Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.
Çoğu forumdaşımdan beni ayıran en BELİRGİN ÖZELLİĞİM düşünürken "Batı kafası" nı kullanmamamdır.
(Batı kafası deyimi için bakınız : [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] )
Düşüncelerimi açıklarken doğu kafasını / MİLLİ kafayı kullanmayı TERCİH ediyorum.
Bu nedenle olaylara / durumlara vs. bakış açımızda önemli FARKLILIKLAR oluyor.
Örneğin, batı kafası ile düşünen kişiler 2015 PİSA sonuçlarına baktıklarında şu TEK sonucu çıkarırlar :
- Eğitim / öğretim sistemi kötüdür / yanlıştır.
Doğu kafasını / MİLLİ kafayı kullanan biri olarak 2015 PİSA sonuçlarına baktığımda aklıma gelen düşünceler :
- Ülkemizde neyin, ne kadar, nasıl öğretileceğine PİSA sınavlarını yapanlar mı karar vermelidir?
- Bir ülkedeki eğitim / öğretim sisteminin başarı / başarısızlık göstergesinin TEK kriteri PİSA sonuçları mıdır?
- 2015 PİSA sınav sonuçlarında gözlemlenen başarısızlığın TÜM sorumlusu uygulanan eğitim / öğretim sistemi midir yoksa Eğitimhane üyelerinin / öğretmenlerin başarısızlıkta payı var mıdır? 2015 PİSA sonuçları Egitimhane.com'un da başarısız olduğu şeklinde değerlendirilebilir mi?
- PİSA sınavlarında üstün başarı gösterdiğimizde veya üstün başarı gösteren ülkelerde [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] linkinde tanımı yapılan Kamil (olgun) İnsanlar yetişmesi sağlanabilecek midir / sağlanmakta mıdır?
- PİSA sınav sonuçlarında başarılı gözükmemizin GETİRİSİ ne olacaktır? (Örneğin, Dünya'nın en büyük havaalanını mı yapabileceğiz? Dünya'nın en uzun tünelini mi inşa edebileceğiz? Uzaya uydu mu gönderebileceğiz? Nükleer silah mı üreteceğiz? Ortadoğu'yu mu işgal edeceğiz?)
- PİSA sınav sonuçlarında başarılı olmamız durumunda, şu anda PİSA sınavlarında başarılı olan ülkelerde olduğu gibi aile işi şiddet, ırkçılık, uyuşturucu, eşcinsel evlilikler vs. yaygınlaşacak mıdır? PİSA sınavlarında başarılı olmak istememizin sebebi bunlar mıdır?
- PİSA sınavlarında başarılı olan ülkelerdeki öğrencilerin ÖSYM'nin yaptığı sınavlara katılması durumunda sonuç nasıl olur? Aynı başarı grafiği görülür mü?
- Egitimhane "Matematik okuryazarlığı" konusunda hangi çalışmaları yapmaktadır? Başka hangi çalışmalar yapılabilir?
- Egitimhane "Fen Bilimleri okuryazarlığı" konusunda hangi çalışmaları yapmaktadır? Başka hangi çalışmalar yapılabilir?
- Egitimhane "Okuma Becerileri" konusunda hangi çalışmaları yapmaktadır? Başka hangi çalışmalar yapılabilir?
- ...
Batı kafası ile yapılan değerlendirmeden VERİM alınamıyor.
Doğu kafasıyla / MİLLİ kafayla değerlendirme yaparsak tartışmadan VERİM alabiliriz umudundayım.
Haklı olduğunuzu biliyorum. Onun için yazmayayım yazmayayım diyorum ama her şeyi bilen sizin farklı düşünmesini, yeni bir pencereden bakmanızı umarak yazıyorum. Olmazsa tabi siz haklısınız diyor, saygılar suuyorum.
Madde imlerinizden yola çıkarsak;
• Ülkemiz Dünya ülkesi olacaksa uluslar arası değerlendirmelerde önde olmalıdır.
• Tek kriter değildir, elbet. Diğer değerlendirmelerde de durumu iyi değildir.
• Öğretmen sistemi uygular. Program yapımında görüşü alınmaz. Eğitimhanenin ara yüzünü değiştirsin yönetici ve programcı bir sürü yazılım hatası yaparsa buradan verim alamayan kullanıcılar eğitimhaneyi suçlar.
• Ülkemizdeki suç oranları ile başarılı ülkelerdeki suç oranına bakmak lazım.Başarı gösteren ülkelerin kişi başına düşen milli gelirine de bakmak lazım. Her şey ortada.
• Beton, beton ve beton. Daha rasathanemiz yok ( İki üniversite hariç onunda teknolojik yeterliliği tartışılır) Yolu ,köprüyü, tüneli ;Onu da yapan projelendirenler;Japon. Alma,Rus vb. pisa da başarılı ilk ülkeler gibi… Allah Allah tesadüf mü? Ortadoğu bataklığında Araplarla bizim işimiz yok.
• Son zamanlarda çocukların başına gelenlerden haberiniz yok sanırım. Aldatmalar, Şiddet dolandırıcılık, cinsel istismarlar, adını bile anmak istemediğim sapıklıklar. Maalesef biz onlardan iyi değilizki.
• Onlar bizim gibi osym sınavına öğrenci hazırlamadığından başarılı olabilirler mi acaba. Tamamen ters taraftan bakılmış.
• Derslerin okuryazarlıklarına gelince işte burada birlikte bir şeyleri değiştirmeli ama siyaset yapmadan TÜRK MİLLETİNE özgü olmalı (Köy Enstitüleri günümüze uyarlanabilir mi Atatürkçü ve bilimsel eğitime nasıl yaklaşılır?) Konuşabilir tartışabiliriz. ESEN KALIN
(Yazım hataları için özür)