peki yani şöyle mi yapayım yanıma geldi masama öğretmenim aslı arkasını dönüyor dedi ya da( bazen hikaye kitabım yerine türkçe kitabımı okuyabilir miyim diye geliyor) hiçbir şey duymamış gibi konuşmaya devam edeyim öyle mi... deneyeceğim yarın....
Kesinlikle öğretmenim. Hiç umursamayın, dersle ilgili parmak kaldıranlara söz verin ve onlara deyim yerindeyse boncuk dağıtın aferin, çok güzel gibi; o kişileri örnek gösterin ama diğerlerini suçlamadan. Örneğin Mehmet bu konu hakkında çok güzel bir şey söyledi ya da Ayşe'nin yazısı çok güzel gibi. Çocuklar bakacak ki sizin tepkileriniz ve takdirleriniz değişti onlar da yöntem değiştirecek, kurallara uyma eğilimi artacak. Mesela ben sınıfa girdiğimde ayağa kalkma alışkanlığını bu dönemim başında şöyle geliştirdim:
Önceleri ayağa kalkmayanları tek tek uyarıyordum Kadir ayağa kalk, Emir dik dur .... Baktım aynı kişiler gözümün içine baka baka hınzırca, bıyık altından gülerek ayağa kalkmıyor bu sefer güzel bir şekilde ayakta duranlara aferin Elif, aferin Ahmet diyorum bu sefer diğerleri öğretmenim bana bak bana bak deyip mum gibi dik duruyor.
İyi şeyleri takdir ederken sakın kötü davranış gösterenlerle bu kişileri karşılaştırmayın, sadece ve sadece iyi davranışları övün. Yanınıza gelen olursa tavana bakın, uzağa bakın, parmak kaldıranın yanına gidin. Şikayet için gelen olursa hiç dinlemeyin, baktınız şikayet çok hemen konu değiştirin, bir bilmece sorun ya da hemen o dersle ilgili kitabı, defteri çıkarttırın, kim okuyacak etkinliği filan deyin ve şikayetleri arada kaynatın. Bağırmayın öğretmenim, gerilmeyin bakın yarınınız nasıl sakin geçecek.