Arkadaşlar lütfen 'problem çözme' konusunu konuşalım, bu konuda benm büyük bir sıkıntım var, öğrencilerm problemleri anlamakta zorlanıyorlar, zorlanıyorlar da değil anlamıyorlar, konumuz toplama iken problemde ne varsa topluyorlardı, şimdi çarpma işlemindeyiz proplemde verilen tüm sayıları çarpıyorlar.
Kitapta şöyle bir problem vardı: 4.sınıf öğrencileri bir ormana gidiyorlar, ormanda 67 meşe ağacı, meşe ağçlarının atıyorum 3 katından 24 fazla çam ağacı vardır, ormanda kaç ağaç vardır. problemi 3-5 kişi doğru çözüyor diğerleri ilk gördükleri sayı 4 ile 67 yi çarpıyor..
diğer bir problemde, bir çiftlikte 12 tavuk 24 koyun vardır, bu hayvanların ayak sayıları toplamı kaçtır? deniyor, çoğu öğrencim 12 ile 24ü çarpıyorr..
Bugün canım çok sıkıldıı bu proplem çözme yüzünden, konuları işlemleri iyi anlıyorlar, iş problemlere gelince hayal kırıklığı... Ne yapmam lazım, düşüncelerinizi merak ediyorum.
Problemin çözüm basamaklarını kavratmak gerekir öncelikle:
1. Problem yazılır.
2. Problem okunur.
3. Problem anlatılır.
4. Verilenler belirtilir.
5. İstenenler belirtilir.
6. Probleme uygun şekil ve şema çizilir.
7. Problemin çözüm yolları belirtilir, buldurulur.
8. Problem çözülür.
9. Çözümün doğruluğu kontrol edilir(sağlaması yapılır).
İkici olarak problem kurma çalışmalarına ağırlık verilmeli. Verilen sayılarla belirtilen işlemleri gerektiren problemleri kurmaları ve çözmeleri istenir. Veya çözümü verilmiş problemi yazmaları istenebilir.