Anne Babalar için Ödevin 15 Anahtarı
Okul sürecinde ailelerin çocukları ile yaşamış olduğu problemlerden bir tanesi de “ödev”dir. Okul sonrası yapılacakları planlamak ve durumu kontrol altına almanız konusunda size büyük kolaylık sağlayacaktır. Bunun yanında çocuğunuz ödev yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilir ve bunları uygulamak konusunda her gün aynı kararlılıkta davranırsanız ödev saatlerini sizde sıkıntı yaşamadan atlatan ailelerden olabilirsiniz.
1- Ödev, öğretmeni tarafından çocuğunuza verilen bir sorumluluktur. “Ödevimizi yapalım, ödevimizi yaptık.” gibi cümleler kurarak çocuğunuzun sorumluluğunun tamamına ortak olmamalısınız.
2- Çocuğunuzun ödev yaptığı ortam, dikkatini dağıtacak materyallerden uzaklaştırılmış olmalı. (TV, bilgisayar, oyuncakları çalışır halde olmamalı gibi…)
3- 1.sınıfa giden çocuğunuz ödev yaparken, küçük kardeşinin keyifli kahkahalarını duyarsa, ödev yaparken eğlenceden mahrum kaldığını düşünebilir. Hızlıca, özensizce ödevini bitirip eğlenceye dahil olmak ister. Bu nedenle evinizde ödev saati belirlemelisiniz. Bu saatlerde her iki çocuğunuzunda ayrı ayrı odalarda masa başına oturup bir tanesi ödevini yaparken diğer kardeşin de kendi düzeyine uygun çalışmalar yapmasını sağlamalısınız.
4- Çocuğunuz ödevine başlamadan önce karnını doyurmuş, WC ve su ihtiyacını karşılamış olmalı ki ödevinin başından bu bahanelerle kalkmamalı.
5- Ödevini bitirsen TV izleyebilirsin , ödevini bitirsen bilgisayar da oyun oynayabilirsin gibi cümlelerle ödevden sonrası için daha cazip teklifler sunarak, “ödev yapmayı “ keyifli bir şey yapmadan önce yapılması gereken bir zorunluluk haline dönüştürmeyin. Saat sistemini uygulamanızı tavsiye ederim. Bilgisayar oyunları, ödev, TV, aile ile oyun gibi okul sonrasında yapılacakları birlikte belirleyip, sıralamaya koyabilirsiniz. Daha sonra her biri için ortak bir süre belirleyip, alarm çaldığında bir aktiviteden diğerine geçebileceğini hatırlatabilirsiniz.
6- Ödev, çocuğunuza öğretmeni tarafından verilen bir sorumluluktur. Okul da öğrendiklerini hatırlama, uygulama, bilgileri arasında transfer yapabilme, tek başına yapabilme, başarabilme duygularını tattığı bir çalışmadır.
7- Çocuğunuzun yanında ödevi hakkında çok ve uzun cümleler kurarak, çocuğunuzun daha ödeve başlamadan ödevi hakkında olumsuz duygulara sahip olmasına sebep olmamalısınız.
8- Çocuğunuz ödev yaparken yanında oturup tek tek ne yapacağını açıklamamalısınız. Ödevin içeriğine göre ödevi bölümlere ayırıp önce 1.bölümü açıklayıp, bitirmesini sonra diğer bölümleri bitirdikçe sırasıyla açıklayacağınızı, tamamı bitince birlikte kontrol edebileceğinizi belirtmelisiniz. Yapamadığı soruları açıklayarak destek olmanız gereken zamanlarda ilkokul 4’e kadar çocukların denklem kurma, oran orantı, x-y bilmediğini siz bu şekilde soruları açıkladığınızda size sadece “hııı anladım” diyeceklerini ama anlamadıklarını bilmeniz gerekir.
9- Çocuğunuzun evde bireysel bir odası yoksa, ödev yapması için uygun bir alan belirlemelisiniz. Bu alan her gün için aynı olmamalı. Bir gün mutfak masasında sizinle sohbet ederken, başka bir gün salonda şeklinde canı nerede isterse değil düzenli bir şekilde nerede yapılabileceğine alışması gerekmektedir.
10- Eve gönderilen kesme, yapıştırmalı ödevleri çocuğunuzun yerine, daha düzel, daha simetrik olsun diye siz cetvelle çizip dur sen eğri kesersin deyip siz kesmeyin, Bu aktiviteler çocuğunuzun kas gelişimi desteklemek, boş bir kağıdı tasarlayarak kullanmak, planlama duygusunu güçlendirmek için özellikle verilen çalışmalardır.
11- Çocuğunuz ödevi yaparken sizin gözünüzdeki mükemmele ulaşmadığı için sildirip sildirip yeniden yazdırmamalısınız.
12- Çocuğunuzun ödevini yapamaması için gerçekten önemli sebepleri olmalı. Akşam yemeğe gittik, misafirlerimiz geldi bu bahanelerden biri olmamalı. Okul sonrasındaki vakti planlayıp saat tekniğini kullanmak için ödev geç vakitlere bırakılmamalı.
13- Ödev günlerinde, akşam sizin bir programınız varsa ve çocuğunuz ödev yapmadan ertesi gün okula gidecekse sırf çocuğunuzu rahatlatmak için “bir kereden bir şey olmaz” diye cümleler kurmamalısınız, o zaman çocuğunuz o bir kereyi başka zamanlar içinde içselleştirir ve size karşı kullanır.
14- Çocuğunuz ödevini yapmadığı zaman bu durumun açıklamasını öğretmenine çocuğunuzun yerine siz yapmamalısınız. Neden ödevini yapmadığının açıklamasını kendisi yapmalı ve sonuçlarını kendisi deneyimlemelidir.
15- Çocuğunuz TV başından kalkıp ödevine geçmek için sürekli 5 dk daha diyorsa, çocuğunuza “o zaman 3 cümle fazla yazarsın, iki kere fazladan okursun” gibi tehdit ifadeleri kullanmamalısınız. Çocuğunuz ödev yaparken yanınızda başka kişiler varsa, çocuğunuzu ödev yaparken ki performansından dolayı “bu çocuktan bir şey olmaz” tarzında aşağılayıcı, küçük düşürücü, ifadeler kullanmayınız.
Alıntı
Yenilikçi Ögrenme Merkezi
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]