ÖSYM'nin İçi Boşaltılmış
ÖSYM'nin içinin, yeni çıkarılan bir yasa ile, kadrolaşmak için tamamen boşaltıldığı ortaya çıktı. Kurumun 400'e yakın personelinin tamamının YÖK'e devredildiği belirlendi.
YGS’deki şifreleme işleminin ardından tartışmaların odağı haline gelen ÖSYM’nin içinin, kadrolaşmak için, yeni çıkarılan bir yasa ile tamamen boşaltıldığı ortaya çıktı. Kurumun 400'e yakın personelinin tamamının YÖK'e devredildiği belirlendi. Kurumda başkan ve yardımcıları dışında kadrolu kimse kalmadı. Uzmansız, personelsiz kalan ÖSYM’nin eski personelini geçici görevlendirmeyle çalıştırdığı öğrenildi.
Gazetecler Online'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından 3 Mart 2011’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yasa ile ÖSYM’nin ismi kısaltması aynı kalarak Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi olarak değişti. Kurum adı değişmekle kalmadı baştan aşağı değişikliğe uğradı. En önemli değişiklik ise ÖSYM’nin bütün personelinin YÖK’e devredilmesi ve boş kadrolara atama yapmakta sağlanan kolaylıklar da AKP’nin, ÖSYM’deki kadrolaşmasının önü açıldı.
Yasaya göre şu anda ÖSYM’de Başkan ve Başkan yardımcıları dışında hiç kadrolu personeli yok. Ali Demir, görev geldikten sonra ÖSYM’ye yaklaşık 10 sözleşmeli personel aldı. Yasa yürürlüğe gireli henüz bir ay olduğu için boş kadrolar doldurulamadı. Şifre skandalıyla da yoğun mesai harcayan Demir’in önümüzdeki günlerde bu kadrolara atama yapması da beklenmiyor.
ÖZCAN -DEMİR ELELE
YÖK’ün kuruluşundan bu yana ÖSYM, YÖK’e bağlı olarak hizmet verirken, yeni yasa ile ÖSYM, Başkanı Cumhurbaşkanı tarafından atanan bağımsız bir kurum haline geldi. KPSS skandalının ardından Prof. Dr. Ünal Yarımağan istifa etti ve bunun üzerine YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, İTÜ Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demir’i ÖSYM’ye vekaleten başkan atadı. Demir’i ÖSYM Başkanlığına getiren isim olmasına rağmen Özcan’ın bu skandal ile ilgili olarak adının hiç anılmaması için dikkat çekici. Ayrıca, ÖSYM’nin içinin boşaltıldığı yeni yasanın hazırlanma çalışmalarında Özcan’ın görüşünün de alındığı bir gerçek. Bütün bunlara rağmen Özcan, skandalda hiçbir payı yokmuş gibi davranması gözlerden kaçmadı.
ÖSYM BEĞENMEDİ, YÖK’E GÖNDERDİ
Yasal değişiklikle ÖSYM’deki üst düzey görevliler de dahil olmak üzere tüm personel YÖK’ün kadrosuna geçirildi. Yaklaşık 500 personeli bulunun YÖK’ün personel sayısı son bir ayda 900’e yükseldi. ÖSYM'nin 400'e yakın personelinin gelmesiyle birlikte YÖK'te oturacak yer bile kalmadı.
ÖSYM memur ve uzman ihtiyacını geçici görevlendirme yoluyla karşılamaya çalışıyor. Eski ÖSYM, yeni YÖK personeli olan çalışanlar arasında Demir’in istediği isimler, “sarı zarflar” ile geçici olarak ÖSYM’ye görevlendiriliyor. Görevlendirilmeyenler ise Demir tarafından “sınav güvenliği için tehlikeli personel” ilen edilmiş olurken, personel geçici görevlendirmeler nedeniyle binaları yan yana olan YÖK ve ÖSYM arasında adeta bir evcilik oyunu oynuyor.
ÜST DÜZEY ÖSYM’Lİ YÖK’E ARAŞTIRMACI OLDU
Bu yasa ile ÖSYM’nin Genel Sekreteri, I. Hukuk Müşaviri, Hukuk Müşaviri, Araştırma Geliştirme Değerlendirme Müdürü, Bilgi İşlem Müdürü, Kütüphane ve Dokümantasyon Müdürü, Planlama ve Mali İşler Müdürü, Sınav Hizmetleri Müdürü, İdari İşler Müdürü, Müdür ve Müdür Yardımcılarının görevleri sona erdirildi ve kadroları iptal edildi. Üstelik bu görevi sürdüren personele tebligat bile yapılmaksızın YÖK’teki “Araştırmacı” kadrolarına atanmış sayıldı. Personeli tebligat bile yapılmamasına ilişkin bu işlem yasada madde olarak yer aldı.
İTHAL UZMAN, KEYFİ SEÇİM
Kadrolu personeli olmayan ÖSYM’nin yerli ve yabancı yeni personelinin seçimi yasa ile Başkan Demir’e bırakılıyor. Yasada, Demir’e bir defaya mahsus olmak üzere, 40 yaşından gün almamış ve yabancı dil şartını taşıyan kişileri, yasanın yayım tarihinden itibaren 6 ay içinde, ÖSYM’de yapılacak sınavla seçebilme yetkisi veriliyor.
Ayrıca, Demir’in 657 sayılı Kanun ve diğer mevzuat hükümlerinin hiçbirine bağlı bağlı kalmaksızın sözleşme ile yerli veya yabancı uzman istihdam etmesine izin veriliyor. Mevzuat kurallarına uymadan alınacak bu yerli ve yabancı personel, sigortalı sayılacak ve atama usul ve esasları ile personele ilişkin diğer hususlar bir yönetmelikle belirlenecek.
(5) Bir defaya mahsus olmak üzere; mesleğe özel yarışma sınavı ile girmiş ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlilik sınavı sonunda 657 sayılı Kanunun 36’ncı maddesinin “Ortak Hükümler” başlıklı bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde belirtilen kadrolara atanmış olanlar ile en az doktora diplomasına sahip öğretim elemanlarından, kırk yaşından gün almamış olmamak ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Uzmanı olabilmek için öngörülen yabancı dil şartını taşımak kaydıyla, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde Başkan tarafından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Uzmanı olarak atanabilirler. Bu şekilde atanacakların sayısı yirmiyi geçemez.
ÜST DÜZEY SÖZLEŞMELİ
Yasa ile ÖSYM’nin Daire Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Hukuk Müşaviri, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Uzmanı ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Uzman Yardımcısı ile doğrudan Başkanlığa bağlı temsilcilikleri yönetmekle görevlendirilen Şube Müdürü kadrolarına atananlar, 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın sözleşmeli olarak çalıştırılabilmesinin önü açılıyor. Sözleşmeli atanan bu üst düzey personele, ocak, nisan, temmuz, ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez birer aylık sözleşme ücreti tutarında ikramiye ödenecek. Demir, bunlar arasından “üstün gayret ve sonucu emsallerine göre başarılı” olanların ikramiyeleri yılda 6’ye çıkarabilecek. çalışmalar yaptıkları tespit edilenlere, Başkanın onayı ile haziran ve aralık aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarına kadar teşvik ikramiyesi ödenebilir.
5.500 BİN LİRA MAAŞLI SÖZLEŞMELİ
Demir, “güvenilmez” oldukları için tüm personelini değiştireceği ÖSYM’ye yeni personel alımı için iki kez ilan verdi. Bilişim yöneticisi ve veri tabamı yöreticisi ile sınavların yeni yazılım sistemini hazırlamak üzere bilgisayar, yazılım, elektrik-elektronik, ve endüstri mühendisleri almak için hazırlık yapıyor. İlanda, bilişim yöneticisi için 5 bin 534 lira, veri tabanı yöneticisi içinse 4 bin 150 lira maaş ödeneceği belirtiliyor. Devlet mamurlarının aldığı maaşlar düşünüldüğünde ÖSYM’ye alınacak bu sözleşmeli personele ödenecek maaş dikkat çekiyor.
KAYNAK:
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]