Öğrenme konusunda paylaşacağım konu pek iç açıcı bir şey değil belki.Esir askerler üzerinde uygulanmış.Ülke ismi konusunda(dış ülkelerden biri) emin değilim.beyin yıkama ya da beyne bilgi yükleme diyelim:
Beyni yıkanacak kişi çok karanlık,ses almayan bir ortama alınır.Bütün duyulardan alınabilecekler kısıtlanır.Belirli bir süre zarfında kişiye yiyecek,içecek verilmez.Koku,ses gibi algılar kısıtlanır.Kişi bir süre sonra artık bir görüntü görmeye,ses duymaya karşı çok istekli hale gelir.
Kişi burdan alınır alınmaz görüntü,ses vb.yollarla yükleme başlar.Denek o anda bunlara çok ihtiyaç duyduğundan tüm bilgileri çok isteyerek alır ve bunları benimser.
Bu olay zorla güdülemenin korkunçluğunu göstermektedir.
Kötü bir örnek ama kişinin bilgiyi almayı isteme duygusunu anlatmak için yazdım.
Bazı besinler otizmliler için uygun değildir.Aslında çoğu çocuk için belki ama otizmlilerin beyin dalgalarında normal olmayan durumlar olduğu için bunları tetikleyebilir.Çocuğu çok fazla üzmeden cips,ketçap, gibi besinleri tüketmemesi sağlanabilir.Diğer besinler için de diyet planı gerekebilir.Gözlemle çıkarımda bulunulamıyorsa edinilen bilgilerle en çok tetikleyebilecek olnlar çocuğa yedirilmez.
Otizmin ilaçla tedavisi konusunda uzman görüşleri farklıdır.Az da olsa uzmanlara göre ilaç tedavisi kesin sonuç sağlamayabilir.
Olumsuz gibi görünse de pek çok otizmlinin çok başarılı olduğu da görülür.Sağlıklı iletişim için yaşıtlarıyla iletişimi desteklenmeli ve sabırla sürdürülmelidir.
Bu konuda bizi yanıltan otizmlinin verdiği tepkiyi tam olrak ölçememizdir.Zeka testi bile doğru çıkmayabilir.Bu konu aileye iyi anlatılmalı mümkün olduğunca bu konuyu önemsememeleri sağlanmalıdır.
İnternette ve tv programlarında doyurucu açıklama yok,otizm konusunda.Konunun uzmanları,eğitimle ilgili uzmanlar da az.
Çevreyle iletişim kuramayan ağır otistiklerde bile belli bir dereceye kadar ilerleme sağlanıyor.Ancak sınıf ortamında bunu yapabilmek için öğrencileri gönüllü olarak görevlendirmek,otizmli çocuğa görevler vermek,sonra onu takdir etmek yarar sağlayacaktır.
Aile de çocuğun uzun süre kendini kaybederek yaptığı kesecek aktiviteler geliştirebilirse zaman alsa da çözüm sağlanabilir.
Bir de bu konuda yaptığımız çalışmaları en azından zihnimize not almalı,sonra boş zamanlarda yazmalıyız.Bu tecrübeler toparlanıp bunlardan başkalarının faydalanması da sağlanabilir.
Beyinle ilgili bir arkadaşın mesajından alıntı:
Hubble telekopunun çektiği fotoğrafları birleştirerek ilk kez uzayın haritasını çıkardılar. Yani kabataslak nerde ne var tahmini bir harita. Profların olduğu salonda dev ekranda harita açılınca biri kalkıp dışarı çıkıyor ve 5 dakika sonra geri geliyor.
Elindeki cd var. Ben diyor. beyin cerrahıyım. Dün ilk kez bir beyin hücresinin içini görüntülemeyi başardık. Görüntüyü yansıtınca uzayın haritası ile insan beyninin bir hücresinin içi tıpatıp aynı.
Kısacası beyinle ilgili keşfedilecek çok şey var.