deneyimli öğretmenlerim bir konuda fikrinizi almak istiyorum. sorunlu bir öğrencim var derste sürekli sıraları dolaşıyor , dersle ilgisi yok, yazmıyor, takip etmiyor, dayanamadığım zaman bende ceza veriyorum ve kapının önünde bekletiyorum. velim bugün beni müdüre şikayete gelmiş. bana uğramadan da gitmiş. dövsün ama içeride kalsın çocuk demiş.(yani dövsem zorlarına gitmeyecek) sizce yaptığım yanlış mı?
Arkadaşlarımız oldukça güzel izah etmişler. Bu arada öğrenciyi sınıfın dışına çıkarmanın da yanlışlığına değinmişler. Müsaadenizle dilimin döndüğünce birkaç cümleyle de ben katkıda bulunayım.
Bu öğrencinin değişik versiyonlarına ya da aynısına Türkiye'nin ve hatta dünyanın her yerinde rastlayabilirsiniz. Davranış bozukluğunun nedenlerini araştırdığınızda da maalesef sorunun kaynağının ailesi olduğunu görürsünüz. Hal böyle olunca da ne yazık ki düzeltme şansınız olamıyor. Anlayacağınız önce ailesini düzeltmemiz gerekiyor. Onuda yapamayacağımıza göre
inisiyatifi ele alıp makul ve legal çerçeve içinde çocuğu anlamaya, ilgi alanına hitap etmeye ve bol bol rehberlik yapmaya çalışacağız. Kontrol altına alma yöntemleri: 1-Sorumluluk veriniz.(Aktif olarak çalışabileceği bir görev olabilir.Ancak onunda fikrini alınız.)
2-Bu tip çocuklar çabuk sıkıldıklarından konu tekrarına yardımcı olan bulmacalar vererek çözmesini sağlayınız.Eğlenerek tekrar yapmış olur.
3-Boyamalı toplama-çıkarma etkinlikleri verebilirsiniz.
4-Sınıfa davranış tablosu asarak haftanın en uslusu,en temizi,en gayretlisi,vs. seçerek panoda sergilersiniz bu da onu motive edebilir.
5-Sınıfta sizin yardımcınız gibi olsun bütün getir-götür işlerini ona yaptırınız.Bu tür işleri genelde o tip çocuklar severler.
6-Sınıfta lider özelliği olan ve o öğrencinin de sözünü dinleyebileceği bir öğrencinin yanında oturtunuz.
7-Onun dikkatini dağıtacak,onu gevezeliğe teşvik edecek öğrencileri ondan uzak yerlere oturtunuz.
8-Ders işlerken kendisine konuyla ilgili soru yönelteceğinizi belirterek dikkatle dinlemesini sağlayınız.
9-Küçük başarılarını bile görerek ,iyiye doğru gittiğini isterse daha da başarılı olabileceğini söyleyiniz.
10-Okulun son haftası şehir içi ya da şehir dışına bir gezi planladığınızı ancak bu geziye tüm öğrencileri götürmeyeceğinizi söyleyin.Bu geziye öğretmenini üzmeyen başarılı öğrencilerin gidebileceğini söyleyiniz.
11-Her şeye rağmen ailenin desteğini de almaya çalışınız.(Gerekirse okul idarecileri, öğretmenler ,mahalle muhtarından dahi yardım isteyebilirsiniz.)
12-Serbest Etkinlikler,Oyun ve Fiziki Etkinlikler,Müzik ve Görsel Sanatlar derslerini de ihmal etmeyiniz.Sürekli aynı dersler öğrenciyi sıkar.