Bazı arkadaşlar anlamsız hece , kelime okutmadım diye yazıyor. Ke , ka,nu gibi heceleri okutmadan mı kelime kuruyorsunuz yada nasıl bir yöntem kullanıyorsunuz ?
ben de anlamsız hece ve kelime okutmadım diyen arkadaşlar bu işi nasıl yaptı merak ediyorum çünkü onları okutmadan nasıl kelime yazıp okuyorsunuz örneğim limon için ben önce li yi okutturuyorum sonra mo yu ve mon deyip limon kelimesini buluyoruz ben mi yanlış yapıyorum acaba direk hecelemeden limon yazıyor demem mi lazım çünkü sınıf istediğim seviyede değil yanlış yapıyorsam daha fazla ilerlemeden doğrusunu yapayım
birde ben de 2 - 3 öğrenci örneğin kel yazacak ke yi yazıyor yanına keaine gibi şeyler yazıyor neden böyle yapıyorlar anlamadım
Harfleri somut olarak ellerine verin çalıştırın.
Limon mu yazacaksınız. Tahtaya bir grup öğrenci çıkarın, her birine öğrendiğiniz harflerden bir tane büyükce yazın havaya kaldırsın.
Çalıştığınız harf m olduğu için
Önce m harfini tutan çocuğu öne çıkarın, bu nedir deyin, mmmm diyeceklerdir. yanına ne gelsiiin ne gelsiiiiinnnnn (limonun resmini tahtaya asarak işlerini de kolaylaştırabilirsiniz. )
o gelsin
ne yazdık om om la başlayan bir şey aklınıza geliyor mu çocuklar?
o zaman bunu ters çevirelim. Melek sen ve Emel yer değiştirin bakalım.
Tahtaya çıkardığımız çocukların adında m olsa iyi olur
yer değiştirince ne oldu? mo
mo da nedir
inekler mo diyorlar
gülüşmeler
bunun yanına hangi harf gelsin n gelsin
ne oldu mon
offf hala hiç bir anlamı yok. ne yapsak acaba. içinde mon olan kelime biliyor musunuz?
söylemezlerse bile siz söyleyin. eğer resmini asarsanız bu aşamaya gelmeden söyleyeceklerdir
bunu limon yapalım biz. ne lazım bize li. li diye bir hece ezberletmiyoruz. hemen oracıkta l ve i yi tutan çocukları yan yana getiriyoruz. bu yüzden hece ezberletmiyoruz. Çocukların gözleriyle birleştirmeleri üzerinde duruyoruz. bize lazım olan li ise l ve i harflerini kullanacağımızı, na ise n ve a harflerini nasıl birleştireceğini öğretiyoruz.
Ezber yok okumayı öğrenmek var. Bir süre sonra bu çocuklar kendi ağızlarından çıkan her kelimeyi harfleriyle duyabildikleri için bizim dikte yapmamız gerekmiyor. çocuk kendisi istediğini söyleyip yazıyor. Hem de yanlışsız yazıyor.
peki bu li yi biz başa mı koyalım sona mı? çocukları bir başa bir sona getirip okumalarını sağlayın sınıfın.
işte yazdık limon... limon resmini gösterin. altında da limon yazsın.
peki limon nedir? ne işe yarar? tadı nasıl? yanınızda bir de limon olsa ... ikiye kesip ağzımızın suyu aksa. tadına bakmak isteyen var mı?
ayyy çok ekşi... onlara bal gibi gelecek.
sonra deftere 3 satır yazdırın limon diyerek. asın panoya limonu.
hadi bununla ilgili cümle yazın. Yazamıyorlarsa yardım edin.
Kim limon alsın?
Anne limon al.
Ali limon al.
Onlar limonun suyundan bahsederken limonun suyunun emildiğinden bahsedip
Ali limonu em.
yazmalarını da deneyebilirsiniz. yada
Emine limonu emme.
bir de limon resmi bulup boyatın. Bir daha limonu unutmaz
ke ka nu gibi anlamsız heceleri tahtadaki çocuklarla oluşturup okutup bırakıyoruz onların anlamsız olduğunu bir şekilde yanına harfler getirerek anlamlı hale getirmek için uğraştığımızı belli ediyoruz çocuğa.
bir süre sonra çocuk anlamlı ve anlamsız heceleri kelimeleri ayırt ediyor. anlamsız olunca onlar size söylüyor. Hatta durup dururken numara nuyla başlıyor diyor. Kadir kayla başlıyor diyor. Nazar boncuğu n harfiyle başlıyor öğretmenim diyor.
harfleri kelimeler içinde duyabildikçe algısı açılıyor konuştuğu her kelimeye, ağzımızdan çıkan her kelimeye başka türlü bakmaya başlıyor. sonrasında harflerin yan yana niçin geldiğini çözüyor.
kelimeleri oluşturmak için yan yana gelmeleri gerektiğini ve bunun doğru bir sırada olması gerektiğini kendisi keşfediyor.
Veee bir insan kendi keşfettiği bir şeyi asla unutmazzzzzzzzzz