Veliler Günlüğü

Çevrimdışı aslı_80

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
# 13 May 2014 08:36:47
ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRAN YÖNTEMLER

Çocuğunuzun öğrenmesini nasıl kolaylaştıracağınızı düşünüp duruyorsunuz. Belki de, bu konuda geç kaldığınızı düşünüyorsunuz. Unutmayın, hiçbir şey için geç değildir. İşte çocukların yeni bilgi ve becerileri edinmesini kolaylaştırmada ebeveynlerin yapabilecekleri... Size kalan, bir an önce uygulamaya başlamak.

ÇOCUĞUNUZUN ÖĞRENMESİNİ NASIL KOLAYLAŞTIRIRSINIZ?

Çocukların yeni bilgileri ve becerileri edinmesini sağlamak her zaman kolay olmuyor. Bu işi eğlenceli ve kolay hale getirmek gerekiyor. Nasıl mı? Aşağıda okuyacağınız 12 yolun izinden giderek mesela...

Çocuğunuzun okula başladığı günden beri, ona nasıl yardımcı olacağınızı, öğrenmesini nasıl kolaylaştıracağınızı düşünüp duruyorsunuz. Belki de, ona şimdiye kadar edindirmediğiniz alışkanlıklar için hayıflanıp duruyorsunuz. Unutmayın, hiçbir şey için geç değildir. Sizler için çocukların yeni bilgileri ve becerileri edinmesini kolaylaştırmada ebeveynlerin yapabileceklerini bir liste haline getirdik. Size kalan tek şey, bir an önce uygulamaya başlamak.

1. Kendi planlarınızı paylaşın

Çocuğunuzun planlı bir hayata sahip olmasını istiyorsanız, öncelikle bunu kendiniz yapmaya başlayın. Çocuklar her şeyde olduğu gibi, bu konuda da ebeveynlerini örnek alırlar. Planlarınız olduğunu ve bunlara uymak için çabaladığınızı göstermek için, her fırsatta çocuğunuza kendi planlarınızdan bahsedin. Bir süre bu şekilde örnek olduktan sonra, onunla birlikte, ders çalışma vb planları yapmaya başlayabilirsiniz.

2. Kitap okuma saatleri belirleyin

Çocuğunuzun en sevdiği kitabı önünüze alın ve birlikte bir okuma planı oluşturun. Haftanın günleri ve hangi sayfaların (ya da en azından günde kaç sayfa) okunacağını bu plana yerleştirin. Böylelikle çocuğunuz bu konuda bir hedef belirlenmiş olacak ve hemen her defasında hedeflerinin ötesine geçmeye çalışacaktır. Bir de bu çizelgede, hedeflenen sayfalar okunduğunda nasıl işaretleyeceğini çocuğunuza gösterirseniz, bu aktiviteyi onun için çok keyifli bir ritüel haline getirebilirsiniz. Çocuğunuzun özgüvenini de geliştirecek bu çalışma, ona kitap okuma alışkanlığı da kazandıracaktır.

3. Sorunlarıyla ilgilenin

Çocuğunuzun okulda herhangi bir problem yaşayıp yaşamadığını öğrenebilmek amacıyla, belirli aralıklarla öğretmeni ile görüşün ve bu sorunun üstesinden gelebilmek için yapılabileceklerle ilgili, çocuğunuzun öğretmeni ile birlikte hareket edin. Gerekli müdahalelerde bulunulmasına rağmen sorun devam ederse, çocuğunuzun öğrenme problemi vb. problemleri olup olmadığını anlamak için, uzmanlara görüşerek gerekli testlerin yapıldığından emin olun.

4. Rahatlama yöntemleri öğretin

Çocuğunuz belirli durumlarda (örn. sınavlarda) paniklediğinden şikayet ediyorsa, ona küçük bir rahatlama tekniği öğretin. Doğru nefes almak ve derin nefes aldığın farkında olmak başlı başına bir rahatlama yöntemidir. Sizin de uygulayabileceğiniz ve çok yararlı olacak bir önerimiz var: Derin bir nefes alın ve bu nefesi sonu kadar, içinizden normal bir tempoyla 8’e kadar sayarak verin. Bunu birkaç kez, acele etmeden tekrarladığınızda vücudunuzda yarattığı etkiyi göreceksiniz. Aynı tekniği çocuğunuza uygulatın ve ihtiyaç duyduğu, kendini gergin veya paniklemiş hissettiği anlarda uygulaması için onu teşvik edin.

5. Sınavlar konusunda kendine güvendiğinden emin olun

Bazı çocuklar, sınavlara hazırlanma konusunda son derece titiz davranırlar ve kendilerini bir türlü sınava hazır hissetmezler. Sizin çocuğunuz da bu gurubun içindeyse, her bir sınav için aşırı çalışma ihtiyacı içinde olduğunu fark edersiniz. Bu gibi durumlarda, temel eksiklik çocuğun kendine hissettiği güvendir. Bu güveni güçlendirmek için yapılabileceklerin başında, çocukla sınav ve dersler konusunda sarf ettiği çabanın ne kadar takdir edildiği ve başarılı olduğu vurgusunun yapılmasıdır. Evde minik ve kolay sınavlar yapmanız da, daha fazla başarı deneyimlemesini sağlayacağından, kendine olan güvenini pekiştirecektir.

6. Çocuğunuzu araştırmaya teşvik edin

Sayısal sözel veya herhangi bir ders ile ilgili bir konuya çalışmaya başlamadan önce, çocuğunuza önce o konunun genel olarak ne hakkında olduğunu anlaması için araştırmaya teşvik edin. Daha sonra konudaki başlıklar hakkında kendi kendine sorular üretmesi gerektiğini, bir sonraki aşmada bu sorulara verilen cevapları okumasının yararını anlatın. Ve tabi ki en sonunda da bu cevapları öğrenmesi ve öğrendiklerini de tekrar etmesi gerektiğini öğretin. Yaratıcı ve araştırmacı özelliklere sahip her çocuk başarı yolunda emin adımlarla ilerler.

7. Televizyon izleme konusunda dikkatli davranın

Çocuğunuzun her hafta kaç saatini TV önünde geçireceğine karar verin. TV rehberinden, programları ve şovları çocuğunuzun önceden seçmesini sağlayın. Uygun zamanlarda tekrar izletmek için özel programları kaydedin. Çocuğunuzla birlikte televizyonu izlemeniz, çocuğunuzun ekranda gördüklerinden sağlıklı biçimde yararlanmasını ve olası olumsuz etkilenmelerden uzak kalmasını sağlayacaktır. Aile olarak bir karar alın ve yılda en azından bir hafta süreyle hiç televizyon izlememeye karar verin. Televizyonun kapalı olduğu zamanlarda, hep birlikte yapabilecekleriniz, çocuğunuzun televizyona karşı tutumunu değiştirecektir.

8. Öğretici oyunlar oynayın

Herhangi bir yerde, herhangi bir şeyi beklerken veya diğer boş vakitlerde, çocuğunuzun düşünmesini harekete geçirmek için aklınızda bir oyun hazır olsun. Belli bir eşyanın nerede olduğunu bulmak için, eşyalara sorular sorma oyunları, çevrenizde gördüğünüz her nesneyi belli bir kategoriye sokma oyunları, hatta geçen arabaları sayma oyunları bile olabilir. Yeter ki, iyi vakit geçirmenizi sağlayacak ve öğretici oyunlar olsun. Çocuğunuzu en iyi tanıyan kişi sizsiniz. Çocuğunuz neyi yapmaktan keyif duyuyorsa, onunla ilgili bir oyun olsun.

9. Soruları cevaplayın

Öğrenme, saat 3′te bitmez. Çocuğunuzun sorduğu soruları, aklındaki soru işaretlerini bilgiye çevirin. Eğer çocuğunuzun sorunlarının cevabını bilmiyorsanız, kaynak olabilecek kitaplara başvurmaktan çekinmeyin. Örneğin daha önce gitmediğiniz bir yere geziye gidiyorsanız, öncesinde dersinize hazırlanmayı unutmayın ve bu yerle ilgili bilgiler toplayın gelecek zorlu sorulara hazırlıklı olun.

10. Matematiği gerçekçi hale getirin

Matematik çoğu çocuğun zorlandığı bir derstir, çünkü soyut kavramlardan ibarettir. Ancak matematiğin gerçek hayattaki karşılığını gördüklerinde çocuklar için ezberden çıkıp, kolay öğrenilebilir bir konu haline gelir. Oturma odanızı adımla ölçerek ne kadar olduğunu bulmanız eğlenceli olacaktır. Matematiği gerçek hayatta ilişkilendirmek, çocuğunuzun öğrenme için ilkeleri ve sebepleri anlamasını kolaylaştıracaktır. Matematiği günlük hayatın içinde ne kadar sık kullandığımızı her fırsatta gösterin. Çatalları saydırarak, kurabiyeleri toplatarak, malzemelerin ölçülerini verdirerek, termostatı ayarlayarak vb. çocuğunuzun matematiğin önemini fark etmesini sağlayın.

11. İyi bir dinleyici olun

Çocuğunuzun öğrendiklerini anlatması, onun için son derece öğretici bir çalışma olur. Çocuğunuz size, bildiklerini okuduğu ya da anlattığı zamanlarda, onu sadece yanlış okuduğu ya da anlattığı kelimeleri düzeltmek için dinlemeyin. Biriyle bağlantılı kavramlar hakkında o durumda karakterlerin başka neler yapmış olabileceği hakkında, daha sonra ne olabileceği hakkında konuşun. Çocuğunuzun, benzer temalarda okumuş olduğu hikayeleri hatırlamasını, benzer bilgilerini anlatıp, karşılaştırmasını sağlayın.

12. Konuşmaya teşvik edin

Küçük çocuklar konuşmaya başladığı zaman onlara baş sallayarak ya da tek kelimelik cevap vermeyin. Çocuğunuzun kelime dağarcığını genişletin ve onları düşünmeye sevk edecek cevaplar verin. Sonraları, çocuğunuzun uzun cümleler kurmasına ve düşüncelerini detaylarıyla açıklamasına yardımcı olun.

Kaynak: KİGEM

Çevrimdışı aslı_80

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
# 02 Haz 2014 23:23:03
  Merhabalar :)

  Nihayet bu dönemi tamamladık sayılır. Kızım, 1.sınıfta iken Eğitimhane ile tanıştım; 6. sınıf yakında bitmek üzere...
  Onca gün nasıl geçti... İtiraf edeyim çocuklar büyüdükçe işler zorlaşıyor; zamanla yetememekten korkuyorum. Eğitimhane ailesi, çocuklarımın eğitim öğretimiyle ilgilenmemde en büyük motivasyon kaynağım.
  7. Sınıf biraz gözümü korkutuyor. Ne yapmalıyız, tatili nasıl geçirmeliyiz? Tecrübelerinizi paylaşır mısınız?

Çevrimdışı aslı_80

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
# 11 Haz 2014 12:20:09
  Okulun son haftası öğrencilere resmen tatil edilmeli bence. Çocukları okula gönderip göndermeme konusunda kararsız kalıyoruz. Ben son güne kadar çocukların gerekmedikçe devamsızlık yapmamalarından yanayım. Ders işlemeseler de oyun, eğlence vs arkadaşlarıyla iyi vakit geçiriyorlar.
.......
  Bugün kızımın sınıfından hiçbir öğrenci okula gelmemiş. :o Öğretmeni: "Sen, neden okula geldin?" demiş. Kızım da: "Bugün okul var diye geldim öğretmenim. ::)" demiş.

 :D
 

Çevrimdışı zeynep_zehra

  • Üyeliği İptal Edildi
  • 1.521
  • 7.992
  • Birleştirilmiş Sınıf
  • 1.521
  • 7.992
  • Birleştirilmiş Sınıf
# 11 Haz 2014 12:59:11
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
  Merhabalar :)

  Nihayet bu dönemi tamamladık sayılır. Kızım, 1.sınıfta iken Eğitimhane ile tanıştım; 6. sınıf yakında bitmek üzere...
  Onca gün nasıl geçti... İtiraf edeyim çocuklar büyüdükçe işler zorlaşıyor; zamanla yetememekten korkuyorum. Eğitimhane ailesi, çocuklarımın eğitim öğretimiyle ilgilenmemde en büyük motivasyon kaynağım.
  7. Sınıf biraz gözümü korkutuyor. Ne yapmalıyız, tatili nasıl geçirmeliyiz? Tecrübelerinizi paylaşır mısınız?
Değerli velimiz öncelikle şahsım adına 2 Haziran'da yazılan mesajınıza cevap verilmemiş olmasından ötürü özür dilerim.
7. sınıfta işlenilecek olan konular ilerleyen yıllara temel teşkil edeceğinden biraz daha ağırlaşacak. Ama şimdiden panik yapmak hem sizi hem de öğrencimizi baskı altına alacaktır.
Tatilde yapmanız gereken en temel iş bence kitap okumaktan öğrencimizi uzaklaştırmamak olmalıdır. Kitap okumanın öğrenciye en büyük faydası muhakeme yeteneğini geliştirmesi ve hızlı düşünmeye yardımcı olmasıdır.
Bunun yanında gelecek dönemleri öğrencimize kazandırmak yerine geçmişte gördüğü konuları tekrar etmesine yardım etmek gerekir. Çocuk, bilmediği konuları yalnız başına öğrenmeye zorlanırsa başarısızlık duygusunu tadar ve artık hiç başarılı olamayacağını düşünür. Bugüne kadar başardıklarını tekrar ederek yola devam ederseniz hem siz üzülmezsiniz hem de çocuğunuz daha fazla mutlu olur.
Tatil adı üstünde tatil olarak değerlendirilmeli bunun yanında sıkıcı olmayacak şekilde okuldan tamamen uzak bir yaşantı sergilenmemelidir.

Çevrimdışı aslı_80

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
# 11 Haz 2014 14:41:40
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Değerli velimiz öncelikle şahsım adına 2 Haziran'da yazılan mesajınıza cevap verilmemiş olmasından ötürü özür dilerim.
7. sınıfta işlenilecek olan konular ilerleyen yıllara temel teşkil edeceğinden biraz daha ağırlaşacak. Ama şimdiden panik yapmak hem sizi hem de öğrencimizi baskı altına alacaktır.
Tatilde yapmanız gereken en temel iş bence kitap okumaktan öğrencimizi uzaklaştırmamak olmalıdır. Kitap okumanın öğrenciye en büyük faydası muhakeme yeteneğini geliştirmesi ve hızlı düşünmeye yardımcı olmasıdır.
Bunun yanında gelecek dönemleri öğrencimize kazandırmak yerine geçmişte gördüğü konuları tekrar etmesine yardım etmek gerekir. Çocuk, bilmediği konuları yalnız başına öğrenmeye zorlanırsa başarısızlık duygusunu tadar ve artık hiç başarılı olamayacağını düşünür. Bugüne kadar başardıklarını tekrar ederek yola devam ederseniz hem siz üzülmezsiniz hem de çocuğunuz daha fazla mutlu olur.
Tatil adı üstünde tatil olarak değerlendirilmeli bunun yanında sıkıcı olmayacak şekilde okuldan tamamen uzak bir yaşantı sergilenmemelidir.


  Saygıdeğer öğretmenim cevabınız için çok teşekkür ederim.

  "7. sınıfta işlenilecek olan konular ilerleyen yıllara temel teşkil edeceğinden biraz daha ağırlaşacak." demişsiniz. Beni düşündüren de bu husustu. Şimdiye kadar tatillerde kitap okumak dışında dersle ilgili fazla etkinlik yapmadı kızım. Ama artık sanırım tatilde dersleri tamamen bir tarafa atmaması gerekiyor.
 
  Cevabınız için tekrar teşekkürler öğretmenim. Herkese dinlenebileceği, yenilenebileceği gönlünce bir tatil dilerim. :)

Çevrimdışı aslı_80

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
# 18 Haz 2014 12:58:20
Güzel bir yazı. :)

ÇOCUKLARIN HEYECANLA BEKLEDİĞİ AN: YAZ TATİLİ

Şu günlerde çocuklar, yoğun bir okul yılını daha, geride bırakmanın ve tatile merhaba demenin heyecanı içerisindeler. Anne-babalar ise, yaz tatilini çocuklarının verimli bir şekilde değerlendirmeleri için nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda stres yaşamaktalar. Bu yazımızda, ebeveynlere çocukları için verimli bir yaz tatili konusunda yardımcı olmaya çalışacağız:
Ebeveynler karne değerlendirmesi yapmalıdırlar:
Öncelikle şunu belirtmekte yarar vardır ki, yaz tatili çocuğun karne hediyesi değil, doğal bir hakkıdır. Çocuğun karnesi ister iyi ister kötü olsun, her çocuk yaz tatilini hak eder. En nihayetin istemeyerek dahi olsa, neredeyse bütün bir yıl boyunca okula gitmiştir ve bunun hem psikolojik hem fiziksel yorgunluğunu yaşamıştır. Bu nedenle ebeveynler, karnesi kötü gelen çocuğu, onu yaz tatilinden mahrum bırakarak veya onun yaz tatili ile ilgilenmeyerek cezalandırmamalıdırlar.
Çocuğun karnesi ebeveynin istemediği bir şekilde gelmiş olsa bile, ebeveynler karneyi önemsemelidirler. Çocuğun her ders için notlarına ayrı ayrı bakmalıdırlar. Düşük notları gördükleri kadar, düşük olmayan notları da görmelidirler. Başarılı dersleri överken, başarısız olanların nedenini araştırmalıdırlar. Çocuğun öğretmeni ile irtibata geçip, gerekli önlemleri almalıdırlar. Başarısızlığın nedeni verimsiz ders çalışmaktan kaynaklanabileceği gibi, ebeveyn tutumlarından ya da farklı bir neden de kaynaklanabilir. Öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği gibi nedenlerden kaynaklandığı düşünülüyorsa bir uzmana başvurmayı ihmal etmemelidirler.
Ebeveynler tatil planı hazırlamalıdırlar:
Yaz tatilinin amacı çocuğun dinlenerek bütün bir yılın yorgunluğunu atması ve rahatlamasıdır. Çocuk dinlenmenin yanı sıra eğlenmelidir de. Ayrıca yıl içerisinde öğrendiklerini de unutmamalıdır. Ebeveynler tatil planlaması yaparken bütün bunları göz önünde bulundurmalıdırlar. Tatil planını çocukla birlikte yapmak, ona seçenekler sunarak fikrini almak önemlidir. Bu planda eğlenme, dinlenme ve ders çalışma ve kitap okuma olmalıdır.
Çocuk ilgi ve isteğine göre sanatsal bir aktivite ya da spor kursuna gönderilebilir. Yıl içerisinde gezmek, görmek istediği yerler varsa -hayvanat bahçesi, müze... oralara götürülmeli ya da yapmak istediği şeyler varsa bunun için fırsatlar oluşturulmalıdır. Yaz okulları da çocukların hem eğlendikleri, hem sosyal çevre edindikleri keyifli yerlerdir.
Bazı çocuklar yazları memlekete dedesinin, ninesinin yanına ya da teyzesinin, amcasının yazlığına gitmek isteyebilirler. Okul çağındaki çocuklar için bu çok sorun olmaz, 1-2 haftalığına şehir dışındaki yakın akrabalarının yanına tatil yapmaya gidebilirler. Ancak çocuk zorla gönderilmemeli, kendisi istemelidir. Süre de çok uzun olmamalıdır. Çünkü çocuğun asıl, ailesi ile vakit geçirmeye ihtiyacı vardır. Okul öncesi çocuklar ise mümkün olduğunca geceyi anne-babaları ile birlikte geçirmelidirler.
İlk 2-3 hafta çocuk ders konusunda serbest bırakılmalıdır. Bu zaman diliminden sonra günün kısa bir bölümü derse ayrılmalıdır. Çocuğun sabah saatlerinde ders çalışmayı bitirmesi, günün sonrasında rahat etmesi için önemlidir ancak, çocuğun tercihine göre ders saati akşama da alınabilir. Özellikle düşük not aldığı derslere ağırlık verilmesi iyi olur. Bir daha ki seneye hazırlık olsun diye yeni konular işlenmemeli, bilakis önceki konular tekrar edilerek pekiştirilmelidir.
Çocukların düzenli kitap okuması sağlanmalıdır. Bu kitaplar ders kitapları ya da okulun zorunlu tuttuğu kitaplar dışında olmalıdır. Çocuğun kendi seçtiği kitaplar olmalıdır ya da çocuğun ilgisine göre ebeveyni onu yönlendirmelidir. İllaki kitap olmasına gerek yoktur. Bu, bir dergi de olabilir.
Ebeveynler çocuğun tatilinde aktif bir şekilde yer almalıdırlar:
Yıl içerisinde çocuklar ebeveynleri ile çok fazla vakit geçirememektedirler. Gün boyu okulda olan çocuk, akşam eve geldiğinde dinlenme, ödev, tv derken uyku zamanı gelip çatar. Ebeveyni ile geçirdiği zaman ise genellikle ders zamanıdır. bu zaman dilimi de çoğunlukla gergin geçer. Bunun sonucunda ise çocuk bir taraftan ebeveynine kızarken diğer taraftan ödevlere tepkili yaklaşır. Çocukların ebeveynleri ile ders dışında da zaman geçirmeye ihtiyaçları vardır. Yaz tatili ise bunun için iyi bir fırsattır.
Ebeveynler çocuğun sosyal ilişkilerde bulunmasına ağırlık vermelidirler:
Tatilde çocuklar TV, PC ve telefon gibi ekranlarda çok fazla vakit harcamaktadırlar. Dışarıda güzel havanın tadını çıkarmaktansa, eve kapanık ekrana sabitlenmeyi tercih etmektedirler. Ebeveynler bu duruma dikkat etmeli, çocuğun ekran saatine sınırlama getirmelidirler. Çocukların okul zamanındakinden daha uzun süre ekran başında vakit geçirmesine izin verilebilir ancak bu süre yine de çok uzun olmamalıdır.
Ebeveynler çocukların diğer çocuklarla vakit geçireceği ortamlar oluşturmalı ya da onları bu tür ortamlara yönlendirmelidirler.
Bitirirken; Tatil, çocuk için önemli ve değerli bir zaman dilimidir. Kendisi için önemli ve değerli olan bir şeyin ailesi için de önemli ve değerli olduğunu bilmek çocuğu mutlu eder. Hele ki bu zaman dilimine ebeveynlerinin eşlik etmesi onu daha da önemli ve değerli bir hale getirir. Ebeveynlerinin dersleri kadar tatilini de düşünüyor olması onun derslere olan önyargısını biraz olsun kırar. Verimli bir tatil geçiren çocuk yeni ders yılına daha hevesli başlar.

Psikolog Canan Cantürk

Çevrimdışı İrem-Özge

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 78
  • 231
  • 78
  • 231
# 20 Haz 2014 15:53:58
Kocaman ama hızla geçen bir yılı geride bıraktık kızımla. Geçen senin Eylül'ünde yaşadığım stresi düşünüyorum ne zor zamanlardı. Bir sürü soru, bir sürü endişe, bir sürü telaş. Ama hepsi boşunaymış. Doğduğu günden beri beni hiç üzmeyen kızım 1. sınıf öğrencisi sıfatıyla da hiç üzmedi maşallah. Kısa sürede okumayı söktü. Matematiğe bayıldı, kitap okumak en büyük zevkiydi öyle de devam etti. Öğretmenimizin sene sonu değerlendirmesine göre 1. sınıf olmasına rağmen 2. sınıf seviyesindeydi. Karnemiz maşallah hepsi 5 dolu. Ama benim için nottan öte ne öğrendiği önemliydi. Karnenin not bölümünden önce öğretmenimizin yorumu yazan bölüm kızım için değerliydi :) Yaz tatilimiz için öğretmenimiz set verdi. Bizde ayrıca bir set aldık. Siteden de bir sürü 2. sınıf hazırlık için döküman bastık. Ve pazartesi başladık. Umarım eğitim hayatımız hep böyle geçer.
Eğitimhane de paylaşımda bulunan tüm öğretmenlerimize binlerce kez teşekkürler. İyi ki varsınız.

Çevrimdışı Bekir Berkiten

  • Üyeliği İptal Edildi
  • 27
  • 61
  • 27
  • 61
# 09 Ağu 2014 13:36:58
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRAN YÖNTEMLER

Çocuğunuzun öğrenmesini nasıl kolaylaştıracağınızı düşünüp duruyorsunuz. Belki de, bu konuda geç kaldığınızı düşünüyorsunuz. Unutmayın, hiçbir şey için geç değildir. İşte çocukların yeni bilgi ve becerileri edinmesini kolaylaştırmada ebeveynlerin yapabilecekleri... Size kalan, bir an önce uygulamaya başlamak.

ÇOCUĞUNUZUN ÖĞRENMESİNİ NASIL KOLAYLAŞTIRIRSINIZ?

Çocukların yeni bilgileri ve becerileri edinmesini sağlamak her zaman kolay olmuyor. Bu işi eğlenceli ve kolay hale getirmek gerekiyor. Nasıl mı? Aşağıda okuyacağınız 12 yolun izinden giderek mesela...

Çocuğunuzun okula başladığı günden beri, ona nasıl yardımcı olacağınızı, öğrenmesini nasıl kolaylaştıracağınızı düşünüp duruyorsunuz. Belki de, ona şimdiye kadar edindirmediğiniz alışkanlıklar için hayıflanıp duruyorsunuz. Unutmayın, hiçbir şey için geç değildir. Sizler için çocukların yeni bilgileri ve becerileri edinmesini kolaylaştırmada ebeveynlerin yapabileceklerini bir liste haline getirdik. Size kalan tek şey, bir an önce uygulamaya başlamak.

1. Kendi planlarınızı paylaşın

Çocuğunuzun planlı bir hayata sahip olmasını istiyorsanız, öncelikle bunu kendiniz yapmaya başlayın. Çocuklar her şeyde olduğu gibi, bu konuda da ebeveynlerini örnek alırlar. Planlarınız olduğunu ve bunlara uymak için çabaladığınızı göstermek için, her fırsatta çocuğunuza kendi planlarınızdan bahsedin. Bir süre bu şekilde örnek olduktan sonra, onunla birlikte, ders çalışma vb planları yapmaya başlayabilirsiniz.

2. Kitap okuma saatleri belirleyin

Çocuğunuzun en sevdiği kitabı önünüze alın ve birlikte bir okuma planı oluşturun. Haftanın günleri ve hangi sayfaların (ya da en azından günde kaç sayfa) okunacağını bu plana yerleştirin. Böylelikle çocuğunuz bu konuda bir hedef belirlenmiş olacak ve hemen her defasında hedeflerinin ötesine geçmeye çalışacaktır. Bir de bu çizelgede, hedeflenen sayfalar okunduğunda nasıl işaretleyeceğini çocuğunuza gösterirseniz, bu aktiviteyi onun için çok keyifli bir ritüel haline getirebilirsiniz. Çocuğunuzun özgüvenini de geliştirecek bu çalışma, ona kitap okuma alışkanlığı da kazandıracaktır.

3. Sorunlarıyla ilgilenin

Çocuğunuzun okulda herhangi bir problem yaşayıp yaşamadığını öğrenebilmek amacıyla, belirli aralıklarla öğretmeni ile görüşün ve bu sorunun üstesinden gelebilmek için yapılabileceklerle ilgili, çocuğunuzun öğretmeni ile birlikte hareket edin. Gerekli müdahalelerde bulunulmasına rağmen sorun devam ederse, çocuğunuzun öğrenme problemi vb. problemleri olup olmadığını anlamak için, uzmanlara görüşerek gerekli testlerin yapıldığından emin olun.

4. Rahatlama yöntemleri öğretin

Çocuğunuz belirli durumlarda (örn. sınavlarda) paniklediğinden şikayet ediyorsa, ona küçük bir rahatlama tekniği öğretin. Doğru nefes almak ve derin nefes aldığın farkında olmak başlı başına bir rahatlama yöntemidir. Sizin de uygulayabileceğiniz ve çok yararlı olacak bir önerimiz var: Derin bir nefes alın ve bu nefesi sonu kadar, içinizden normal bir tempoyla 8’e kadar sayarak verin. Bunu birkaç kez, acele etmeden tekrarladığınızda vücudunuzda yarattığı etkiyi göreceksiniz. Aynı tekniği çocuğunuza uygulatın ve ihtiyaç duyduğu, kendini gergin veya paniklemiş hissettiği anlarda uygulaması için onu teşvik edin.

5. Sınavlar konusunda kendine güvendiğinden emin olun

Bazı çocuklar, sınavlara hazırlanma konusunda son derece titiz davranırlar ve kendilerini bir türlü sınava hazır hissetmezler. Sizin çocuğunuz da bu gurubun içindeyse, her bir sınav için aşırı çalışma ihtiyacı içinde olduğunu fark edersiniz. Bu gibi durumlarda, temel eksiklik çocuğun kendine hissettiği güvendir. Bu güveni güçlendirmek için yapılabileceklerin başında, çocukla sınav ve dersler konusunda sarf ettiği çabanın ne kadar takdir edildiği ve başarılı olduğu vurgusunun yapılmasıdır. Evde minik ve kolay sınavlar yapmanız da, daha fazla başarı deneyimlemesini sağlayacağından, kendine olan güvenini pekiştirecektir.

6. Çocuğunuzu araştırmaya teşvik edin

Sayısal sözel veya herhangi bir ders ile ilgili bir konuya çalışmaya başlamadan önce, çocuğunuza önce o konunun genel olarak ne hakkında olduğunu anlaması için araştırmaya teşvik edin. Daha sonra konudaki başlıklar hakkında kendi kendine sorular üretmesi gerektiğini, bir sonraki aşmada bu sorulara verilen cevapları okumasının yararını anlatın. Ve tabi ki en sonunda da bu cevapları öğrenmesi ve öğrendiklerini de tekrar etmesi gerektiğini öğretin. Yaratıcı ve araştırmacı özelliklere sahip her çocuk başarı yolunda emin adımlarla ilerler.

7. Televizyon izleme konusunda dikkatli davranın

Çocuğunuzun her hafta kaç saatini TV önünde geçireceğine karar verin. TV rehberinden, programları ve şovları çocuğunuzun önceden seçmesini sağlayın. Uygun zamanlarda tekrar izletmek için özel programları kaydedin. Çocuğunuzla birlikte televizyonu izlemeniz, çocuğunuzun ekranda gördüklerinden sağlıklı biçimde yararlanmasını ve olası olumsuz etkilenmelerden uzak kalmasını sağlayacaktır. Aile olarak bir karar alın ve yılda en azından bir hafta süreyle hiç televizyon izlememeye karar verin. Televizyonun kapalı olduğu zamanlarda, hep birlikte yapabilecekleriniz, çocuğunuzun televizyona karşı tutumunu değiştirecektir.

8. Öğretici oyunlar oynayın

Herhangi bir yerde, herhangi bir şeyi beklerken veya diğer boş vakitlerde, çocuğunuzun düşünmesini harekete geçirmek için aklınızda bir oyun hazır olsun. Belli bir eşyanın nerede olduğunu bulmak için, eşyalara sorular sorma oyunları, çevrenizde gördüğünüz her nesneyi belli bir kategoriye sokma oyunları, hatta geçen arabaları sayma oyunları bile olabilir. Yeter ki, iyi vakit geçirmenizi sağlayacak ve öğretici oyunlar olsun. Çocuğunuzu en iyi tanıyan kişi sizsiniz. Çocuğunuz neyi yapmaktan keyif duyuyorsa, onunla ilgili bir oyun olsun.

9. Soruları cevaplayın

Öğrenme, saat 3′te bitmez. Çocuğunuzun sorduğu soruları, aklındaki soru işaretlerini bilgiye çevirin. Eğer çocuğunuzun sorunlarının cevabını bilmiyorsanız, kaynak olabilecek kitaplara başvurmaktan çekinmeyin. Örneğin daha önce gitmediğiniz bir yere geziye gidiyorsanız, öncesinde dersinize hazırlanmayı unutmayın ve bu yerle ilgili bilgiler toplayın gelecek zorlu sorulara hazırlıklı olun.

10. Matematiği gerçekçi hale getirin

Matematik çoğu çocuğun zorlandığı bir derstir, çünkü soyut kavramlardan ibarettir. Ancak matematiğin gerçek hayattaki karşılığını gördüklerinde çocuklar için ezberden çıkıp, kolay öğrenilebilir bir konu haline gelir. Oturma odanızı adımla ölçerek ne kadar olduğunu bulmanız eğlenceli olacaktır. Matematiği gerçek hayatta ilişkilendirmek, çocuğunuzun öğrenme için ilkeleri ve sebepleri anlamasını kolaylaştıracaktır. Matematiği günlük hayatın içinde ne kadar sık kullandığımızı her fırsatta gösterin. Çatalları saydırarak, kurabiyeleri toplatarak, malzemelerin ölçülerini verdirerek, termostatı ayarlayarak vb. çocuğunuzun matematiğin önemini fark etmesini sağlayın.

11. İyi bir dinleyici olun

Çocuğunuzun öğrendiklerini anlatması, onun için son derece öğretici bir çalışma olur. Çocuğunuz size, bildiklerini okuduğu ya da anlattığı zamanlarda, onu sadece yanlış okuduğu ya da anlattığı kelimeleri düzeltmek için dinlemeyin. Biriyle bağlantılı kavramlar hakkında o durumda karakterlerin başka neler yapmış olabileceği hakkında, daha sonra ne olabileceği hakkında konuşun. Çocuğunuzun, benzer temalarda okumuş olduğu hikayeleri hatırlamasını, benzer bilgilerini anlatıp, karşılaştırmasını sağlayın.

12. Konuşmaya teşvik edin

Küçük çocuklar konuşmaya başladığı zaman onlara baş sallayarak ya da tek kelimelik cevap vermeyin. Çocuğunuzun kelime dağarcığını genişletin ve onları düşünmeye sevk edecek cevaplar verin. Sonraları, çocuğunuzun uzun cümleler kurmasına ve düşüncelerini detaylarıyla açıklamasına yardımcı olun.

Kaynak: KİGEM

  Belki de veli olarak yapmamız gerekenlerin başında çocuğumuza doğru beslenmeyi, paranın nasıl kazanıldığını, doğru tüketimi öğretmek geliyor.

 Şu anda inanın öyle saçma bilgiler vazgeçilmez ve öyle doğru bilgiler çok saçma hâle geldi ki. (Deterjanlar suda çözünmezler. Bu yüzden kullandığımız çatal,kaşık,... ile deterjanı adeta yeriz ve giydiğimiz elbiselerle deterjanı sürekli üzerimizde taşırız. %100 LABlı(suda çözünen) deterjanlar giderek azalırken FAB(suda çözünmeyen etken madde) bulunan deterjanlar piyasayı kaplamıştır. Sabun tozu ise asla sağlıklı değildir. :D Çünkü en iyi temizleyici değildir. :D)

 Eğer aile bütçesinin nasıl oluştuğunu çocuk küçük yaşlardan itibaren öğrenirse büyüdüğü zaman zorluk yaşamayacaktır. Çünkü ayda 5-6 bin lira gelir sahibi olup da kredi kartı borcu nedeniyle intihar eden insanlar da yok değildir.

 

Çevrimdışı aslı_80

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
# 11 Ağu 2014 17:32:57
ÇOCUKLAR YARA BANDI DEĞİLDİR
 
Bazı anne babaların çocuklarına, kendi yapamadıklarını yaptırmak istediğini ifade eden Dökmen, “doktor olmak isteyen, ama hayalini gerçekleştiremeyen bir hanımefendi, bunun içinde kalan bir yara olduğunu, bu nedenle 3-4 yaşındaki kızını doktor yapmaya karar verdiğini anlattı. Oysa çocuklarımız, yara bandı değildir. Onları kendi istediğimiz mesleklere yönlendirerek, 'oh yarama merhem sürüldü' demek doğru değil” diye konuştu.
Çocukluğundan beri basın-yayın bölümünde okumak isteyen bir gencin yüksek puan alması üzerine, ‘puanın ziyan olmasın, hukuk ya da işletmeye gir’ diye yönlendirildiğini anlatan Dökmen şunları kaydetti:
”Puan ziyan olmasın diye bir bölüme girmek çocuğun tüm hayatının ziyan olması demektir. Ekmek parası için avukatlık, doktorluk, muhasebecilik yapan, ancak kalbinde müzik, resim, dans olan birçok insan var. 'Şu mesleği tercih edersen aç kalırsın' diyorlar, ama istemediği mesleğe girenin duyguları aç kalıyor.”

Çevrimdışı nedenasıl

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 752
  • 1.644
  • Öğrenci Velisi
  • 752
  • 1.644
  • Öğrenci Velisi
# 11 Ağu 2014 17:49:24
başvurular üç gün önce başladı ama özel okulların özel okul öğrencilerine verilecek  teşvikle alakalı bilgisi yok nasıl iş anlamadım, napmamız lazım

Çevrimdışı aslı_80

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
# 12 Ağu 2014 00:14:43
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
başvurular üç gün önce başladı ama özel okulların özel okul öğrencilerine verilecek  teşvikle alakalı bilgisi yok nasıl iş anlamadım, napmamız lazım

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Anlaşılan daha konu netleşmemiş.

Çevrimdışı Bekir Berkiten

  • Üyeliği İptal Edildi
  • 27
  • 61
  • 27
  • 61
# 13 Ağu 2014 23:39:52
  Aslında tüm veliler olarak, tüm eğitim çalışanları hatta tüm toplum olarak şunu talep etmeliyiz:
  İlk bindeki, belki on bindeki öğrencilere sahip çıkılmalı yurdumuzda kalmaları sağlanmalıdır.
  Çünkü bir ülkede genel olarak bu öğrenciler beyin takımıdır. Buluşları yapar, ülkenin temel stratejisini belirlerler.

  Onun ardından gelen ilk yüz binler ise işletmeleri, fabrikaları, kurumları yönetir.Tabii ki bu okul ya da sınav başarısına göre tam örtüşmeyebilir. ABD'nin elindeki yüz kadar uçak mühendisiyle Dünya'nın denizlerine ve hava sahasına hakim olduğu söylenebilir.

Çevrimdışı İrem-Özge

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 78
  • 231
  • 78
  • 231
# 04 Eyl 2014 14:07:05
Okulların açılması az bir zaman kala heyecan dorukta. Bu sene ikinci sınıf olmamıza rağmen sanki birinci sınıfa başlıyormuşuz heyecanı yaşıyorum :) Kızım okulu özlediğini sık sık dile getiriyor bu da beni mutlu ediyor. Verimli bir tail geçirdik ikimizde. Bol bol oyunla, eğlenceyle, yeteri kadar ders tekrarı ve bolca kitap okuma ile geçen güzel bir yaz oldu bizim için. İkinci sınıf kolaylıkla geçer işallah kızım ve benim için.

Çevrimdışı aslı_80

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
  • 2.080
  • 12.050
  • Öğrenci Velisi
# 13 Eyl 2014 11:48:08
  Merhabalar, ortaokulda öğrencisi olan velilerimize sormak istiyorum. Çocuğunuzu dershaneye gönderiyor musunuz? Kızım 7. sınıf öğrencisi bu sene. Dershane konusunda karar veremiyoruz. Evde düzenli çalışan bir çocuk ama sınıflar ilerledikçe destek almadan olur mu; biz ona yeterince yardımcı olabilir miyiz, bilmiyorum. Öğretmenleri dershaneye gönderilmesinden yana...

Çevrimdışı ozan14

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 86
  • 154
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 86
  • 154
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 13 Eyl 2014 12:25:07
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
  Merhabalar, ortaokulda öğrencisi olan velilerimize sormak istiyorum. Çocuğunuzu dershaneye gönderiyor musunuz? Kızım 7. sınıf öğrencisi bu sene. Dershane konusunda karar veremiyoruz. Evde düzenli çalışan bir çocuk ama sınıflar ilerledikçe destek almadan olur mu; biz ona yeterince yardımcı olabilir miyiz, bilmiyorum. Öğretmenleri dershaneye gönderilmesinden yana...

  Benim kızım da 7. sınıf öğrencisi. Okul başarısı oldukça yüksek. Ama test çözme tekniğini iyice öğrenmesi için biz bu sene dershaneye gönderiyoruz. Seneye TEOG sınavına girecekler ve bu sene dershaneler son.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK