Güzel bir yazı.
ÇOCUKLARIN HEYECANLA BEKLEDİĞİ AN: YAZ TATİLİŞu günlerde çocuklar, yoğun bir okul yılını daha, geride bırakmanın ve tatile merhaba demenin heyecanı içerisindeler. Anne-babalar ise, yaz tatilini çocuklarının verimli bir şekilde değerlendirmeleri için nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda stres yaşamaktalar. Bu yazımızda, ebeveynlere çocukları için verimli bir yaz tatili konusunda yardımcı olmaya çalışacağız:
Ebeveynler karne değerlendirmesi yapmalıdırlar:
Öncelikle şunu belirtmekte yarar vardır ki, yaz tatili çocuğun karne hediyesi değil, doğal bir hakkıdır. Çocuğun karnesi ister iyi ister kötü olsun, her çocuk yaz tatilini hak eder. En nihayetin istemeyerek dahi olsa, neredeyse bütün bir yıl boyunca okula gitmiştir ve bunun hem psikolojik hem fiziksel yorgunluğunu yaşamıştır. Bu nedenle ebeveynler, karnesi kötü gelen çocuğu, onu yaz tatilinden mahrum bırakarak veya onun yaz tatili ile ilgilenmeyerek cezalandırmamalıdırlar.
Çocuğun karnesi ebeveynin istemediği bir şekilde gelmiş olsa bile, ebeveynler karneyi önemsemelidirler. Çocuğun her ders için notlarına ayrı ayrı bakmalıdırlar. Düşük notları gördükleri kadar, düşük olmayan notları da görmelidirler. Başarılı dersleri överken, başarısız olanların nedenini araştırmalıdırlar. Çocuğun öğretmeni ile irtibata geçip, gerekli önlemleri almalıdırlar. Başarısızlığın nedeni verimsiz ders çalışmaktan kaynaklanabileceği gibi, ebeveyn tutumlarından ya da farklı bir neden de kaynaklanabilir. Öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği gibi nedenlerden kaynaklandığı düşünülüyorsa bir uzmana başvurmayı ihmal etmemelidirler.
Ebeveynler tatil planı hazırlamalıdırlar:
Yaz tatilinin amacı çocuğun dinlenerek bütün bir yılın yorgunluğunu atması ve rahatlamasıdır. Çocuk dinlenmenin yanı sıra eğlenmelidir de. Ayrıca yıl içerisinde öğrendiklerini de unutmamalıdır. Ebeveynler tatil planlaması yaparken bütün bunları göz önünde bulundurmalıdırlar. Tatil planını çocukla birlikte yapmak, ona seçenekler sunarak fikrini almak önemlidir. Bu planda eğlenme, dinlenme ve ders çalışma ve kitap okuma olmalıdır.
Çocuk ilgi ve isteğine göre sanatsal bir aktivite ya da spor kursuna gönderilebilir. Yıl içerisinde gezmek, görmek istediği yerler varsa -hayvanat bahçesi, müze... oralara götürülmeli ya da yapmak istediği şeyler varsa bunun için fırsatlar oluşturulmalıdır. Yaz okulları da çocukların hem eğlendikleri, hem sosyal çevre edindikleri keyifli yerlerdir.
Bazı çocuklar yazları memlekete dedesinin, ninesinin yanına ya da teyzesinin, amcasının yazlığına gitmek isteyebilirler. Okul çağındaki çocuklar için bu çok sorun olmaz, 1-2 haftalığına şehir dışındaki yakın akrabalarının yanına tatil yapmaya gidebilirler. Ancak çocuk zorla gönderilmemeli, kendisi istemelidir. Süre de çok uzun olmamalıdır. Çünkü çocuğun asıl, ailesi ile vakit geçirmeye ihtiyacı vardır. Okul öncesi çocuklar ise mümkün olduğunca geceyi anne-babaları ile birlikte geçirmelidirler.
İlk 2-3 hafta çocuk ders konusunda serbest bırakılmalıdır. Bu zaman diliminden sonra günün kısa bir bölümü derse ayrılmalıdır. Çocuğun sabah saatlerinde ders çalışmayı bitirmesi, günün sonrasında rahat etmesi için önemlidir ancak, çocuğun tercihine göre ders saati akşama da alınabilir. Özellikle düşük not aldığı derslere ağırlık verilmesi iyi olur. Bir daha ki seneye hazırlık olsun diye yeni konular işlenmemeli, bilakis önceki konular tekrar edilerek pekiştirilmelidir.
Çocukların düzenli kitap okuması sağlanmalıdır. Bu kitaplar ders kitapları ya da okulun zorunlu tuttuğu kitaplar dışında olmalıdır. Çocuğun kendi seçtiği kitaplar olmalıdır ya da çocuğun ilgisine göre ebeveyni onu yönlendirmelidir. İllaki kitap olmasına gerek yoktur. Bu, bir dergi de olabilir.
Ebeveynler çocuğun tatilinde aktif bir şekilde yer almalıdırlar:
Yıl içerisinde çocuklar ebeveynleri ile çok fazla vakit geçirememektedirler. Gün boyu okulda olan çocuk, akşam eve geldiğinde dinlenme, ödev, tv derken uyku zamanı gelip çatar. Ebeveyni ile geçirdiği zaman ise genellikle ders zamanıdır. bu zaman dilimi de çoğunlukla gergin geçer. Bunun sonucunda ise çocuk bir taraftan ebeveynine kızarken diğer taraftan ödevlere tepkili yaklaşır. Çocukların ebeveynleri ile ders dışında da zaman geçirmeye ihtiyaçları vardır. Yaz tatili ise bunun için iyi bir fırsattır.
Ebeveynler çocuğun sosyal ilişkilerde bulunmasına ağırlık vermelidirler:
Tatilde çocuklar TV, PC ve telefon gibi ekranlarda çok fazla vakit harcamaktadırlar. Dışarıda güzel havanın tadını çıkarmaktansa, eve kapanık ekrana sabitlenmeyi tercih etmektedirler. Ebeveynler bu duruma dikkat etmeli, çocuğun ekran saatine sınırlama getirmelidirler. Çocukların okul zamanındakinden daha uzun süre ekran başında vakit geçirmesine izin verilebilir ancak bu süre yine de çok uzun olmamalıdır.
Ebeveynler çocukların diğer çocuklarla vakit geçireceği ortamlar oluşturmalı ya da onları bu tür ortamlara yönlendirmelidirler.
Bitirirken; Tatil, çocuk için önemli ve değerli bir zaman dilimidir. Kendisi için önemli ve değerli olan bir şeyin ailesi için de önemli ve değerli olduğunu bilmek çocuğu mutlu eder. Hele ki bu zaman dilimine ebeveynlerinin eşlik etmesi onu daha da önemli ve değerli bir hale getirir. Ebeveynlerinin dersleri kadar tatilini de düşünüyor olması onun derslere olan önyargısını biraz olsun kırar. Verimli bir tatil geçiren çocuk yeni ders yılına daha hevesli başlar.
Psikolog Canan Cantürk