Otizm Eylem Planı Açıklandı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı önderliğinde hazırlanan Otizm Eylem Planı açıklandı. Otizm tanısı konulmuş bireyler ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak, yaşam kalitelerini arttırmak ve ailelerine destek vermek amacıyla hazırlanan planda konu alanı olarak 7 bölümde toplam 68 karar yer alıyor. Taslakta, Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı başta olmak üzere Milli Eğitim, Sağlık,Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor Bakanlıkları ile YÖK tarafından yürütülecek çalışmalar yer alıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının öncülüğünde kamu kurum ve kuruluşlar ile Otizm Platformuna üye sivil toplum kuruluşlarının birlikte hazırladığı 'Otizm Eylem Planı' Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahinin katıldığı bir toplantıda açıklandı. Bakanlık binası konferans salonunda düzenlenen toplantıya Bakan şahinin yanı sıra bakanlık üst düzey çalışanları, Sivil Toplum kuruluşu üyeleri, otistik çocuklar ve aileleri katıldı. Prof. Dr. Bahan Gökler, otizm ile ilgili bilgiler verdi. Otizmin erkek çocuklarda görülme durumunun kız çocuklarına göre 23 kat fazla olduğunu belirten Gökler, "İlk 6 ayda erken tanı daha kolay.çocuk annesini tanıdığına ilişkin bir tepki ve mimik göstermiyorsa ayrıca anne ile tam bağlılığı gerçekleştiremiyorsa hemen bir doktora başvurulmalı." dedi.
Malzeme Mühendisliği 1. Sınıf öğrencisi Otistik Uluğ Özaydınlı ise "Otistik çocuklar aslında bir hazine kutusuna benzer. İzinde her türlü farklı taşlar bulunur. Onun değeri kutunun içi açıldıktan sonra ortaya çıkar. Bütün değerleri açığa çıkarmak gerekir. Sadece kapağın hafif açılıp içerideki taşların ışığını görmek yeterli değil. Kapağın tamamen açılması ve içindeki taşların tek tek ortaya çıkarılması gerekiyor. Anneme çok teşekkür ediyorum. Diye konuştu.
Uluğun annesi Semra Özaydınlı ise, 2009 yılında tanı konuldu. Sadece çocuklara değil ailelere de destek verilmeli." dedi.
Makro bakılan çözümde istenen etkinin sağlanamadığını belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "O yüzden ihtisaslaşmaya gidiyoruz. Bunu sadece engellilere yapmıyoruz. Bunu çocuklar, yaşlılar içinde yapıyoruz. Çünkü Alzheimer hastası bir yaşlı ile yatağa bağlı bir yaşlının aynı yerde yaşatmaya çalıştığımızda birbirlerine zulüm ediyorlar. Kendi içinde ayıracağımız ihtisaslaşacağımız bir sistem yani mikro çözümü getiriyoruz. Bugün bu çalışmamızda çok önemli. Çünkü down sendromlu bir çocuğun ihtiyaçları çok farklı otistik olan bir çocuğun ihtiyaçları çok farklı. Dolayısıyla her bir grubun ihtiyaç analizlerine göre fiziksel şartları, rehabilitasyon hizmetleri ve uzman eğitimi yeniden yapılanması gerekiyor." şeklinde konuştu.
Ailelerin, annelerin, babaların ve toplumun bilincinin önemli olduğunu kaydeden Şahin, "Biz bu bilincin oluşturulmasını eylem planının en temel başlığı olarak görüyoruz. Ama bilgi ve erken tanı ile beraber eğitim sistemimizi ve sağlık sistemimizin de zayıf olan tarafları güçlendirmemiz gerekiyor." dedi.
Konuşmaların ardından Otizm Eylem Planı ile ilgili sunum yapıldı. Planda yer alan konular ve çalışan bakanlıklar şöyle:1- Farkındalık çalışmaları ve kurumlar arası işbirliği: toplumun tüm kesimlerinin otizm bozukluğu konusunda farkındalık düzeyinin arttırılması: 12 bölümden oluşuyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, YÖK,Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı.
2- Erken tanı, erken müdahale ve izleme: otizmli bireylerin erken yaşta tıbbi tanılamalarının yapılması ve izleme programlarının geliştirilmesi: 5 bölümden oluşuyor. Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı.
3- Ailelere Yönelik çalışmalar; Otizm bozukluğu tanısı almış çocuğu olan ailelerin otizm konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve yönlendirilmesi ile gerekli sosyal desteğin sağlanması: 6 bölümde yürütülecek çalışmalarda Sağlık, Milli Eğitim ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışacak.
4- Eğitsel değerlendirme, özel eğitim ve sınavlara ilişkin düzenlemeler. 20 bölümden oluşuyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışacak.
5- İstihdam Süreçleri ve Çalışma hayatı. Otizmli bireylerin istihdamlarının sağlanması ve çalışma hayatı ile ilgili düzenlemeler: 5 bölümden oluşuyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı.
6- İnsan kaynakları ve fiziksel çevre düzenlemeleri. Otizm bozukluğu tanısı olan bireylere eğitimlerinde nitelikle personel ihtiyacının karşılanması ve erişilebilirliğin sağlanması: 9 bölümden oluşuyor. YÖK ile Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları.
7- Sosyal Hizmet, Sosyal Yardım ve toplumsal yaşama katılım. Otizmli bireylerin ve ailelerin sosyal güvenlik, sosyal yardım ve sosyal hizmet ile toplumsal yaşama katılımlarının sağlanması: 11 bölümden oluşuyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı.