Kıymetli zümrelerim, herkese hayırlı günler diliyorum. Bir şeyi merak ediyorum. Malumunuz üzere bugünlerde okumaya geçenler olacak.Sizce bir öğrencinin okumaya geçme kriteri ne olmalıdır? Yani öğrenci neyi yapıyorsa okumaya geçmiş sayılır? (Okuduğu kelime sayısı, okuduğunu anlatabilecek hızda okuyabilmesi vb.)
Sanırım en büyük eksiğimizi görmeyişimizin sebebi , okumaya geçirmek için çok çabalamak. Bir an önce okumaya geçsinler diye çabalıyoruz. Arka da kalan olmasın istiyoruz. Çoğu zaman Şubata Marta, İtekleye itekleye de Nisana kadar uğraşıyoruz. Mayısta zaten 23 Nisan yorgunluğu, okuma bayramı, velilerle toplantı, kahvaltı derken, yaz havalarının, oyun havasına dönüşmesiyle de bir an önce karneleri verelim, moduna geçiyoruz.
Araya giren uzun bir tatil; ve sonra 2. sınıf başlıyor. Hangi öğrencim gitti, yeni öğrenci geldi derken, aa unutmuş bunlar okumayı diye, yeniden moralimizi boza biliyoruz. Genelde yeni gelen öğrencide ilk inceleme de, onun da okumayı gerileyeceğini hesaba katmadan, sınıfıma yeni gelen öğrenci pek de iyi değil diye düşünüyoruz. 1-2 ay dikteyle geçiyor. Sonra basitten de olsa yaptığımız sınavlarda, Türkiye'nin değişmeyen sonucu ile karşılaşıyoruz.
Bu çocuklar, okuduğunu anlamıyor. İşte hocam, yeni kriterimiz bu olmalı, çocuk okuduğunu anlamıyorsa, kusura bakmayın arkadaşlar, kimse şu kadar öğrencim okumaya geçti, bu sesteyim, şu sesteyim, bize fayda sağlamıyor. Anne babalara hiç bakmayın, onlar zaten okumuyor. Veli toplantısını yakında yapacağım ve bu soruyu tüm velilerime soracağım. En son siz ne zaman bir kitap alıp okudunuz? Okumadınız mı ? O zaman çocuğunuzu, benim çocuk niye okumuyor diye suçlamayınız. Onlar, sizin kopyanızdır... Neyse, biz ne kadar okuyoruz, o da ayrı tabii. Burada fikirleri tartıştırmak, ve olgunlaştırmak faydalı bir okuma olmalı. Çünkü sürekli bir birimizden öğrendiğimize göre...
Tabi ki yazdıklarım kendi kişisel görüşlerimi içerir. 4 yıl bu öğrenciler bizde olacak şekilde yazıyorum.
Bana göre okuma çeşitleri vardır. Biz hangisine aşılıyoruz, bilemem.
1- Ezber ( Çocuk tüm yazılanları söyler, ne okuduğunu bilmez)
2- Sindire sindire; (Çocuk, yavaş gider siz dinlerken sıkılırsınız. Fakat yazılanı anlar.)
3-Okur-Yazar; ( Bunlar kompozisyon becerisi olanlar için)
4-Sorgulayan ( Okumada ve yazmada gerçek Final...)
Çocuk ses birleştirmeyi anladı mı manasında, okuma kriteri soruyorsanız, okuduğu bir kelimeyi, tersten okutun. Yazılan kelimeyi, tersten okuyan her öğrenci okumaya geçmiştir !