Bizim okulumuz bu uygulamaya kısmen de olsa başladı ve 3 yıldır devam ediyor. Sınıf öğretmenleri olarak 4.-5. sınıflarda sadece fen-sosyal, matematik ve türkçe derslerine giriyoruz. Sonuç eğitim-öğretimde yine içler acısı. Geçen yıl 5. sınıf okutuyordum. ilk derslere branş öğretmenleri giriyordu. Beden eğitimi, resim, müzik derken bana son bir iki saat kalıyordu genellikle. İyice yorulduktan sonra hem beyin , hem de fiziksel olarak hazır olmadığı saatlerde matematik, fen bilgisi,türkçe, sosyal bilgiler derslerini işlemek durumunda kalıyorduk. Öğrencinin verileni ne kadar alabileceğini siz düşünün artık.
Ayrıca sakıncaları bununla da bitmiyor. Yıllarca 6. sınıftan itibaren ders vermeye alışkın olan branş öğretmeni arkadaşlar da seviyeye inemedikleri için sıkıntı yaşıyorlar.
Dahası var elbet. Sınıf öğretmenlerini anne-baba gibi gören çocuklar bizlerin beline sarılabildiği gibi sarılamıyor onlara. Bizleri öpebildikleri gibi öpemiyorlar onları. Bizlere nazlanabildikleri gibi nazlanamıyorlar onlara.Bizlere anlatabildikleri gibi anlatamıyorlar kendilerini. Nedeni çok açık. Bir çok sınıfa ders vermek durumunda olan, hatta yüzlerce öğrencisi olan branş öğretmeni arkadaşlar bizim gibi uzun zaman geçirme şansına sahip değiller çocuklarla. Ayrıca hangi birini tanıyıp nazlayabilecekler ki?...
Çocukların en çok sınıf öğretmenine gereksinim duyduğu çağlarda branş öğretmenlerine bırakılmaları doğru mu sizce?
Sonuç demiştim bir türlü bitiremedim. Konuyla ilgili deneyimlerimden yola çıkarak söyleyebilirim ki, branşlaştıktan sonra öğrenci davranışlarında ve derslerinde önemli sayılabilecek, gözle görülebilecek derecede olumsuz değişimler oldu.
Türkiye'de malesef yine altyapısı hazırlanmadan eğitimle oynanıyor. Sonra da EĞİTİMİN KALİTESİ DÜŞTÜ diyen ilgililerimiz suçlu arıyor. SİZCE SUÇLU KİM?