Ses ile harfin farkı
Ses, dilin işlevli en küçük birimidir. Harf ise sesin yazıdaki karşılığıdır. Bir dildeki harflerin belirli bir sıraya dizilmiş bütününe alfabe denir.
Okuma yazma öğretiminde en önemli husus sesin karşılığının bir harf olarak sembolize edildiğinin öğrenciler tarafından kavranmasıdır.
Ee sesi seslendirildiğinde bunun bir ses olduğu, deftere yazıldığında ise Ee harfi olduğunun ve Ee sesinin bu şekilde sembolize edildiğinin/gösterildiğinin vurgulanması sürece katkı sağlayabilir.
Sesin yazımdaki karşılığının harf olduğunun verilmesi ilk okuma yazma öğretim sürecine katkı sağlamakla beraber öğrencinin süreci kavramasını kolaylaştırabilir.
elinize, emeğinize sağlık kıymetli öğretmenim, çok anlamlı ve önemli bir yazı olmuş, bilindiği üzere ülkemizde 2005 yılından itibaren Ses Esaslı Okuma Yazma Öğretimi uygulanmaya çalışılmaktadır ancak ne ilkokul Türkçe Öğretim Programının ne de mevcut öğretim uygulamaların, "ses esaslı" nitelikleri maalesef, eksik, kusurlu ve hatalı. Bilindiği üzere Ses Esaslı Okuma Yazma Öğretimi Modellerinin temeli, fonolojik ve fonetik farkındalıktır ancak ülkemizde okul öncesi öğretim programında, geniş anlamda bir fonolojik ve fonetik farkındalık Öğretimi yer almamaktadır. Öte yandan ses bilgisi öğretilmeden , seslerin tanıtılmasına geçilmekte, harf/alfabe bilgisi öğretimi yapılmadan, harfler tanıtılmakta öğretilmektedir. Bu durumlar, ses esaslı öğretimin doğasıyla örtüşmemektedir. Ses Öğretimi , Konuşma(yansıma/taklit) Sesleri biçimiyle yapılmamakta, konuşma seslerinin çeşitleri , özellikleri öğretilmemektedir. En başında öğretilmesi gerekenler en sonunda öğretilmekte. Dolayısıyla mevcut okuma yazma öğretimi doğru, etkili ve kalıcı bir şekilde ilerleyememektedir. Kıymetli fikirleriniz , önerileriniz, eşsiz katkılarınızdan ötürü çok teşekkürler.