arkadaşlar bu konu ile çok alakalı değil ama zihinden toplama ve çıkarma işlemini nasıl kavratıyorsunuz yardımdcı olursanız sevinirim
Zihinden toplama ve çıkarma bir nevi soyut işlemler basamağına geçiştir.
Zihinden işlem yaptırırken; örnek 9 ile 7'yi toplatıp sonucunu buldurmak istiyoruz.
*İlk önce, çocuk rakamları ve belli bir düzeyde ritmik saymaları kavramışsa önce 9'u aklında kodlamasını isteyebiliriz. Bunu; dokuz tane nesne-varlık (elma, kalem, kuş, çiçek v.b) ile hafızasında canlandırmasını sağlayabiliriz.
*Daha sonra çocuğun aklında 9 için kodladığı (oluşturduğu resimdeki) varlıkların türünden (aynı türden olması anlamlılık bağı kurmasını sağlar) 7 tane daha eklemesini isteriz. Daha önce zihninde kodladığı 9 varlığa aynı türden 7 tane daha ekleme işlemini yaparken çocuk dış dünyadan somut varlıklardan da yararlandırılır.
*Bu tür bir işlemde büyük sayı olan 9 akılda tutulurken, küçük sayı 7'nin eklenmesi daha kolay olur. 7 sayısı için çocuğun dış (somut) dünyadan nesne desteği alması; bu nesneleri (somut ve görsel olanları) aklındaki soyut nesnelere sayı olarak eklemesini kolaylaştırır.
*Çocuğun küçük sayı 7'nin karşılığı kadar parmak kullanarak bu işlemi sonuçlandırmasına biz de kendisiyle paralel parmaklarımızı (7 tane) kullanarak, her seferinde 1 tanesini aklındaki sayıya ekletip, oluşan yeni sayıyı söyleterek sunuca gitmesine yardım edebiliriz. Küçük sayı için başta belirlediğimiz 7 parmak tek tek kapatıldığında bir nevi 9'dan 16'ya kadar ritmik sayma yapmış olacağız.
*Burada aynı nesneleri kullanmamız işlemi biraz daha kolaylaştırır, fakat her seferinde aynı nesneyi kullanma pratik olmayabilir. Bu nedenle ilk büyük sayı 9 için zihinde canlandırma, ikinci (küçük sayı 7) için temsili olarak parmaklarımızı kullanmak; çocuğun nesnelerden bağımsız olarak da soyut düşünmesine katkıda bulunur. Bir süre sonra çocuk sayılara karşılık gelen nesneleri de bırakarak direk işleme geçmeye başlayacaktır.
*Bu tür işlemleri çoğaltarak, farklı sayılar ve zorluk dereceleri belirleyerek çocuğun soyut-somut ilişkisi kurmasına yardım edip, sayılarla nesneler arasında somuttan soyuta, basitten zora ilkesini kullanarak zihinsel işlem bercerisini zamanla geliştirmesine rehberlik edebiliriz.
Biraz uzun oldu, soyut bir işlem başka türlü nasıl anlatılır bilemiyorum, umarım bir fikir vermiştir öğretmenim.