sayın hocalarım pazar ve düğün kelimeleri topluluk ismine örnek olur mu? karar veremedim de.
Öğretmenim bence olmaz ama emin de değilim açıkçası.
Araştırdım ve şöyle bir bilgiye ulaştım.Bu bilgiler doğrultusunda karar verilebilir.
Bir sözcüğün topluluk adı sayılabilmesi için belirli bir öbeğe / gruba, topluluğa ad olması gerekir. Tahir Nejat Gencan’ın deyimiyle, birçok teklerin birleşmesinden oluşan varlıkları tanıtması gerekir.
Sözgelimi, “sürü”, hayvanların; “orman”, ağaçların ; “ordu”, askerlerin oluşturduğu topluluktur. Bu tür adlar biçimce tekil, anlamca çoğul bir özellik taşır. Burada dikkat edilmesi gereken şey şudur: Yapısında birbirinden farklı birtakım “tek”ler olan her varlık topluluk adı değildir. Sözgelimi, “Kitap sözcüğü sayfaların toplamı olduğundan topluluk adıdır.” diyemeyiz. Bu mantıkla düşünürsek hemen hemen her şey topluluk adı olurdu. Bu tür bir bakış açısı da yanlıştır. “’İnsan’, organların toplamı; ‘çanta’, kişisel eşyaların toplamıdır.” diyemeyiz. Topluluk adlarında, ortak özellikleri olan ayrı ayrı “tek”ler bir bütün oluşturur: ekip, takım, birlik, alay, düzine, deste, demet… gibi.
Bu bağlamda örneklere bakalım: “Ay”, 30 günün toplamıdır; “hafta”, 7 günün toplamıdır.” diyemeyiz. Bir ay, bir hafta ve bir vatan vardır. Tıpkı bir insan, bir çanta, bir kitap olduğu gibi. Buna karşın “millet” ve “halk” sözcükleri insanların oluşturduğu bir bütünü karşıladığı için topluluk adıdır. Kimi sözcükler ise kullanıldığı cümleye göre tekil ya da topluluk adı olabilir. “Sınıf, okul, meclis, koğuş…” bu tür adlardandır.“şehir” sözcüğü genelde tekildir; ancak cümleye göre topluluk adı olarak da kullanabilirsiniz. Örneklere bakalım:
7 / A sınıfı süpürülüp havalandırıldı. ( sınıf: ders yapılan yer. – tekil ad)
7 / A sınıfı geziye gidecek. ( sınıf: öğrencilerin oluşturduğu öbek. – topluluk adı)
Meclis, bu hafta sonu boyanacak. (meclis: yasama ve yürütme işlerinin görüldüğü yer, bina. – tekil ad)
Meclis, yeni bir yasa çıkardı. ( milletvekillerinin oluşturduğu öbek. – topluluk adı)
Bursa şehri dün çok soğuktu. ( şehir: yerleşim alanı, kent. – tekil ad)
Depremde Bursa şehri büyük bir korku yaşadı. (Bursa’da yaşayan insanlar. – topluluk adı)