Osmanlı padişahları 36dır. Bazı padişahlar ikişer defa tahta çıktığı için saltanat değişikliği 39u bulmuştur. İkişer defa saltanatta bulunanlar Murat II, Mehmet II ve Mustafa Idir.
Padişahların ilk 8i halife ünvanına sahip değildi. Ondan sonraki 28 tane Osmanlı padişahı hem halife hem de padişah ünvanını taşımışlardır.
Şair padişahların şiirlerinde ve divanlarında kullandıkları takma adlar şunlardır: II. Murat «Muradı»; Fatih Sultan Mehmet «Avni»; II. Bayezit «Adni»; I. Selim «Selimi»; I. Süleyman «Muhibbi»; II. Selim «Selimi»; III. Murat «Muradı»; III. Mehmet «Adli»; I. Ahmet «Bahtı»; II. Osman «Faris/ Farisi»; IV. Murat «Muradi»; II. Mustafa «İkbali»; III. Ahmet «Necibi»; I. Mahmut «Sebkati»; III. Mustafa «Cihangir»; III. Selim «İlhami»; II. Mahmut «Adli.»
En çok yaşayan hükümdar 78 yaşında ölmüş olan Orhan Gazidir. En genç ölen padişah ise 18 yaşında şehit edilmiş olan II. Osman (Genç Osman)dır.
Tahta çıkış bakımından en yaşlı padişah 65 yaşında padişah olan V.Mehmet en genci de 7 yaşında tahta çıkan IV. Mehmettir.
Tahtta en uzun kalan padişah Kanuni Sultan SÜleymandır. Saltanatı 45 yıl, 11 ay, 7 gün sürmüştür. En kısa saltanat da V. Muratın 93 günden ibaret saltanatıdır.
Osman Gaziden Kanuniye kadar ilk 10 padişah ordunun başında başkumandan olarak bütün seferlere katılmışlardır. Bu askeri geleneği ilk bozan II. Selim (Sarı Selim)dir. Ondan sonra yalnız III. Mehmet, II. Osman, IV. Murat, IV. Mehmet, II. Mustafa savaşa gitmiştir. Ötekilerinden bazıları ordu ile hareket etmişlerse de savaş meydanlarına gitmemişlerdir. Bu duruma göre fiilen savaşmış olan Osmanlı padişahları 15ten ibarettir. Geri kalan yirmi biri savaş görmemiştir.
Gerileme Devrinde bazı padişahlara savaşa girmedikleri halde ordunun kazandığı zaferlerden dolayı fetva ile gazilik unvanı verilmiştir. Bu padişahlar, sırası ile şunlardır: I. Mahmut, III. Mustafa, I. Abdülhamit, III. Selim, II. Mahmut, Abdülmecit, II. Abdülhamit, V. Mehmet.
Sekiz padişah eceliyle ölmemiştir. Bunlardan I. Murat savaş meydanında şehit olmuş, Fatihle II. Bayezit bir rivayete göre zehirlenmiş, Genç Osmanla III. Selim öldürülmüş, I.İbrahim ile IV.Mustafa da tahttan indirildikten sonra fetva ile idam edilmişlerdir. Abdülaziz de ya öldürülmüş ya da kendini öldürmüştür.
Yedi padişahın ölümü bir müddet gizli tutulmuştur. Bunlardan I. Mehmetin 41 gün, II. Muratın 15 gün, Fatihin 1 gün, Yavuzun 9 gün, Kanuninin 48 gün, II. Selimin 7 gün, III. Muratın 11 gün ölümü gizli tutulmuştur.
Padişahlar içinde en çok çocuğu olan III. Murattır. Kız ve erkek çocuklarının 100-130u bulduğundan bahsedilir.
Fatih devrinden itibaren kanunlaşan şehzade idamı geleneği I.Ahmet devrinde kaldırılmıştır. Ondan önce yalnız Kanuni ile II. Selim tahta çıkışlarında kardeş kanı dökmemişlerdir. Çünkü bunların öldürecek kardeşleri yoktu.
I. Ahmetin hayatında 14 rakamının birleştiği noktalar vardır: Hicri takvim hesabı ile 14 yaşında 14. padişah olarak tahta çıkıp 14 yıl saltanat sürdükten 32 (yani 2 kere 14) yıl yaşadıktan sonra ölmüştür.
I.İbrahim tarihte Deli İbrahim diye anılır. Çünkü süse pek düşkündü. Bu arada samur kürke büyük merak sarmıştı. Sakalına inci dizdirdiği de söylenir. «Deli» İbrahim bu zevk düşkünlüğü dolayısı ile devlet hazinesini çılgınca harcamıştır. Birtakım üfürükçüler bu arada Cinci Hoca da bu padişahın devrinde türemiştir.
IV. Murat, Osmanlı padişahlarının en zalimidir. Ünlü tarihçi Hammerin yazdığına göre 7 yıl içinde 20.000 kişiyi idam ettirmiştir.
Osmanlı tarihinde gelip geçmiş 203 sadrazamdan 44ü padişahların emriyle öldürülmüştür Padişah emriyle ilk öldürülen sadrazam Fatihin veziri Çandarlı Halil Paşadır.