Herkese iyi pazarlar
Uzun ama öğretmenlerimizin işini daha da güçleştirmemek için; veliler olarak okumamız gereken bir yazı diye düşünüyorum.
Öğretmenler Mars'tan Veliler Merkür’ den
Toplumsal olarak alışılagelmiş çatışma potansiyeli olan gelin-kaynana,karı-koca, anne-çocuk ilişkisi gibi önemli iletişim noktalarından biri de öğretmen-veli arasındakidir. Bu tip ikili ilişkilerde iletişim dilinden kaynaklanan yanlış anlaşılmalar çoğu zaman tarafların birbirinden olan beklentilerinin karşılık bulmamasına neden olmaktadır. Günümüzde öğretmenler ve veliler arasındaki iletişim eskiye nazaran daha yoğun bir hal almıştır ancak bu durum kimi velilerin çocuklarının hayatındaki “öğretmen” rolünü tam olarak belirleyememesine sebep olur. Mesela veliler; öğretmen bayan ise onun ” çocuğun okuldaki annesi olduğunu düşünmek”, ”çocuğa bu standartlarda ilgilenmesini beklemek” ve okul dışı zamanlarda telefon ile istediği zaman ulaşabileceğini sanmak gibi yanlış fikirlere kapılabiliyorlar. Nasıl ki muayeneye gittiğimiz bir doktorun, çok özel durumlar haricinde telefon numarasını edinip her koşulda ve her anda ona ulaşmayı beklemiyorsak, bir öğretmenden de buna benzer bir taviz vermesini ya da sınıfta onca çocuk varken tek birine özel ilgi göstermesini bekleyemeyiz.
Bir öğretmen olarak meslek hayatım boyunca biriktirdiğim bazı örnekler üzerinden velilerin öğretmenden ne gibi beklentileri olduğunu sizlerle paylaşmak isterim. Abartılı görünse de, kimilerinizi şaşkınlığa uğratsa da bire bir yaşanmış aşağıdaki gibi durumlar “öğretmenliğin tanımının” ne kadar geniş bir kapsama sahip olduğu ve ne kadar hassas dengelere dayandığı konusunda belki size biraz fikir verecektir.
Özellikle çocuğu ilkokul 1. sınıfta olan veliler için;
1-İlk günden çocuğunun tüm özelliklerini bilsin ister.
2-Ders konusunu; 20 kişilik sınıfa topluca değil, çocuğuna göre bire bir anlatsın ister.
3-Öğretmeni canının istediği an “saat kaç olursa olsun” aradığında o telefona cevap verilsin ister. Özellikle ‘Whatsapp’ gibi mesaj uygulamalarında ”okundu” simgesini gördüğü an; neden o mesaja hala cevap gelmedi diye hayıflanıp, 15 dakika sonra yeniden mesaj gönderir ve ısrarla cevap bekler.
4-Öğretmeni koridorda gördüğü her an çocuğu ile ilgili bilgi almak ister.
5-Okul tarafından gönderilen haftalık planlarda bildirilmiş olan gezi, tiyatro gibi etkinliklerden “ etkinlik günü gelmeden” bir gün önce tekrar haberdar edilmek ister.
6-Okul, yemekhane düzeniyle çalışan bir okulsa öğretmeni çocuğunun tavuğunu, balığını, etini tıpkı evdeki gibi ayıklasın ister.
7-Düzenli ter kontrollerinin yapılmasını bekler.
8-Çocuğu okula 1 gün gelmediğinde aranıp “geçmiş olsun, neden gelmedi?” diye sorulmasını bekler.
9-Çocuğunun sınıfta olmadığı günlerde öğretmen yeni konuya geçmesin ister.
10-Öğretmen yeni konuya başlamışsa çoğunun daha önceki öğrendiklerinin üstüne bir tane daha koyulduğu için bireysel olarak okul sonrası çocuğunun çalıştırılmasını ister.
11-Öğretmen tüm çocuklara karşı adil olsun ama kendi çocuğuyla daha çok ilgilensin ister.
12-Haftanın 5 günü yapılmayan ödevler için anlayış bekler.
13-Ailenin programına göre az ödev verilsin ister.
14-Tatil günlerinde ödev olmasın ister.
15-Genel olarak ödev adı altında çocuğuyla birlikte yapacağı ya da yapılanı kontrol edeceği ödevi değil daha çok sorumluluk içerikli bitki ekip gözlemek tarzı ödevler olsun ister.
16-Okullarda velilere yönelik eğitimler olsun ister,yapılan eğitimlere katılamaz ise tekrarını talep eder yada program kaydının gönderilmesini bekler.
17-Çocuğunun okul aktivitelerinde hep en önde olmasını ister.
18-Okulun düzenli olarak gezi yapmasını ister ama gidilen yerleri veli kendisi seçmek ister.
19-Sınıf içerisinde herhangi bir nedenle para toplanması olayına hep karşıdır,fakat ek kaynaklar alınsın ister.
20-Öğretmene yollamış olduğu e-postalar harf harf okunsun ve yöneltilen sorulara tam detaylı cevaplar verilsin ister.
21-Okul serbest kıyafet olsun ister, sonra her sabah çocuğunun kıyafet seçimlerinden dolayı tartışmaktan bıkıp sabit kıyafet ister.
22-Çocuğu “okul sütü “içsin ister, markası,saklanma koşulları, son kullanma tarihi,çocuğunun içip içmediği,tadını sevip sevmediği konusunda net cevaplar ister.
23-Çocuğunun hep ‘en iyi’, ‘en favori’ çocuklarla oynamasını ister.
24-Çocuğunun tahtayı tam karşıdan, rahatça göreceği bir noktada oturmasını ister ve yanında kimlerin oturmasını istediğini de ekler.
25-Okul malzemeleri sürekli kaybolan çocuğunun “öğretmeni” olarak bu malzemeleri arayıp bulmanızı ister.
26-Çocuğunun sınıfta okuma, yazma, anlama gibi Türkçe derslerinde yetersiz olan kısımlarını öğretmen daha açıklarken “ama evde hiç böyle değil“ cevabı mutlaka hazırdır ve öğretmenden bu konuda çocuğunu telafi etmesini bekler.
27-Matematik dersi konularından olan ritmik sayma,saatler,işlemler,problemler gibi konularda çocuklarının zorlandığını fark ettiklerinde “bunların öğretilmesine ne gerek var? bu yaşta bu konular kaldırılmalı” diyerek sizden destek bekler.
28-O gün beden eğitimi dersi varsa ve çocuğu kıyafet getirmemişse, yedek kıyafeti okuldan bulup çocuğunun derse hazırlanmasını ister.
29-İngilizce,müzik,görsel sanatlar gibi derslerde özel olarak kullanılan malzemeler çocuğunda yoksa öğretmeninin temin etmesi ister.
30-Aşı yapılırken çocuğuna özel muamele ister,“kucağınıza alın sakinleştirin, iğneyi yavaş vursunlar” diye tembihler.
31-Size haber vermeden çocuğunun çantasına koymuş olduğu ilaçları fark etmenizi ve üzerinde yazan saatlerde vermenizi bekler.
32-Sabah kalkmak istemeyen çocuğunu o gün okula göndermek istemez.
33-Çocuğu sabah evden keyifsiz çıkmışsa onu neşelendirmenizi ve motive etmenizi ister.
34-Çocuğu teneffüslerde dışarıda olsun ister ama koşmasın,terlemesin,atlamasın,üstü başı çamur olmasın ister.
35-Çocuğu hastaysa sınıfta kalsın ve yanında en sevdiği arkadaşları da içerde onun yanında olsun ister.
36-Herkes her eşyasını çocuğuyla paylaşsın ister ama kendi çocuğu istemezse vermeme hakkına sahip olsun ister.
37-Okulda tuvalet ihtiyacını karşılayan çocuğunun bedensel temizliğini öğretmeninin yapmasını ister.
38-Okulda aktiviteler çok olsun ister ama katılmak ve malzeme göndermek istemez.
39-Her dersin yaparak yaşayarak, kalem kağıtla değil uygulama ile öğrenilmesini ister ama konular buna uygun değilse öğretmen bir şekilde uygulasın ister.
40-Sınıf çalışmalarında öğretmenin kırmızı kalemle işaretlediği soruların çözümünü evde yapmak yerine okulda yapmanın çocuğu için daha iyi olacağına sizi ikna etmek ister.
41-Çocuğunun her alanda en iyi olması için doğuştan getirdiği yeteneklerinin, zekasının öğretmen tarafından fark edilmesini ister.
42-Okul dolabında yedek kıyafeti yoksa ve örneğin çocuğunun üstüne yemek dökülmüşse ya da kıyafeti ıslanmışsa anne arandığında bulunduğu yerden gelemeyişi anlayışla karşılansın ve başka arkadaşlarının yedek kıyafetlerinden alınsın ister.
43- Okulda, sınıfta olan her konudan haberdar olmak ister.
44-Çocuğuna hiç kimse dokunmasın,kötü bir cümle kurmasın ister ama kendi çocuğu başka öğrencilere bu davranışlarda bulunduğunda bu kadar büyütülecek bir konu olmadığı hakkında sizden destek ister.
45-Her veli özel olsun ama siz en çok onunla ilgilenin ister.
46-Okul ücreti olarak verdiği her kuruşun sizin kazancınız olduğunu düşünerek sizden hep en iyi olmanızı ister.
47-Her zaman ona karşı güler yüzlü olmanızı ister.
48-Çocuğunun dersleri ile ilgili düzenli bilgi almak ister ama okula gelmek istemez.
49-Bilgilendirilmek ister ama e-posta gönderilsin istemez.
50-Okuldan telefonla aranmışsa ve o an cevap verememiş ise ilk sizi arayıp neden arandığı konusunda bilgi ister.
51-Aldırılan malzemelerin en iyi markalar olmasını ister ama toplam fiyatın az olmasını bekler.
52-Her sınıf çalışmasından önce benzer sorulara sınıfta çocuğunun çalıştırılmasını ve başarısının yüksek olmasını ister.
53-Çocuğu için okuldaki tüm personel ve birimden hep destek tam destek bekler.
54-Çocuğuna servise kadar eşlik etmenizi ve serviste kemerini bağlamasına yardımcı olmanızı ister.
55-Okul çantası ağır olsun istemez, ama malzemeleri kaybolur diye okulda bırakmak da istemez ve sizden çözüm bekler.
56-Her çocuğun yapmış olduğu etkinlik güzeldir ama kendi çocuğununki en güzeliymiş gibi görmek ister ve sınıf panosunda en göze çarpan yere asılmasını bekler.
57-Sınıf pano etkinliklerinde çocuğunun adını göremeyince etkinlik tarihine bakıp “ama o gün benim çocuğum okuldaydı neden burada etkinlik cümlesi yok” diye merak edip çocuğunun her gün her ders 40 dakika aktif olarak bire bir öğretmenle iletişim içerisinde olmadığını fark edip sorusuna cevap bekler.
58-Çocuğuna dair kas gelişimi yetersizliğinden kaynaklanan eksikliklerin bir kez yapmayla düzeleceğini düşünüp ertesi gün size “akşam çalıştık olmadı valla ben yapamıyorum siz biraz daha ilgilenseniz” diyerek boş ders saatlerinde bireysel olarak soruna yönelik çalışma ister.
59-Destek çalışmalara ve destek kurumlara ihtiyaç duyan çocuklarda, bu gerçeği aylarca duymazlıktan gelip, sonra bir danışmalık merkezine bir iki kez gidip ortamı sevmediklerini,çocuklarının zaten oraya gelenler içinde en iyi olduğunu gözlemleyip gitmeye gerek görmediklerini söyler ve öğretmenden destek birim hizmeti talep eder ya da durumu kabullenip artık bu konuda rahatsız edilmemeyi ister.
60-Çocuğunun öğretmenini bir türlü kabullenemeyip,her konuşma ve seslenmesi gereken durumlarda“Bahar Öğretmen” diye seslenerek bu durumun fark edilmesini ister.
61-Veli olarak her ne yaparsa yapsın öğretmenin bunlardan incinmeyeceğini düşünür.
62-Veli toplantısı,portfolyo sunumu gibi zamanlarda kendileri için belirlenen gün ve saat programlarına uymuyorsa tüm sınıfın saatlerinin yeniden düzenlenmesini ve kendilerine istedikleri saatlerin verilmesini ister.
63-Siz ders anlatırken çat kapı girip çocuğunun sırasına yerleşmesine yardımcı olmak ister.
64-Ders başladıktan sonra geç gelen çocuğu için sizi kapının önüne çağırıp sınıfta kalan diğer çocukları düşünmeden kendi çocuğunun problemini anlatmak ister.
65-20 kişilik sınıfta ilk defa anlattığınız dersin etkinliğini yapamayan 3 öğrenci varsa ve bu 3 öğrenciden biri kendi çocuğuysa neden yeterince iyi anlamadığı ile ilgili iş birliğine girmek yerine iyi öğretemediğinizi düşünmeyi tercih eder.
66-Çocuğunun her ne tür problemi olursa olsun hem duymak istemez, hem kabullenmez, çocuğunun yapamadığını gördüğünde yeterince sevgi göstererek anlatsanız anlayacağı konusunda makaleler okuduğunu söyler ve her türlü zihinsel öğrenme problemleri için destek merkezine götürmek yerine sevgiyle bu işi çözmenizi bekler.
67-Haftalar boyunca yapılan tekrarlarda,ödevlerde,çocuğunun eksikleri olduğunda “evet biliyorum hocam tamamlayacağız” deyip tüm sınıf okumaya başladığında çocuğu geride kaldı ise“öğrenme ile ilgili problemi mi var acaba” diye düşünmeye başlar.
68-Sınıf arkadaşlarının yapmış olduğu tüm okul dışı etkinliklere (doğum günü, parti, vs)çocuğu çağırılsın ister. Çağırılmamış ise parti sahibi çocuğun velisi ile iletişime geçmek yerine sizinle konuşup “sınıfta böyle şeyler yapılıyorsa söyleseniz ya herkesi çağırsalar ya da sınıftan kimseyi çağırmasalar” diye talepte bulunup içinde çocuğunun bulunmadığı organizasyonların yapılmasını istemez.
69-Sınıf temsilcisi seçilecek bir çocuk varsa o çocuk kendi çocuğu olsun ister.
70-Haftalık bülten,bilgilendirme yazıları gibi paylaşımlarda tek tek sınıftaki çocukların çetelesini çıkarıp “Ayşe’nin kızının 5 resmi, Selim’in oğlunun 6 resmi var ama benim çocuğumun neden sadece 1 resmi var” diye sorgular.
71-İçinde öğretmen ve sınıf öğrencilerinin olduğu her kare resimde çocuğunun da olmasını ve en önde durmasını ve bunun yayınlanmasını ister.
72-Öğretmene işini nasıl yapması gerektiğini öğretmek ister.
73-Öğretmenin kıyafet tarzı, takısı, tokası, kokusundan dolayı çocuğunun dikkatinin dağılmasını istemez. Ama öğretmenin aynı zamanda da bakımlı olmasını ister.
74-“Çocuklarımıza: Tırnaklarınızı kesin diyorsunuz ama maaşallah siz ojeli gelip hiç iyi örnek olmuyorsunuz!” diyebilir.
75-Evde anne baba olarak sigara kullanır ama çocuklarının öğretmeni sigara içtiği için ona kötü örnek olduğunu iddia eder.
76-Çocuk evde ailesini hiç kitap okurken görmemiştir ama öğretmenini teneffüslerde kitap okurken görse de öğretmeni model almaz ve aile çocuklarının okul tarafından okumaya teşvik edilmediğini söyler.
76-Sınıf toplantısı saat 5’te ise okula 5’ten önce diledikleri saatte gelip o anda görüşmeye başlamak ister.
77-Sınıftan bir öğrenciye davranışını pekiştirmek için ödül verirsiniz, ”aaaa ama benim çocuğuma vermemişsiniz çok ağladı, yarın benim çocuğuma da bir ödül verin” der.
78-Bir veli “çok yüksek sesle ders anlatıyormuşsunuz, çocuğumun başı ağrıyormuş” derken bir başkası “çocuğum sesinizi duyamıyormuş bu nedenle başka şeylere dalıyormuş” der.
79-“Benim çocuğum hep düz yazı yazsa, el yazısında çok zorlanıyor, ne olur bir şey demeseniz, zaten teknoloji ilerliyor ileride belki derste tablet kullanılacak el yazısı da neymiş” der.
80-Öğretmenin telefonunu çaldırıp geri araması için bekler.
81-Çocuğuyla ile ilgili en ufak bir olumsuzluk duymak istemez hatta çocuğunun adeta bir kanatsız melek bile olduğunu iddia edebilir.
82-Sınıfta her soru kendi çocuğuna sorulsun, her özel görev kendi çocuğuna verilsin, kitap okumalarda ilk sırada kendi çocuğu olsun ister.
83-Donanımlı, müzikal bir enstrüman çalması öğretilsin ister ama çocukları bu konuda yetenekli mi diye sormaz. Öğrenemediği zaman ise problem öğretmende olur, çünkü öğretememiştir.
84-Çocuğunun sınıftaki diğer çocuklardan daha yaratıcı ve yetenekli olduğunu duymak ister.
85- Çocuğu yemek yemediğinde,uyku saatlerine uymadığında ve hala anne-babası ile uyuyorsa bu konuda hem “öğretmenine söylerim seni” diye çocuğu tehdit eder ve bunların ne kadar yanlış olduğunu sınıf içinde çocuğunu kast ederek ama çocuğuna fark ettirmeden anlatmanızı ister.
86-Çocuk tüm sorunlarını okulda öğretmeni kontrolünde halletsin ister.
87-Öğretmenin hasta olmasını,hamile olmasını,doğum yapmasını,askere gitmesini istemez.
88-Ev ya da araba alacağı zaman hep birlikte hareket eden aileler konu okul olunca tüm problemleri öğretmen-anne iletişimi ile sınırlı tutarlar.Yıl içinde nadir zamanlarda babalar ile tanışırız, orta okul ve lise kaydı için okulda bulunup sonrasında hiç okula gelmek istemezler.
89-Saatlerce hazırlanıp bir heyecanla uyguladığınız etkinliklerinize “bu çocuklara derste kitapları boyatıyorsunuz kestiriyorsunuz, evdede duvarları boyarsa, örtüleri keserse diye hiç düşünmüyormusunuz”gibi cümleler kurduğunda sakince dinleyip “evet haklısınız”demenizi, veli talepleri doğrultusunda etkinlik hazırlamanızı ister.
90-Çocuklarının sağlıkla ilgili bir problemi varsa diğer öğrencilerde olabilecek sağlık problemlerini önemsemeyip, kendi çocuklarının resim, müzik gibi bireysel sanat etkinliklerini okul arkadaşlarına sunmasını ve moral bulmasını ister.
91-Aile olarak yaşamış oldukları doğum, ölüm ya da hastalıkla ilgili çocuğu size bir şey anlatmamış olsa bile bir şekilde haberdar olmanızı ve aramanızı, ilgilenmenizi bekler.
92-Çocuğunun piyanoda çalabildiği ‘tin tin tini mini hanım’ parçasının resital olarak tüm okula sunulmasını, Cin Ali’den hallice resim kabiliyeti ile yapılmış resimlerinin yarışmalara gönderilmesini, sergilenmesini talep eder.
93-Türk anne-babaya sahip, izlediği tüm televizyon kanalları Türkçe olan, tüm arkadaşlarıTürk olan çocuklarının günde 2, haftada toplam 10 saat ve sadece okulda görmüş olduğu İngilizce ile nasıl olup da şakır şakır İngilizce konuşamadığı konusunda cevap bekler.
94-Okul çağına kadar hiç koşmayan, basketbol, futbol oynamayan, topa bir kez bile dokunmamış çocuklarının nasıl olup da okulda top sürmeyi öğrenemediğini anlayamaz.
95-Her dediğinde suyu annesinin verdiği, meyvesini annesinin soyduğu, her giyinişinde“dur sen yapamazsın şimdi” deyip fermuar, düğme, kemerini açtığı çocuğunun nasıl olup da okulda hala tuvalet alışkanlığını kazanamadığını ve öğretmenin bu konuda neden destek olmadığını anlamak istemez.
96-İlkokulun herhangi bir sınıfında çocuğu bile isteye tuvaletini altına yaptığında bu durumun arkasında yatan nedeni bulmak, anlamak ve kabul etmek istemez.
97-Öğretmenin, çocuklar branş derslerindeyken olan olaylardan bile bilgisinin olmasını ister.
98-Çocuğunun arkadaş seçimlerinde, çocuğun istediği değil kendi uygun gördükleri çocuklarla arkadaşlık kurmaları için ortam yaratmanızı ister.
99-Çocuğu futbolu seviyor ve oynuyor ancak aile olarak futbola karşı iseler ona okulda başka bir teneffüs aktivitesi bulmanızı hatta teneffüslerde onunla oynamanızı, çocuğun kontrolünüzde olmasını ister.
100-Öğretmen koridorda nöbetçi olarak bulunurken bahçede oynayan çocuğunu neden kontrol edemediğinizi anlamak istemez.
101-Teneffüste dışarı çıkmayan, ders saatinde içerde olmak istemeyen çocuğuna karşı olumlu ya da olumsuz hiçbir müdahalede bulunmanızı istemez.
102-Çocuklara sesinizi yükseltmenizi, ceza vermenizi, sınıf içindeki olumsuz davranışını uyarmanızı istemez ama eğitimde disiplinin temel olduğuna inanır.
103-Çocuguna öğretmiş olduğunuz milyonlarca güzel davranış-alışkanlık-ders konusu için size bir kez bile teşekkür etmeyip çocukla yaşamış olduğunuz ve sebebinde çocuğun davranışına dayalı bir problemde sizi şikayet etmek için okul müdürüyle görüşür ve böylece öğretmene çocuğuna nasıl davranması gerektiğinin mesajını verdiğine inanır.
İsterler, isterler, isterler.Veliler tüm bunları isterken;öğretmenler de eğitimin sadece iyi öğretmenle değil, iyi anne-babalarla olacağını bildiği için ‘mış gibi ‘yapan değil, sorumluluk sahibi, destekçi,işbirliğine açık,yapılan iyi ve güzel her şeyin çocukları adına yapıldığını fark eden ve bir öğretmenin okuttuğu sınıf mevcudunun tamamından sorumlu olduğu bilincinde olan veliler ister.
Bahar SARIKAYA
1.Sınıf Öğretmeni
Kaynak:
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]