selamlar herkese.. ben de bebek bekliyorum 19.haftadayım ve düşük tehlikem var. eğer herşey yolunda giderse ocak 17 gibi doğumum olacak ama düşük tehlikem olduğu için okula gidemeceğim sanırım çünkü okulum ilçenin en uzak köyü ve yolu da çok sıkıntılı bir şekilde rapor almayı düşünüyorum ama doğum iznimi almama 3 ay var bu süre içinde rapor aabilir miyim ne kadara kadar veriliyor rapor bilgim yok(daha önce hiç almadığım için bilmyrum) bilgisi olanlar yardımcı olabillr mi
Hastalık izni ve raporları konusunda iki temel mevzuata başvurulmaktadır. Bunlardan birisi Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık KurullarıHakkında Yönetmeliği diğeri ise Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı Ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği dir.
TEK HEKİMLER
1- Tek hekimler bir yıl içerisinde bir seferde en fazla 20 gün rapor verebilir. Bir hekimin tek seferde 21 gün rapor vermesi geçerli olmayacaktır. (Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 3/b bendi)
2- Alınacak raporun asil veya aday memur olmayla bir ilgisi yoktur.
3- Tek hakim, farklı farklı tarihlerde olmak üzere, en fazla 40 gün rapor verebilir. Burada önemli olan tek seferde 20 günden fazla tek hekim raporu alınmamasıdır. (Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesinin ilk fıkrası)
4- Tek hekimin, en çok süre olan 20 gün istirahat raporu vermelerini müteakip memurun iyileşmemesi halinde, memurun bundan sonraki tedavi ve muayeneleri resmi sağlık kurumlarında yapılmalıdır. (Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesinin ilk fıkrası)
5-Tek hekimden yıl içerisinde 40 günden fazla alınan sağlık raporlarının il sağlık müdürünün belirleyeceği sağlık kurullarınca onaylanması gerekmektedir. (Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesinin ilk fıkrası)
4- Tek hekimden alınan raporlarının 40 günü geçip geçmediğini hekim takip edemez. Bunun takibini memur yapmalıdır. Bu nedenle bir memur bir yılda aldığı rapor günü sayısının 40'ı aşıp aşmadığını kontrol etmeli ve aştığı taktirde, sağlık raporunu il sağlık müdürünün belirleyeceği sağlık kurulunda onaylatmalıdır.
RESMİ SAĞLIK KURULLARI
1- On yıla kadar (on yıl dahil) hizmeti olanlara altı aya kadar,
2- On yıldan fazla hizmeti olanlara oniki aya kadar,
3-Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlara onsekiz aya kadar,
sağlık kurulu raporu vermeleri mümkündür. (657 sayılı Kanunun 105. maddesi)
Resmi sağlık kurularından alınan rapor üzerine kullanılan izin süresinin sonunda hastalıklarının devam ettiği resmi sağlık kurullarının raporu ile tesbit edilenlerin izinleri bir katına kadar uzatılır. Bu sürelerin sonunda da iyileşmeyen memurlar hakkında emeklilik hükümleri uygulanır. (657 sayılı Kanunun 105. maddesinin 2. fıkrası)
1.Sağlık Raporlarının Onaylanmaması
Devlet Memurları Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara uyulmaksızın alınan hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez. Bu durumda raporun hastalık iznine çevrilmemesi halinde, memur uyarılır ve göreve başlaması istenir. Göreve başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terketmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanunun göreve gelmeme ile ilgili hükümleri uygulanır.
Tek hekimlerce bir memura verilen hastalık raporlarının toplamının 40 günü geçmesi halinde, 40 günü aşan raporlar kurumun veya İl Sağlık Müdürlüğünün belirleyeceği belirleyeceği resmi sağlık kurullarınca onaylanması gereklidir. Bu halde 40 günü aşan raporların onaylanmaması halinde ilgili memur uyarılır ve göreve başlaması istenir. Göreve başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terketmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanunun göreve gelmeme ile ilgili hükümleri uygulanır.
2. Değişik Hastalıklar Nedeniyle Alınan Sağlık Kurulu Raporları Bir Yılı Aşabilir mi?
657 sayılı Kanunun 105. Maddesinde sağlık kurullarının verebileceği sağlık kurulu raporları ile ilgili olarak,
a) On yıla kadar (on yıl dahil) hizmeti olanlara altı aya kadar,
b) On yıldan fazla hizmeti olanlara on iki aya kadar,
c) Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlara on sekiz aya kadar,
rapor verilebileceği hüküm altına alınmıştır.