Turgut bey ham fikirler ile yola çıkıyorsunuz.işin içinde olan ile dışarıdan gözlem yapanın arasında fark olması gerektiğini düşünen biri olarak ispat olarak zaten yaşadığım bir durumu sundum size.
daha ne ispatını istiyorsunuz? ispatı açık, içinde olduğumuz çocukların birebir gözlemlediğim durumu bu.
birde çocuğu aktif olduğu bir konuda konuşturusanız sonuç alırsınız demişsiniz.bu çocuklar kendini ifade edemiyor ve bu durum her şekli ile yetişkinlikte karşımıza çıkıyor.
yani bir insanı konuşturmak için ilgi alanını mı tahmin edeceğiz...
peki bu çocuk ilgi alanı dışında konuşmayacak mı?
ben diyorum ki bu çocukların toplum karşısında ya da herhangi bir topluluk ortamında (aile,arkadaş gurubu,sınıf,özel gün toplantıları...) iletişimin en temel yöntemi olan konuşarak anlaşma yöntemini yeterince iyi kullanamamaları.
bir öğrenciyi tahtaya kaldırdığınızda kendi yaş gurubunun özelliklerini de dikkate alarak gözlemlediğimiz bir eksiklik bu .
çocukların basit çümleleri bile kurmakta zorlandığı gerçeği.bunu bilgisayara ,televizyona bağlamak işin kolaycılığı...
sonuçta bu çocuk okulda bunu yaşayarak yaparak çok rahat öğrenebilir.nasıl mı?çocuk odaklı bir eğitim sistemi .
benzerini Finlandiya Japonya gibi ülkelerde uyguladıkları bir sistem.
öğretmen sınıfın odağında olmayacak sadece özel durumlarda ya da öğrencilerin aşamadığı sorunlarda devreye girerek onlara rehberlik edecek.
çocuklar sınıfta karşılıklı "öğretmenin aracılığı ile değil" iletişime geçerek guruplar halinde yada bireysel olarak çeşitli etkinlikler,konu anlatımı,drama,deney,proje çalışması...
gibi farklı yöntemlerle derslerini işleyerek ,tabi iletişim dilini kullanarak bu sorunu rahatlıkla aşacak.benim anlatmak istediğim işte bu.
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.
Egitimhane ham fikirleri pişirmek için vardır.
İtiraz ettiğim husus şudur :
4. sınıf öğrencisi toplum önünde konuşmalı mıdır / konuşabilmeli midir / konuşabilmesi gerekir mi?Bir öğrenci, bir şeyi öğrenmek İSTEMİYORSA, İHTİYAÇ HİSSETMİYORSA, SEVMİYORSA (hoşlanmıyorsa) ona zorla öğretebilmeniz mümkün mü?
4. sınıf öğrencisi toplum önünde konuşmayı ister mi?
4. sınıf öğrencisi toplum önünde konuşma ihtiyacı hisseder mi?
4. sınıf öğrencisi toplum önünde konuşmaktan hoşlanır mı?
Bir kişiye ZORLA yaptırdığınız işten VERİMLİ sonuç almanız İHTİMAL dahilinde midir?
İnsanlar severek yaptıkları ilerden konuşmaktan HOŞLANIRLAR ve severek yaptıkları işlerden konuşma İHTİYACI hissederler.
Bu nedenle öğrencilerinizden AKTİF oldukları konulardan bahsetmelerini istemenizi önermiştim.
Yapılan araştırmalar "iletişimin en temel yöntemi" nin konuşmak olmadığını göstermektedir. Özellikle toplum önünde konuşmanın / konuşabilmenin artıları harcanacak emeğe değmeyecek orandadır.
Araştırma sonuçlarına göre oran değişiklik gösterse de çoğunlukla kabul gören
iletişimin % 80'nin sözsel olmayan iletişim (vücut dili) olduğu kabul edilmektedir.
Bu oran dikkate alındığında asıl öğretilmesi gerekenin davranış yoluyla iletişim ve davranış okuma olması gerekir.(Özellikle bayanlar her hangi bir şey söylemeden, erkeklerin kendilerini anlaması beklentisindedirler.
)
Bununla birlikte uygulamada problemler olsa da, ülkemizde GÜNÜMÜZDE uygulanmakta olan öğretim sistemi öğrenci odaklıdır.
Şöyle ifade etmek daha uygun olacaktır : Öğrenci odaklı öğretim yapmanın önünde bir ENGEL YOKTUR.