüpler ayrı ayrı kurulabileceği gibi birleştirilerek de yeni öğrenci kulüpleri oluşturulabilir.
Öğrenci Kulübü Çalışma Esasları
Madde 11 Öğrenci kulübü çalışmalarının yürütülmesinde aşağıdaki hususlara uyulur;
a) (Değişik bent:2.3.2008/26804 RG) Öğrenci kulübüyle ilgili işlerin planlanması ve yürütülmesi, danışman öğretmenin gözetiminde ders saatleri dışında öğrencilerce gerçekleştirilir.
b) Sınıf öğretmenleri ile sınıf/şube rehber öğretmenleri, belirlenen öğrenci kulüplerinin tanıtımını, amaçlarını, çalışma esaslarını, öğrencilere kulübü seçmeden önce açıklar.
c) Öğrencilerin ilgi duydukları en az bir öğrenci kulübüne üye olmaları esastır. Her öğrenci, bir öğrenci kulübü üyesi olmakla birlikte, isterse sınıf öğretmeni ve sınıf/şube rehber öğretmeninin bilgisinde diğer bir öğrenci kulübüne ve etkinliklerine de katılabilir. Bu çalışmaların koordinasyonu sosyal etkinlikler kurulunca sağlanır.
d) Sınıf öğretmeni ile sınıf/şube rehber öğretmenleri, sınıflarında oluşturulan öğrenci listesinin bir örneğini danışman öğretmene, bir örneğini de okul yönetimine verir.'
Yine aynı yönetmeliğin ekinde bulunan yıllık çalışma planı:
EK-3
SOSYAL ETKİNLİKLER YILLIK ÇALIŞMA PLANI
(Değişik:2.3.2008/26804 RG)
Okulun Adı : .......................
Öğretim Yılı : 200..../200......
KATILIMCI ÖĞRENCİ SAYISI
HAFTA
AMAÇ YAPILACAK ETKİNLİKLER BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR
Öğrenci Kulübü Temsilcisi Danışman Öğretmen Okul Müdürü
Adı Soyadı: Adı Soyadı: Adı Soyadı:
İmza: İmza: İmza:
Açıklama: Bu çalışma planı; öğrenci kulubü, toplum hizmeti çalışmaları ve diğer etkinlikler için ayrı ayrı düzenlenebilir.
Yine aynı yönetmeliğin ekinde başka formlar da var. İlgili formları lütfen inceleyiniz.
Sağlıcakla...