17 Nisan Köy Enstitülerinin Kuruluş Yıldönümü

Çevrimdışı rizab

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
12 Nis 2009 20:20:48
Geçen Sene Açılmış   Olan Köy Ensitüleri Konusu Nu  Yeniden Açmak Zorunda Kalıyorum. Çünkü Köy Enstitüleri Konusu İlgili Forumlar Müzeye Kaldırılmış.!!!!???

neyse Bilgilenmek İsteyen Arkadaşlar  Eğitimhanenin Arama Motorunda Geçmiş Forum Yazılarına Slaytlara Başvurabilir. Kuruluş Yıldönümü Dolayıyla  Bilgilerimi Zi Tazelemek İçin  Bir Yazıyla Konuyu Yeniden Açıyorum. Burda Tartışmak İstemiyorum. Lütfen Tartışma Ortamı Yapmayın. Beğenmeyenler Yazı Yazmasın.

Çevrimdışı rizab

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
# 12 Nis 2009 20:22:35
alıntıdır
17 Nisan Köy Enstitülerinin Kuruluş Yıldönümü

İbrahim Ortaş
iortas@cu.edu.tr
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi

Son yıllarda 17 Nisan'da Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümünün kutlanması sevindirici. Cumhuriyetin bu ulvi projesinin amacı; köyden gelen yetenekli çocukların tam donanımlı olarak yetiştikten sonra, tekrar köylerine dönerek geride kalan ve okuma fırsatı veya olanağı bulmamışları eğiterek ülkenin okuryazar düzeyini yukarı taşımasıydı. Köy Enstitüleri’nin o günkü eğitim yöntemi gününün en ileri eğitim yönteminden daha donanımlıydı. Bu modelde teorik ve pratik eğitim birlikte alınıyordu. Yalnız temel dersler değil, yaşama dair bütün konular bir bütünlük içinde işleniyordu. Bir taraftan güçlü bir tarih eğitimi yanında tarım, el işi ve güzel sanatlar ile yurttaşlık bilinci ve ulusal bilinç kazanıyorlardı; diğer taraftan dünya klasiklerini okuyarak, müzik dinleyerek, tiyatro yaparak dünya değerleri ile tanışıyorlardı. Bu model şimdi bütün dünyada tartışılan yüksek öğretimde probleme dayalı öğretme modeline çok benziyor. Ayrıca AB’nin yüksek öğretimde başlattığı Leonardo Da Vinci siteminin yıllar önce uygulandığı bir şeklidir.

Köy Enstitüleri Ne Zaman Kuruldu?

Cumhuriyeti kuran çağdaş aydın kadrolar eğitimin öncelikle köylerden başlaması gerektiğini belirleyerek, eğitimi köylere indirgemeyi benimsemişlerdir. En büyük eserleri ise Köy Enstitüleri’nin kuruluşu idi. Çok değişik ve çarpıcı bir girişim olan Köy Enstitüleri hareketi belki de dünyaya örnek bir projedir. Ne yazık ki halen önemi yeterince anlaşılamadı. Köy Enstitüleri’nin başlıca amacı kırsal alanı kalkındırmak, köylüyü eğitmek ve eğitmenlerle köylüyü üretici duruma getirmekti. Çünkü Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda ülkemizde okuryazar oranı neredeyse yok denecek kadar düşüktür. Özellikle kadınlarda ve köylerde durum daha da kötüdür. Bu tablo karşısında Atatürk ve arkadaşları yeni rejimin ruhunu ve düşüncesini köye de ulaştıracak bir eğitsel devrim hareketini başlatırlar. Gerçek anlamda devrimci bir hareket olan Köy Enstitüleri hareketi yalnızca köyün maddi kalkınmasını değil, aynı zamanda ve daha önemli olarak köy insanını bilinçlendirmeyi, onu hiçbir kuvvetin istismar edemeyeceği modern bir kırsal yaşam biçimine kavuşturmayı amaçlar. 17 Nisan 1940'da "Köy Enstitüleri" kurulmaya başlanır.

Amaç Neydi?

Köy Enstitüleri’nde yaşam, dönemin öğretmen ve öğrencilerinin anlatımı ile tam "birliktelik, katılım, yetki" ve "sorumluluk" eksenlerine oturtulmuştur. Enstitülerde kararlar yönetici-öğretici-öğrenci üçlüsünün katkı ve onayıyla alınır. Okul yöneticileri ile öğrenciler her konuyu tartışabilirler. Enstitüleri’nin kuruluşunda Atatürk politikası uygulanır, tarıma elverişli arazilerin seçilmesine özellikle özen gösterilir. Eğitim anlayışı açısından Köy Enstitüleri’yle diğer okullar arasında çok önemli nitelik farkı bulunmaktadır. Köy Enstitüleri’ne eğitim anlamında yüklenen sorumluluk ağır ve anlamlıdır. Köy Enstitüleri’ndeki anlayış o dönemde "Eğitim, Üretim içindedir" şiarıdır. Hep beraber ülkeyi kalkındırmak için üretmek ve hayata birlikte bakmaktır.

Cumhuriyeti kuran genç kadro, büyük çoğunluğu köylü olan ve aynı oranda okuma yazma bilmeyen toplumu kısa yoldan okuryazar yapmak istiyordu. Bu proje aynı zamanda ülkemizin çağdaşlaşma ve modernleşme projesi idi. Yine genç cumhuriyet kadrosu, demokrasiyi altın tepside sunmuştu ve yaşaması için altının doldurulması gerektiğinin farkındaydı. Onun için demokratik bir yapılanmanın zorunlu olduğunun farkındaydılar. Bunun başarılması için de çok yönlü yetişmiş, özgüveni gelişmiş, karşılaştığı sorunu çözebilen yetenekli ve zeki köy çocukları ile işe başladılar. Eğitim ve öğretim sorun çözmeye yönelikti. Özellikle Türkiye gibi halen köy kökenli ve tarıma dayalı yapılarda modelin önemi çok sonradan daha iyi anlaşılmıştır. Çünkü köy çocukları bu modelde hem eğitiliyor hem de geleceklerini hazırlıyorlardı. Küçücük çocuk köyünden geldiği gibi üretimin içerisine giriyor, kendi okulunu kendisi yapıyor, koyun güdüyor, müzik yapıyor, klasik eserler okuyor. Kendisine koyun gütmesi söylenen çocuk artık sorumluluk almış olmakta ve kendi sorumluluğunu ve bilincini oluşturmak zorunda. İsmet İnönü Hasanoğlan’da yol kenarında koyun güden çocukların azıklarında ekmek parçasının yanında klasikler görünce aradığını bulduğunu ve gelecekten umutlu olduğunu belirtir. Duvar ören, tarım yapan, marangozluk, demircilik yapan, aynı zamanda dünya klasiklerini okuyan ve müzik yaparak ruhunu güzelleştiren mutlu insanları yetiştiriyordu. Bilindiği gibi bu şekilde yetişen çocuklar kendilerine güveni olan, mutlu ve üretken insanlardır. Ancak bugün özgüveni eksik, çok sayıda insanın mutlu olmadığı ve kimseye güvenmediği bilinmektedir. Karşısındakine güvenmeyen kendisine de güvenemez. Kendine ve karşısındakine güvenmeyen de demokrat olamaz (Erdal Ataberk). İşte Cumhuriyetin genç kuşağı üreten, paylaşan ve dönüştüren demokrat insanlar yetiştirerek ülkenin modernizasyonunu hedefliyorlardı. Bu, onların ülkenin geleceğine ilişkin temel felsefeleri idi.

Çağın En İleri Eğitim Modelidir

Köy Enstitüleri eğitim modeli, bireyler eolayların farkına varabilme yetisi kazandırıyordu. Kendi bilincine varan, ülkesinin ve dünyanın değerlerinin farkına varır. Bu da yurttaşlık bilincini yaratır. Ancak ülkemizi bu duruma getiren soğuk savaş mantığı sahipleri, ülkemizin geleceğe yönelik yetişmiş insan yetiştirme projesini erken fark ettiler ve engelleyebildiler.

Köy Enstitüleri aslında ülkemizin içinde tam algılanmadan, dünyada yankı bulmuştu. Şakir Ezacıbaşı NTV'de yanlanan Kültür ve Kimlik programında 1950'li yıllarda Londra'da toplanan Asyalı öğrenciler konseyi toplantısında konuşan UNESCO başkanının Türkiye'nin, yani Tonguç Hocanın Köy Enstitüleri’nin önemini vurgulayan bir konuşma yaptığını belirtiyor. Toplantıda UNESCO başkanı Birleşmiş Milletler’de Köy Enstitüleri ile ilgili birçok belgenin ve dokümanın olduğunu ve örnek gösterildiğini vurgular. Tabii bu büyük projenin çıktıları olan eğitmenler gittikleri köylerde hemen işe sarılır, köylüleri eğitmeye başlar. Ülkenin her tarafına yayılan eğitmenler bir taraftan okuma yazma öğretir, diğer taraftan doğrudan köylülerin üretim artışına yönelik pratik işlere girişirler. Kısa sürede bu eğitmenlerin gittiği köylerde sosyal faaliyet artar. Köylerde tiyatro bile kurulur, köy kahvelerinde okuma odaları açılır. Bugün ülkemizin köy kökenli okumuş kişilerinin genelde bu tür eğitmenlerin bulunduğu ortamdan geldiğini göreceksiniz. Bu konuda araştırma yapmış bir okurumdan aldığım bir e-posta iletisinde, Köy Enstitüleri açıldığında zamanın Amerikan hükümetinin hazırladığı istihbarat raporunda "Dikkatli olun Türkler büyük bir eğitim atılımıyla geliyor" denilmektedir. Ancak Köy Enstitüleri’nin kapanması ülkemizin bağımsızlık politikasının kırılma noktası ve miladı olarak görülebilir. Bu tarihten sonra eğitimin dokusu ve felsefesi değişmiş, köylere kültürel ağırlıklı eğitim, yerini ezberci eğitime bırakmıştır. Cumhuriyetin temel hedefi olan köylüyü aydın çiftçi durumuna getirmek yerine sahipsiz, kendi sorunlarını devlete iletemeyecek kadar yalnız ve aciz bırakılmış, çaresiz durumda görmek hepimizi rahatsız etmektedir.

14 Nisan 2005 Perşembe günü Prof. Dr. Emre Kongar'ın Çukurova Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kolu’nun davetlisi olarak 3 saati aşkın süren mükemmel konferansını dinleyince olayın ne denli önemli olduğunu anladım. Sayın Kongar'ın konferansında insanlık tarihinin geçirdiği tarım, sanayi ve bilişim devrimlerinin yanında dünyadaki gelişmelere ve soğuk savaşın ülkemiz üzerindeki etkilerini dinleyince bir kez daha Köy Enstitüleri’nin niçin kapatıldığını daha iyi anladım.

Batı Bu Modelden Neden Korktu?

1940'lı yıllarda üniversitelerin özerkliğinin başladığı dönem Hasan Ali Yücel’in Köy Enstitüleri’nin kurulduğu döneme denk gelmektedir ki; bu dönemde UNESCO tarafından dünyaya Türk eğitimi model örnek olarak gösterilmektedir. Türk eğitim tarihine bakıldığında Cumhuriyetin eğitim projesinin bu dönemde şahlandığı, ancak çok kısa sürede önünün kesildiği görülmektedir. Bu dönemden sonra soğuk savaş anlayışı ile ülkemizin önüne konulan süreç sonucu insanlarımız birbirine düşürüldü, toplumun en dinamik kesimi olan üniversite gençliği ağırlıklı olarak olaylara da taraf oldukları için üç kez ülkede darbe yapıldı ve her seferinde üniversiteler sorunların merkezi olarak gösterildiği için üniversiteler zaptü-rapt altına alınmaya çalışıldı.

Köy Enstitüleri’nin temel espirisi, bu eğitim modeli kişinin kendi farkına varılabilirliğini kazandırmasıydı. Anlıyor, düşünüyor, sorguluyor ve üretiyor. Yaptığı işin verdiği mutluluk ile yaşamına anlam katabiliyordu. Maalesef ülkemiz o gün bu kazanımı koruyamadı. Çünkü o dönemde toplumun eğitim düzeyi, demokrasiyi sindirme bilinci, batının baskısı sonucu bu proje ortadan kaldırıldı. Bugün bizler Köy Enstitüleri’ni okuyunca hayıflanıyoruz, ancak yakalanan fırsatların değerlendirilmemesi kaçan trene benziyor. Toplum olarak o dönemde neye sahip olduğumuzun farkında değildik. Bugün de farkında olduğumuz inancında değilim.

Köy Enstitüleri’nin Kapatılmasının Bugüne Yansıması Nedir?

O dönemde ülkemizin karşı karşıya olduğu zorlu koşullar ve dış dinamiklerin ülkemiz üzerinde kurdukları psikolojik etkinin sonucu olarak Köy Enstitüleri, soğuk savaşa kurban edilip kısa sürede kapatılarak tarihin raflarına kaldırıldı. Bunu takip eden süreçte ülkenin aydınlık geleceğinin eğitim projesi önce yatılı öğretmen okullarına, sonra yatılı okula, sonra da normal lise eğitimine zamana yayılarak bertaraf edildi. Ülkenin dinamik gençlik sağ sol ayrımı yapmadan anarşinin içine sürüklendi ve üç kez yapılan darbelerle gençlik pasif hale getirildi.
Ülkenin yönetiminde söz sahibi olması gereken entelektüel kesim devletten yavaş yavaş dışlandı. Bu dönemden sonra da ülkemiz eğitimi kalite yönünden gerilemiş, ülkemiz sürekli borçlu bir duruma gelmiş, kırsaldan kentlere plansız göçler başlamış, devasa kentler etrafında kontrol edilemez büyüklükte varoşlar ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak bugün yönetilemez ve kontrol edilemez bir duruma gelinmiştir. Ülkenin yetişkin insan kaynaklarını yetiştiren üniversitelerinin özerkliği çok bulunarak kısılmış, neredeyse ileri lise düzeyinde eğitim veren kurumlar durumuna sürüklenerek, bugün hepimizin bildiği tablo ile karşı karşıya gelinmiştir.
Sorumlu yok. Hesap verecek de yok.

Bir kez daha vurgulamak gerekirse, bazı detaylarda yapılacak eleştiriler, böyle büyük bir projenin değerini düşürmediği gibi, o günden bugüne, bir daha aynı büyüklükte bir "düşünce" ve "planlamaya" rastlayadığımızı, üzülerek ifade etmek durumundayım. Ancak olumlu tarafından bakarsak, o günün zor koşullarında bunlar başarılabildiğine göre, bugün çok daha fazlasını neden başaramayalım, diye kendi kendime soruyorum.

Köy Enstitüleri Projesi’nin günümüz koşullarına uyarlanmış probleme dayalı öğrenme modalarını başta üniversitelerimiz olmak üzere denemeye ne dersiniz!
 

Çevrimdışı 1ABCD1

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.573
  • 2.838
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 3.573
  • 2.838
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 12 Nis 2009 20:26:45
Köy enstitüleri günümüzde de olabilse büyük bir yaraya merhem olacağı kesindi. Keşke yeniden köy enstitüleri kurulabilse.

Çevrimdışı sitemkar45

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.871
  • 936
  • 1.871
  • 936
# 12 Nis 2009 21:09:12


[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Geçen Sene Açılmış   Olan Köy Ensitüleri Konusu Nu  Yeniden Açmak Zorunda Kalıyorum. Çünkü Köy Enstitüleri Konusu İlgili Forumlar Müzeye Kaldırılmış.!!!!???

neyse Bilgilenmek İsteyen Arkadaşlar  Eğitimhanenin Arama Motorunda Geçmiş Forum Yazılarına Slaytlara Başvurabilir. Kuruluş Yıldönümü Dolayıyla  Bilgilerimi Zi Tazelemek İçin  Bir Yazıyla Konuyu Yeniden Açıyorum. Burda Tartışmak İstemiyorum. Lütfen Tartışma Ortamı Yapmayın. Beğenmeyenler Yazı Yazmasın.




Beğenmeyenler  yazı yazmasın..Yani araştırmayın,okumayın..Ve yazdıklarımıza  göre  yorum yapın..Çağdaş tartışma etik  ve kurallarına ne  kadar  uygun  bir yaklaşım..Onu da ayrıca düşünmek gerek..

Köy  enstitüleri günümüzde  uygulanması güç  bir eğitim projesidir. Eğitimde çağdaş yaklaşımların  konuşulduğu,teknoloji egemenliğinin  ve okur-yazarlığının  her geçen gün hızla arttığı,bilgi ve teknoloji patlamasının olduğu günümüzde,uygulanması güç  ve  eğitim hedefleri doğrultusunda yararları tartışılacak  bir uygulamadır.O  günkü koşullarda gerekli olan insan profilinin yetiştirilmesi için  düzenlenen, fakat amaçları  gerçekleştiirlmesi noktasında kötü  bir şekilde uygulanan  bir  projedir.Günümüz teknoloji gereklerinin ortaya koyduğu insan profili ile  köy enstitüleri uygulaması  çok uzak kalmaktadırlar.

Çevrimdışı balamirkan

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.175
  • 7.932
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 3.175
  • 7.932
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 12 Nis 2009 21:14:24
oralarda yetişmiş olmak isterdim.

belki eksikleri vardı...

eleştirilecek çok şeyi de vardı...

ama kaliteli ülkü sahibi  insan yetiştidrikleri kesin.

bu güzelliğin devam etmemesine bozulmasına neden olan insanların iyi niyetli olduklarını düşünmüyorum...

günümüze uygun bir sisteme dönüştürülüp devam etseydi bugün öğretmenlik en üst meslek olurdu...

köylerde bu kadar zorlanmazdık.

o insanların gittikleri yerlerde yaptıklarını bazen okuyorum da inanıyorum ki ben yapamazdım....


Çevrimdışı balamirkan

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.175
  • 7.932
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 3.175
  • 7.932
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 12 Nis 2009 21:17:16
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]


Beğenmeyenler  yazı yazmasın..Yani araştırmayın,okumayın..Ve yazdıklarımıza  göre  yorum yapın..Çağdaş tartışma etik  ve kurallarına ne  kadar  uygun  bir yaklaşım..Onu da ayrıca düşünmek gerek..

Köy  enstitüleri günümüzde  uygulanması güç  bir eğitim projesidir. Eğitimde çağdaş yaklaşımların  konuşulduğu,teknoloji egemenliğinin  ve okur-yazarlığının  her geçen gün hızla arttığı,bilgi ve teknoloji patlamasının olduğu günümüzde,uygulanması güç  ve  eğitim hedefleri doğrultusunda yararları tartışılacak  bir uygulamadır.O  günkü koşullarda gerekli olan insan profilinin yetiştirilmesi için  düzenlenen, fakat amaçları  gerçekleştiirlmesi noktasında kötü  bir şekilde uygulanan  bir  projedir.Günümüz teknoloji gereklerinin ortaya koyduğu insan profili ile  köy enstitüleri uygulaması  çok uzak kalmaktadırlar.
her eğitim modeli çağa ortama uydurulur bence...bizler piagetin bilmem neyin eğitim modelini alırken neye göre aldı isek şimdi de değiştirip geliştirebiliriz... hem de geçmişe göre daha rahat bir biçimde... belki insanlar dünyaya açıldı herşeyleri biliyorlar ama bu bilgi kirliliğinde sizce düşünüyorlar mı düşünmeye mi yönlendiriliyorlar..

Çevrimdışı rizab

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
# 12 Nis 2009 21:54:50
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]


Beğenmeyenler  yazı yazmasın..Yani araştırmayın,okumayın..Ve yazdıklarımıza  göre  yorum yapın..Çağdaş tartışma etik  ve kurallarına ne  kadar  uygun  bir yaklaşım..Onu da ayrıca düşünmek gerek..

Köy  enstitüleri günümüzde  uygulanması güç  bir eğitim projesidir. Eğitimde çağdaş yaklaşımların  konuşulduğu,teknoloji egemenliğinin  ve okur-yazarlığının  her geçen gün hızla arttığı,bilgi ve teknoloji patlamasının olduğu günümüzde,uygulanması güç  ve  eğitim hedefleri doğrultusunda yararları tartışılacak  bir uygulamadır.O  günkü koşullarda gerekli olan insan profilinin yetiştirilmesi için  düzenlenen, fakat amaçları  gerçekleştiirlmesi noktasında kötü  bir şekilde uygulanan  bir  projedir.Günümüz teknoloji gereklerinin ortaya koyduğu insan profili ile  köy enstitüleri uygulaması  çok uzak kalmaktadırlar.


daha önce şahsınızla ön yargılarınızla bir tartışma ortamı yaşadık. olayı eğitim kalıbından çıkarıp siyasi ortama taşıdınız. beğenmeyen yazmayın yazım özellikle size idi. nitekimde anladınız. sizden başkada yazı yazan olmadı. lütfen değerli, zamanınızı bu konuya sarfetmeyin. buraya katılım yapan insanlar eğitimci. ne olup olmadığını araştırmaları ile öğrenebilir. tekrar yazıyorum kısır tartışmalara girmek için bu konuyu açmadım. 17 nisan köy enstitülerin kuruluş yıldönümü. bu forumda birkaç gün açık kalır. sonra  konuyu müzeye gönderirsiniz.

Çevrimdışı balamirkan

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.175
  • 7.932
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 3.175
  • 7.932
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 12 Nis 2009 21:57:02
elbette öğreneceğiz araştıracağız... varsa başka yöne çeken uyarırsınız silersiniz... neden konularda o kadar kaçıyor korkuyorsunuz... üyeleri uyarın yeterli...

Çevrimdışı turgay-dilek

  • Uzman Üye
  • *****
  • 999
  • 617
  • Müdür Yardımcısı
  • 999
  • 617
  • Müdür Yardımcısı
# 12 Nis 2009 22:05:03
Ülkemize eğitim sistemimizi incelemek için Mustafa Kemal Atatürk tarafından çağırılan John Dewey 1945 yılında şu açıklamayı yaptı: ‘Türkiye maarifi
hakkında rapor’ hazırlayarak Milli
Eğitim Bakanlığı’na sunan John
Dewey daha sonra şöyle diyecekti:
“Benim düşlediğim okullar, köy enstitüleri
olarak Türkiye’de kuruldu.
Tüm dünyanın bu okulları görüp
eğitim sistemini, Türklerin kurduğu
bu okulları göz önünde bulundurarak
yeniden yapılandırması isabet
olacaktır”. (21/3/1945 Le Monde
Gazetesi)

Şimdi bu söz ışığında o zamanın en donanımlı ve en modern eğitim sistemini uyguladığımız Köy Enstitüleri konusunda yorumlarımıza dikkat edelim.

Çevrimdışı sitemkar45

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.871
  • 936
  • 1.871
  • 936
# 12 Nis 2009 22:05:44
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

daha önce şahsınızla ön yargılarınızla bir tartışma ortamı yaşadık. olayı eğitim kalıbından çıkarıp siyasi ortama taşıdınız. beğenmeyen yazmayın yazım özellikle size idi. nitekimde anladınız. sizden başkada yazı yazan olmadı. lütfen değerli, zamanınızı bu konuya sarfetmeyin. buraya katılım yapan insanlar eğitimci. ne olup olmadığını araştırmaları ile öğrenebilir. tekrar yazıyorum kısır tartışmalara girmek için bu konuyu açmadım. 17 nisan köy enstitülerin kuruluş yıldönümü. bu forumda birkaç gün açık kalır. sonra  konuyu müzeye gönderirsiniz.


Zaten ben sizinle  bu konuda tartışmaya  girmem,geçen yıldan bu konuda  ne  kadar  derinliğinizin(?)  olduğunu biliyorum..

Siyasi  bir boyuta da  taşımadım..Bilgiler  ve  belgelerle konuştum..Gerekirse  yine konuşurum,konuyu açmış olmanız kiminde  cevap  yazacağı anlamına  gelmez.Bu  site  demokratik  ölçüler çerçevesinde bir tartışma platformu..

Çevrimdışı rizab

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
# 12 Nis 2009 22:17:14
"SÜRER EKER BİÇERİZ, GÜVENİP ÖTESİNE,

MİLLETİN HER KAZANCI MİLLETİN KESESİNE

TOPLANDIK BAŞ ÇİFTÇİNİN, ATATÜRK'ÜN SESİNE

TOPRAKLA SAVAŞ İÇİN, ZİRAAT CEPHESİNE."

"Biz, istiklâl mücadelesinden itibaren sosyal hayatımızda yaptığımız büyük devrimleri köylere götürecek adam yetiştirmek isteriz. Çünkü, ümmet devrinin böyle bir adamı vardır. Bu, imamdır. İmam, insan doğduğu vakit kulağına ezan okuyarak, vefat ettiği vakit mezarının başında telkin verene dek, doğumundan ölümüne kadar bu cemiyetin manen hâkimidir. Bu manevi hakimiyet, maddi tarafa da intikal eder. Çünkü köylü hasta olduğu vakit de sual mercii imam olur. Biz imamın yerine, köye devrimci düşüncenin adamını göndermeyi isteriz. İmam basıl doğarken ezan, vefatında telkin ile doğuştan ölümüne kadar elinde tuttuğu küçük toplumun hâkimi ise, önderi ise, bizim ki de bir taraftan maddi, diğer taraftan manevi köyün imamı olsun. Ve imam nasıl onun çocuğunu okutuyorsa (Elif be'den başlayıp amme tebareke'ye kadar) bizimki de onun çocuğunu okutsun. Çocuğunu okutmak için bu otoriteyi elde etmesi lâzımdır, düşüncemiz bu idi." Hasan Âli Yücel (1960)

Çevrimdışı güneşİM84

  • Uzman Üye
  • *****
  • 836
  • 711
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 836
  • 711
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 12 Nis 2009 22:43:27
köy enstitüleri sahip çıkmamız gereken bir eğitim sisteminin kaleleriydi.
unutmayalım, unutturmayalım.
tşk rizab hocam.

Çevrimdışı gezgin81

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.097
  • 219
  • 1.097
  • 219
# 13 Nis 2009 00:18:57
  köy enstitüleriyle ilgili söylenecek çok şey var aslında

   ancak bu konunun tam olarak konuşulmasına engel, sitemizin ideolojik tartışmalara yer vermemesi( haklı olarak )

   bu durumda geriye ah! çekmekten başka bir şey kalmıyor

Çevrimdışı rizab

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
# 13 Nis 2009 22:31:48
köy enstitülerinin mimarı,öğretmeni

İsmail Hakkı Tonguç
Vikipedi, özgür ansiklopedi
 
İsmail Hakkı Tonguçİsmail Hakkı Tonguç (1893 - 24 Haziran 1960), eğitimbilimci, köy enstitülerinin mimarı ve dönemin İlköğretim Genel Müdürü.

İsmail Hakkı Tonguç, bugünkü Bulgaristan'ın Silistre iline bağlı Totrakan ilçesinin bugünkü adı Sokol olan Tatar Atmaca köyünde dünyaya geldi. Baba adı Hacı Veli Oğlu İdris, anne adı ise Vesile'dir. Kendinden küçük bir kız altı erkek kardeşi vardır. Kendi köyünde dört yıllık ilkokulu ve üç yıllık rüştiyeyi bitirdi. Oradaki öğrenimi sırasında aynı zamanda köyün değişik işlerinde çalıştı ve tarımla uğraştı.

1914 yılında öğrenimine devam etmek üzere tek başına İstanbul'a gitti, sıkıntı çekti, ardından Maarif Nazırı (Eğitim Bakanı) Şükrü Bey tarafından leyli meccani (parasız yatılı) öğrenci olarak Kastamonu Muallim Mektebi'ne gönderildi. 1916'da naklen İstanbul Muallim Mektebi'ne gelerek öğrenciliğine orada devam etti. Muallim Mektebi'nde öğrenciliği, I. Dünya Savaşı'nın güç yaşam koşullarını dayattığı yıllara rastlamaktadır. Okulu bitirdikten sonra 1918'de Almanya'ya daha üst öğrenim için gönderildi. 1918-1919 yıllarında Almanya'nın Karlsruhe kentindeki Ettlingen Öğretmen Okulu'nda sekiz aylık bir programa devam etti. 1919'da Anadolu'ya dönerek, Eskişehir Muallim Mektebi'nde Resim ve Elişi ile Beden Eğitimi öğretmeni olarak göreve başladı. 1921'de Yunan işgalinden hemen önce Ankara'ya atandı, 1922'de yeniden öğrenim görmek üzere Almanya'ya gönderildi.

1922 sonundan başlayarak 1924 Nisan'ına değin Konya Muallim Mektebi'nde, aynı yılın güzüne değin ise Ankara Muallim Mektebi'nde öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. Daha sonra kısa bir süre Adana Muallim Mektebi'nde öğretmenlik yaptıktan sonra, 1925'te beş aylığına mesleki eğitim kurumlarında incelemeler yapmak üzere yeniden Almanya'ya gitti. 1925'te Ankara Muallim Mektebi'nde öğretmenlik yaptı, 11 Mart 1926'da Maarif Vekaleti Levazım ve Alatı Dersiye Müzesi Müdürlüğü'ne atanarak artık merkezdeki yöneticilerden biri oldu. 10 Temmuz 1926 ile 26 Ağustos 1926 tarihleri arasında, ilköğretim müfettişleri ve ilkokul öğretmenleri için Ankara'da açılan "İş İlkesine Dayalı Öğretim Kursu"nda, yabancı öğretim üyeleri ile birlikte çalışarak, daha sonra Köy Enstitülerinin temel ilkesi, sloganı (Osmanlıca'da "şiar", İng. "motto") durumuna gelecek "iş için iş içinde işle eğitim" anlayışını geliştirdi.

26 Ocak 1927'de ilkokul öğretmeni Nafia Kamil ile evlendi. Aynı yıl, Sivas'ta ve Ankara'da ilköğretim müfettişleri için açılan kurslarda öğretmenlik yaptı ve Ankara'da uluslararası ders araç-gereçleri sergisini açtı.

1928'de ilk çocuğu olan Engin Tonguç, 1936'da ikinci çocuğu Yalım Tonguç dünyaya geldi.

1929-1933 yıllarında, diğer görevlerinin yanısıra, Gazi Eğitim Enstitüsü'nde de etkin görevlerde bulundu. Orada hem öğretmenlik yaptı, hem de Resim-İş Bölümü'nü kurdu. 1934'te Soyadı Kanunu'yla Tonguç soyadını aldı. 1934-1935 yıllarında Gazi Eğitim Enstitüsü'nde vekil olarak müdürlük yaptı.

3 Ağustos 1935'te köy enstitülerini kurmasına yarayacak İlköğretim Genel Müdürlüğü görevine vekaleten getirildi. Dönemin Kültür Bakanı Saffet Arıkan'a, köy enstitülerinin temelini oluşturacak bir rapor sundu.

1936'da Kayseri, Çorum ve Yozgat illerini kapsayan bir geziyle, buralarda eğitmen kurslarının açılabilirliğini araştırdı. Temmuz 1936'da da Köy Enstitüleri'nin önceli sayılan ilk Eğitmen Kursu'nu Eskişehir iline bağlı Mahmudiye'de açtı.

Atatürk'ün desteği ile o dönem Türkiye'deki okuryazar oranı %10'dan az olduğundan, okuryazar sayısını artırmak için eğitmen kurslarında altı aylık bir eğitimle, askerliğini okuma yazma bilen çavuş olarak yapmış gençler eğitmen olarak yetiştirildi ve köylerine eğitmen olarak gönderildi.

1937'de Köy Eğitmenleri Yasası çıktıktan sonra, İzmir'de Kızılçullu'da (bugünkü Şirinyer), Eskişehir Çifteler'de ilk köy öğretmen okulları açıldı. 1938'de ilköğretim kurumlarını incelemek üzere Bulgaristan'da, Macaristan'da ve Almanya'da bulundu. 28 Aralık 1938'de Hasan-Âli Yücel Milli Eğitim Bakanı olduktan sonra, vekaleten yürüttüğü İlköğretim Genel Müdürlüğü görevine asaleten atandı.

17 Nisan 1940'ta Köy Enstitüleri Kanunu çıktıktan sonra açılmaya başlayan enstitülerle çok yakından ilgilendi. 1946'da görevden alınışına değin, enstitüler için canla başla çalıştı. Öyle ki, kendi ailesiyle bile yeterince ilgilenemedi; ikinci oğlu Yalım Tonguç, 1944'te öldü. İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü çalışmalarından dolayı kendisini takdir ettiğhalde, seçimleri kaybetmemek için, çok desteklediği Köy Enstitüleri sevdasından vazgeçen İnönü, O'nu, 25 Eylül 1946'da görevinden alarak, Talim Terbiye Kurulu üyeliğine getirdi. Ardından Türkiye'nin değişik yerlerinde sürgün olarak öğretmenlik yaptı. 1954'te kendi isteğiyle emekli oldu.

1956'da Avrupa'yı gezdi ve İsviçre'deki Pestalozzi Çocuklar Köyü'nü inceledi. 1958'de hastalanan İsmail Hakkı Tonguç, 11 Haziran 1960'ta çoktan kapatılan Hasanoğlan Köy Enstitüsü'ne yıllar sonra ilk kez gitti. 24 Haziran 1960'ta yaşama gözlerini yumdu. Arkasından hakkında birçok kitap yazıldı ve adını taşıyan okullar açıldı.

Çevrimdışı neslihanceyhan

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.003
  • 1.276
  • 1.003
  • 1.276
# 13 Nis 2009 23:30:32
köy enstitüsü mezunu birkaç öğretmenle birebir tanışma şansı yakaladım. onlarla oturup sohbet etmekten büyük onur duydum. bu kadar donanımlı bu kadar birikimli öğretmenlerle meslektaş olmanın onuruydu bu. kendimi eksik hissetmedim desem yalan olur, sadece eğitim sistemini suçlamıyorum bu noktada. bireysel çalışmalarımla kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK