Bu forumun ana teması "okuma" üzerine birkaç şey paylaşmak istiyorum;
Kitapları sevdirmede daha iyi sonuçlar alınacağına inandığım, üstelik masum da sayılabilecek bir yol daha var.
Ailemiz, eşimiz, çocuğumuzla çarşıya, pazara çıkabiliriz. Günlük rutinlerimiz dışında bir nefes olsun diye, ruhlarımızı dinlendirmek, yaşadığımızı hissetmek için bir iki saat gezip, dolaşabiliriz. Yorulur, bir bankta, bir parkta, bir tutam yeşilliği seyre dalabiliriz. Bir çay bahçesi, bir park veya bir AVM de olabilir bu. Maksat soluklanmak, stresten uzaklaşmak...
Plan programlı olması da gerekmiyor. Aniden bir kitapçıya da dalabiliriz. Yarım saat, bir saat burada bedava dolaşmak, raflardaki kitapları karıştırmak, birkaç satır okumak, kağıt, kitap kokusu duymanın kimseye bir zararı olmadığı gibi faydaları da sayılmakla bitmez. (Sosyalleşme bunlardan biridir).
Beğendiğimiz bir kitabı almak, hayatımıza bir kaç yeni şey (yaşadığımızı hatırlatan renkler) katmak, küçük de olsa ezberlerimiz dışında birkaç yeni şey denemek, hem kendimiz hem de beraberimizde, yanımızda olanları sevindirmek, küçücük farklılıklarla mutluluklar oluşturmak hepimizin elinde olan şeyler.
İşte bu v.b ortamlarda bizim ilgi ve tercihlerimizle birlikte çocuklarımız da kendilerine yakışır seçimler yapmayı öğrenebilmektedir. Böyle ortamlarda çocuklarımız hem severek okuyabilecekleri kitaplar, hem de yapmaktan keyif duyacakları sosyal, sanatsal ve sportif uğraşlar bulmakta (tecrübe-fikir ve seçenekler geliştikçe) sıkıntı çekmeyeceklerdir.
Burada çocuklarımız da bizler gibi; farklılığın getirdiği duyguyu, hissi fark eder. Kendilerinin farkında olmak, tanımak, duygularını, tercihlerini ifade becerisi edinmeyi öğrenmek, hayata pozitif bakabilmek ve çaba sarf etmenin mutluluk olduğunu öğrenirler. Doğal olarak kendini geliştirmeyi, seçmeyi, öğrenmeyi öğrenirler.
Çocuklarımızın; okuma tutkusu olsun, spor, sanat v.b uğraşları olsun, hayatı ile ilgili, gelecek planları ile ilgili ilk izler bu şekilde doğal olarak oluşacaktır. Yapay sosyalleşmeden uzak, doğal ve tam da hayatın içinden, hayatı görmek, yaşamak ve solumak… Güzel bir şey yapma adına bunu rahatlıkla öneririm.
Her şey doğasında güzeldir. Mekanında çeşit çeşit, rengarenk kitaplar çocuğun ilgisini çeker, merak uyandırır. Bu tür ortamlarda kitapla tanışmak, içten gelen okuma eylemine yönelmek için bir başlangıç oluşturma ihtimali yüksektir. Kişinin anlamlı bularak, severek yaptığı iş ve eylemlerinden biri olmaya adaydır.
Sonuçta yapmaktan keyif aldığımız, huzur bulduğumuz, sevince kapıldığımız, neşe ya da coşku veren iş ve eylemleri doğal olarak benimseriz. Çünkü anlamlı buluruz. Bize nitelik ve değer katarlar. Mutluluk, neşe ve sevinç getirirler. Ruhumuzu ve zihnimizi beslerler. Bu haliyle okunan kitabın insana katabilecekleri; dayatma, zorlama, ısmarlama türü okumanın verebileceklerinden çok daha güçlü ve anlamlı şeylerdir.