Yeni başlayan, ilk kez okutan, (Şu kadar 1. sınıf okuttum, en kötü sınıfım bu diyerek, geçmişi çabuk unutan
) öğretmenlere gelsin;
Öncelikle büyük bir yanlış konusunda uyarıda bulunayım. Çocuklar bütüne bakar. Ayrıntılara inemezler. Bu yüzden kitapta yazıyor, diye, öğrencilerinizin bütün Kitapta yazılan hece ve kelimeleri okumasını ve yazmasını beklemeyin. Bu öğrenciye aşırı bir hafıza gayreti yüklemesine yol açar. Sene başında size çok şirin, bu kesin yapar dediğiniz öğrencilerin bu yük altında ezildiğine şahit olursunuz. Sonra öğrenci gözünüzden düşer, çocuk ta bunu hissederse ; Hele birde okul yaşı tutsa da 1. sınıfı kaldıramayacak durumda olan öğrencileriniz varsa , davranış sorunu yaratan öğrenci ve onun uzlaşmaz velisi de varsa, sınıfınıza ayağınız ters gidebilir.
Siz sadece anlamı olan kelimeler ve heceler ile eğitim yapın.
Bütün kelimeleri okutayım, diye uğraşmayın. Nasıl olsa yeni ses verdiğimizde de, yeni kelimelerde eski sesleri mecbur tekrarlıyoruz.
Kısaca Okuma Öğrenme şöyle gelişiyor.
Örnek olarak 3 ses " ü s t " seslerini kullanıyorum.
ilk olarak sesler öğretilir.
(Ses öğretmekten kastedilen anlam;
ü dediğinizde ü sesini yazabilir, ve diğer harflerden ayırabilir, sesi doğru şekilde çıkarabilir. Bu bütün sesler için yapılır. Bazı çocuklar kendi isimlerinde geçtiği veya ailesinden birinin ismi geçtiği, harfleri önceden tanıyabilirler. Bunu kendi de anlamış, aileden biri yardımı ile de öğrenmiş olabilir. Okumaya erken geçebilir. Bu sizi kötü öğretmen, o çocuğu da üstün zekalı yapmaz. )
Sesi öğrenen çocuk tek harfle yazamaz ya, diğer harfleri de verdik.
Gelelim sadede.
Yukarıda verdiğim Örnek olarak 3 ses " ü s t " sesleri ile okuma öğrenme şöyle başlıyor.
ü - üs - üsü - sü (Açık heceden kapalı heceye geçiş)
ü - üt - ütü - tü
(sonra, tahtaya yazdırıp, sesli okutup, mutlaka defterine yazdırın)
Ve final :
üs - t birleştirip yazdırın, okutun
sü - t birleştirip yazdırın, okutun
üst ve süt diye 3 sesi birleştiren okuyan her çocuk okumaya başlar.
bu iş bitince de 4 sesli hecelere özel çalışma yapın.
(Türk, Kürt , Kurt, Hart, Hurt vs...)
Gerisi bol okuma kitabıdır. Keşke MEB 1. sınıfta öğrencilere müzik kitabı vereceğine, resimli, heceli hikaye kitabı verse. Sonra öğretmenler dışarıdan kitap almayın dese ..., neyse)
Öğrencilerin hemen hepsi okumayı sökerler ama yazma meşakkatli bir iş. O yüzden dikteyi bol bol yaptırın. Gelecekte düzeltmek daha zor oluyor.
Açık heceden kapalı heceye ulaşmanın formülünü vermezseniz hece kavramı oluşturmak çok zor. Bu çalışmayı yeterince yaptıktan sonra dikteye geçmenizi tavsiye ederim. İlk heceyi çocuk yazabilirse gerisi bir şekilde geliyor.
Dikteyi 1. ders yapmanızı tavsiye ederim. Özellikle tam gün okullarda 3 dersten sonra, geri kalan zaman verimsiz geçebiliyor. (Özellikle 1. sınıf anlamında)
Bu kısmı felsefi; Korkun ya da korkmayın bu çocukları bir şekilde okutacağız. Umarız okumayı öğrendikten sonra, okumayan yetişkinlere dönüşmezler.
Not; Yeterince yeni ses kelime hece vermeden, ateşleme olmuyor. Çocuklar günündeyse, rahatlamak yerine seri gitmeye çalışınız. Özellikle sınıfınızın çete başı öğrenciniz, ayağını kırıp, 1 hafta raporlu ise bu tadından yenmez günleri, benim gibi iyi değerlendiriniz.