Merhaba arkadaşlar!
Sayfalarınızda gezinirken çok güzel konulara değinerek değerli fikirler ürettiğinizi gördüm. Ölçeğimiz ne olmalı sorusu geldi aklıma. Çocuk okuyorsa bunun dakikada kaç kelime okuduğunun önemi olmalı mı, olmamalı mı? Ben emekli sınıf öğretmeni olarak ilköğretimde temel olanın okuma-yazma ve dört işlem becerilerinin öğrenilmesi olduğunu söyleyebilirim. Köylerdeki birleştirilmiş sınıf okutan öğretmen için çocuğun okuması büyük başarıdır yoksa kaç kelime okuduğunu değil. Büyük şehirde merkezdeki öğretmenin durumu biraz daha farklı. Hem kolay hemde zor. Yanlış telaffuz edilen bir kelime başınıza çok büyük işler açabilir. Alan bilginizin yetmediği olmuştur zaman zaman. Bırakın dakikadaki okuduğu kelime sayısını vurgulama, tonlama, güzel konuşma ve benzeri şeyler ön plana çıkabilmektedir. Burada ele alınması gereken doğu-batı sentezi mi, köy-şehir karşılaştırması mı yoksa zengin-fakir kriteri mi? Bunlar yetmez arkadaşlar kültür olmadan hiç bir şey olmaz. Benim köyümdeki çocuğum kelime dağarcığındaki kelimeler az diye daha kültürsüz olabilir mi? Hayır olamaz, çünkü onun kültürü çiftçi veya hayvan yetiştiren aileden öğrendiği kültürdür.
Öncelikle ailelerinin çocuklarına eğitim verdiklerini ama bazen bu eğitimin okulda verilen eğitime çok da katkıda bulunamadığını bilir öğretmenler. Ama hızlı, doğru ve anladığını düzgün kelimelerle ifade ederse çocuk, bilişsel ve sosyal alanda daha başarılı olabileceğini tahmin eder öğretmen.
Okumada özellikle hızlı okumada dakikada kaç kelime okur diye ölçerken arada yanlış okunan hece veya harfleri dikkate almazdım. Ama güzel okuma yaparken her harfin hakkını vermesini, noktalamaya dikkat ederek okumasını isterdim dakika bazında. Daha sonra iki ayrı okumanın ortalamasını alrdım eğer bilgime baş vurursanız. Hızlı okuyan çocuklarda kavram eğitimine, eş sesli ve eş anlamlı kelimelerle zıt anlamlı kelimelere hatta birbirleriyle ilişkili kelime oyunlarına fazla zaman ayırmama gerek kalmadığından görsel alan incelemeri, gözlem araştırma ve beş duyuyu geliştiren diğer alıştırmalara daha fazla zaman ayırma olanağı oluyordu. Hızlı okuyan çocuklarda zihinsell okumanın temellerini dakikada bin kelime okumanın yolunu açma veya zemin hazırlanması olabiliyordu. Hızlı kelimesinin yavaş okunması ne kadar gülünç olurdu değil mi?
Okuma her gün bir kitabın bir bölümünü bir ders saatı sınıfta okumak çocuklarda alışkanlık yaptı. Benim adım selen Aysel Gürman galiba sekiz kitaptan oluşuyordu sanırım. Birinci kitabı
Benim Adım SELEN ! Ben sınıfta okuyorum daha sonra çocuklar sanki ezberliyorlar!!! Neyse arkadaşlarlar kelime haznesini geliştirmek hızlı okumaya yardımcı oluyor ve bence kaç kelime değil ama anlaşılır anlamlı ve hızlı okuma önemlidir. Hepinize başarılar dilerim.
Vedat Güler - İzmir- Özel eğitim öğretmeni