hocam size katılıyorum fakat öğrencimin şiddet eğilimi artı bunun yanında başka sıkıntıları da var tuvalete kendim götürüp kapısında kendim bekliyorum çoğu zaman tekrar sınıfa götürmede sıkıntı yaşıyorum bu arada da aklım diğer öğrencilerimde kalıyor yani ne yapacağımı şaşırmış vaziyetteyim.
Hocam durum sadece idarenin teneffüs yapmanıza izin vermemesi değil sanirim temelinde davranış problemli bir özel eğitim öğrencinizin yaşattığı çaresizlik olarak özetlenebilir.
Hocam bu durumu değiştirmek icin alan uzmanlari ve aile ile de calismaniz gerekebilir.
Çalıştığınız kademe ve öğrencilerinizin özellikleri Ayrıca yetersizlik çekmeyen akranlarının durumları dikkate alındığında davranış değiştirme tekniklerine Normalden daha fazla hakim olmanız gerekiyor. Durumun çözümü buyuk oranda sizde ve sizin yeteneklerinizde. Davranis degistirme teknikleri yada istenmeyen davranisin değiştirilmesi konularında donanımınızdaki bilgileri karıştırın yada yatırım yapin veya mevcut davranis degistirme stratejilerinizi değiştirebilirsiniz.
Ne yapılabilir?Öğrencileriniz geldiginde bir sure gözlemleyin. Bunu bir matematik islemiymişcesine not edin. Değerlendirmeye girmeden davranışları betimleyin. Tıpkı kamera çekimini anlatır gibi yalın, yargılamadan uzak Ve yazınsal. Nerede oluyor? Ne zaman gerceklesiyor? Ne kadar sürüyor? Davranışları kendine ve çevresine zarar verdiği, güvenlik boşluğu oluşturdugu zamana kadar mudahele etmeden sübûta ermesini kararli hale gelmesini bekleyin. Bu davranışın sınırlarını çizmek uğraştınız sorunu çizmenize, iş ortaklarıniza (rehberlik servisi-aile-öğrencinizin kendisi,rehabilitasyondaki rehbe. Uzmanı...vs) doyurucu bilgiyi verebilmeniz için ve en önemlisi kural oluşturmada çok değerli.
Şayet davranış betimleme aşamasını başarılı bir şekilde tamamlarsanız kurallari olusturma, kural (davranis) takibi, icsel ve dissal motivasyon yollarini kullanma asamalarina gecebilirsiniz.