Ayrıntılı yanıtınız için çok teşekkür ederim öğretmenim. Benim bir iki sıkıntım var bu süreçte, onları da sorayım. Dediğiniz gibi seviyelerine göre gruplandırınca 9-10 tane 1.sınıfım oldu bir anda. Sadece okuma yazma değil, sınıf yönetimi içerikli de soru sormak istiyorum.
Çocuklardan biri aşırı hiperaktif. Otoriteme sık sık meydan okuyor. Zeki çocuk ama odaklanma sorunu var, çabuk sıkılıyor. Bu yüzden ne yazı yazdırmak mümkün, ne de okuma yaptırmak. Dönemin başından beri biraz dediğimi yaptırır hale geldim ama hala yazı yazma konusunda inatlaşıyoruz, bu sebeple yazıları berbat. Aa bir de, ben üst sınıflarla ders yaparken durup dururken çığlık atıyor, ben bakana dek "öğretmenimöğretmenimöğretmeni m" diye sesleniyor, baktığımda "teneffüs ne zaman" gibi dersle alakasız sorular sorup dersi bölüyor. Görmezden gelme yöntemini kullandım, farkında bile değil. Böyle bir çocukla nasıl baş ederim?
Genelde, okuma yazma, matematik gibi sistematik konulara çözüm bulunsa da, davranış, aileden geçen ve çocuklara genetik kopyalanan bir süreçtir. Bizim bu alışılagelmiş düzene yaptığımız müdahaleler ise genelde sisteme çomak sokmak olarak görülüyor. Siz istediğiniz kadar iyi niyetle, yaklaşın. En ufak hatanız da, keşke demeseydim, bu meslekte olmasaydım da diyebiliyorsunuz.
Anne baba veya ailesi, sizin sınıf öğretmeni olarak iyi niyetinize, olumsuz yaklaşıyorsa, ne yazsam boş yazarım.
Melek kadar gibi iyi niyete sahip olsanız bile, öğrencinin evine uğramazsanız, olası sebepler sonucunda, önce kendinizin, zamanla kendi aile hayatınızın en önemli anlarında, çalan bir telefon huzurunuzun kaçması anlamına da gelebiliyor.
İkna , "anlamasam da anlamıyorum" diyen inatçı öğrencilerin veya velilerin, kırılma çizgisini yakalamaktan geçiyor. Yalan da söylemeyeyim, ömrünüzü törpülüyor. Davranış sıkıntıları konusunda size tek işe yarayan tavsiyem "ikna et" yöntemidir.
Gerçek sorunu ve çözüm önerinizi sunun. Gerisi, ailenin işidir. Siz en çok 4 sene zahmet çeker, yada yorulup erken yer değiştirirsiniz, fakat aile ömür boyu acıyı çeker. Bunu her toplantınızda, aile görüşmelerinizde, anlatmanızda fayda var.