'Fatih' için önce öğretmenler eğitilecek
Akıllı tahtalar, bilgisayarlı masalar ve görsel içeriklerin kullanılacağı Fatih Projesi'ni uygulayacak öğretmenler, öncelikle, bilişim sistemlerini en verimli şekilde kullanarak dersi nasıl anlatabileceklerini öğrenecek.
Ulaştırma, Habercilik ve Denizcilik Bakanlığı'nın ''Fatih Projesi Uzaktan Hizmetiçi Eğitim Merkezi'' için yaptığı ihale sonuçlandı. İhaleyi kazanan ve 20 Mart'ta Bakanlıkla sözleşmeyi imzalayan Netaş, Milli Eğitim Bakanlığı'na 7 ay içinde akıllı sınıflarda öğretmenlik yapacaklara hizmetiçi eğitim sağlanacak merkezler kuracak.
AA muhabirinin projeyle ilgili Netaş yöneticilerinden aldığı bilgiye göre, bilişim teknolojilerinin imkanları kullanılarak eğitimin daha verimli hale getirilmesinin hedeflendiği Fatih Projesi'ni uygulayabilmek için sınıftaki elektronik araçları kullanmayı bilen öğretmenlere ihtiyaç duyulacak.
-Hem uzaktan hem yerinde öğretim-
Projeyle, aralarında hayatında hiç bilgisayar kullanmamış ya da sadece belirli şeyler için bilgisayar kullanmış öğretmenlerin de bulunduğu yaklaşık 600 bin öğretmenin tamamına Türkiye genelinde kurulacak 110 merkezde eğitim verilecek. Kurulacak sınıflarda, Fatih Projesi kapsamında oluşturulacak akıllı sınıfların ortamı sağlanacak ve hem uzaktan hem de yerinde eğitimin yapılabilmesi için birtakım ilave sistemler kurulacak.
110 sınıf bir merkezden yönetilecek. Merkezdeki öğretmen, hem akıllı sınıflardaki cihazların kullanımı hem de o cihazlar kullanılarak derslerin nasıl anlatılacağını öğretmenlere öğretecek. Öğretmenler bu sınıflardan herhangi birine giderek derslere katılabilecek. Ayrıca, her sınıfta bir öğretmen de bulunacak. Her sınıfta en fazla 30 öğrenci ve bir öğretmen bulunacak.
-Öğretmen, merkezden kaydedilen dersi uygun olduğunda izleyecek-
Merkezde bulunan içerik ve görsel materyallerin tamamı basılarak 110 sınıfa dağıtılacak. Merkezden verilecek dersler için video konferans kullanılacak. Eğitim gören öğretmenler için bu dersler kaydedilecek. Öğrenci konumunda bulunan öğretmenler uygun oldukları herhangi bir zamanda bu dersleri sınıflara gelerek izleyebilecek. Böylelikle, dersi anlatıldığı zaman izleme zorunluluğu olmayacak.
Dersi şimdiye kadar tebeşir, cetvel, kalem gibi materyallerle anlatan öğretmenler, alacakları eğitim sayesinde, akıllı tahtaları ve elektronik sistemleri en verimli şekilde nasıl kullanabileceğini öğrenmenin yanı sıra, öğrencilere de tabletlerden nasıl yararlanacaklarını öğretecek. Böylelikle öğrenciler, matematik dersinde öğrendikleri bir problemle hayatta nasıl karşılaşabileceklerini dahi bir tuşa basarak öğrenme imkanı bulacak.
-Öğrenci ve öğretmen birebir etkileşim içinde olabilecek-
Projede kullanılacak video konferans yönteminin teknik altyapısı, uzaktan eğitim algısını 5 dakika içinde ortadan kaldırarak öğrencilere örgün öğretimdeymiş hissi sağlamaya imkan tanıyacak. Öğrenci ve öğretmen birebir etkileşim içinde olabilecek.
İstanbul'da 9, İzmir ve Ankara'da 5, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş, Samsun ve Van'da 2; diğer şehirlerde 1'er sınıf olacak şekilde toplam 110 merkez kurulacak.
AA