Suyabak öğretmenim 3-1=2 yöntemini anlatır mısınız?
Yeni bir şey bulurum düşüncesiyle hemen hemen her gün bu sayfaya bakıyorum. Selamlaşma, dilek ve temenniler sayfanın çok hızlı akmasına sebep oluyor. Paylaşımlar sayfada kayboluyor. Çözümü birlikte dile getirmemiz lazım. Geçmiş sayfalarda sorunuzu gördüm. Umarım cevabım yeterli olur.
Toplamada 1+2=3. çıkarmada 3-2=1 yöntemini kullanıyoruz. Bu iki işlem toplama ve çıkarma konularının en basit işlemleri olduğu için kavranmaları kolay oluyor. Terim isimlerinin kavratılması sağlandıktan sonra; toplama işleminde 2 sayısının üstü kapatılıyor ya da yerine kutu çiziliyor, kalan 1 ve 3 sayılarıyla hangi işlemi yaparsak kutuda gizli olan 2 sayısına ulaşabileceğimiz soruluyor. 3'ten 1 çıkarırsak 2'yi buluruz cevabı kolayca geliyor. Aynı cevabı 7+9=16 işleminde aynı hızla bulmamız zor. 1+2=3 işlemini model alıp, 7+9=16 işlemindeki 9 sayısını bulmada kullanıyoruz.
3-2=1, işleminde de 3'ün üzeri kapatıldığında 2 ile 1 sayılarıyla hangi işlemi yaparsak 3'e ulaşırız sorusunun cevabını arıyoruz. Aynı şekilde 2 sayısının üzeri kapatılıp ya da yerine kutu çizilip bu sayıya kalan 3 ve 1 sayıları arasında nasıl bir işlem yaparsak ulaşabileceğimiz soruluyor.
Bu işlemleri yaparken kafeste 1 kuş var, kafese 2 kuş daha koyarsak toplam kaç kuş olur? 1+2=3 Sonradan kafese konan kuşları bulmak için toplamdan kafeste başlangıçta var olan kuş sayısını çıkarırız çalışması da görsel olarak yapılır.
Benzer çalışmayı çıkarma işleminde de yaparız. Çıkan iki kuş, kalan bir kuş ise eksilen nedir denir. Çıkan kuşlar tekrar kafese konur.
İşlemler alt alta yapılınca daha etkili oluyor. İleriki yıllarda üç-dört basamaklı sayılarla gelen işlemlerde öğrenciler önce bu en basit işlemi diğer işlemin yanına yazıp verilmeyen istenenin üzerini kapatarak model alıyor ve dikkatli iseler hata yapmıyorlar.
İyi çalışmalar...