Kızlarını samanlıkta gizlediler
Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde, eğitim çağındaki kızların okula gönderilmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında köylere giden öğretmenler, öğrencilerin annelerini kendi dillerinden Kürtçe konuşarak ikna etmeye çalıştı.
Yeni eğitim- öğretim yılının başlaması ardından, Suruç'a bağlı köylerde birçok kız çocuğunun okula henüz başlamaması üzerine harekete geçen İlçe Kaymakamı Muhittin Pamuk, beraberindeki Milli Eğitim yetkilileri ve öğretmenler köylere gidip öğrenci velileri ile görüştü. Okula hiç gönderilmeyen veya 5'inci sınıfın ardından okuldan alındığı tespit edilen 22 kızın bulunduğu Köseveli Köyü'ne giden Kaymakam Pamuk başkanlığındaki ekip, burada öğrenci velileri ile görüşmeye başladı. Pamuk, öğrencilerin babalarına, köy meydanında eğitimin önemini vurgulayıp, Kaymakamlık olarak kendilerine her türlü desteği vereceğini söyledi.
KIZLARI OKULA GÖNDERMEK AYIP
Çoğu Türkçe bilmeyen kadınlarla iletişimi Suruç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu öğretmenlerinden Müjgan Şahin ile Fidan Bağcı Kürtçe konuşarak ağladı. Öğretmenlerin kadınlara ‘Kızlarınızı okula gönderin’ talebine kadınlar olumsuz yanıt vererek, “Bizde kızların okula gönderilmesi ayıp” derken, bazı kadınlar çocuklarını okula göndermek istediklerini ama geleneklerinin buna engel olduğunu belirterek, “Kızlarımızın okuması ayıp sayılıyor. Böyle gelenek yerin dibine girsin ama ne yapalım elimizden bir şey gelmiyor” dedi.
KIZLARINI SAMANLIKTA SAKLADI
İlköğretim 5'inci sınıfa kadar okuduktan sonra ailesi tarafından okuldan alınan Ceylan Kaya ile kardeşi Feyma Kaya, köye kızların okula gönderilmesi için heyetin geldiğini duyan anneleri Emine Kaya tarafından samanlığa saklandı. Evler gezen öğretmenlerden Fidan Bağcı tarafından fark edilerek samanlıktan çıkarılan kızlar gözyaşı dökerken, Kaymakam Pamuk anne Emine Kaya'yı ikna etmeye çalıştı. “Ben bilmem kocam bilir” diyen Emine Kaya, “Bizim töremize göre genç kızın okula gitmesi ayıp. Bu yüzden okuldan aldık” derken, iki kardeş ise, “Okula gitmek için çok dil döktüm ama anne ve babama dinletemedik” diye konuştu
KIZLAR BASKI ALTINDA
Suruçlu olan ve Kürtçe konuşarak velileri ikna etmeye çalışan Müjgan Şahin, kız çocuklarının yörede töre baskısı altında eğitimden uzaklaştırıldığını belirterek şöyle dedi:
“Bu bölgede toplumsal bir ön yargı var. Kadın okuyamaz, dışarı çıkamaz, ayakları üzerinde duramaz. Kadın bu bölgede eksik bir parçadır. Benim için de böyle dediler. Ben okula giderken babama da ‘Ayıp, kızını okula gönderme, başını örtüsün, uzun elbise giysin’ dediler. Ama babam okumayı sevdiği için beni okula devam ettirdi. Yörede benim gibi binlerce kız okumak istiyor ama onların şansları yok. Umarım yaptığımız bu çalışma başarılı olur ve kızlar okula gönderilir.”
Köseveli Köyü'nde okula gitmeyen 22 kız çocuğun 7'sinin velisinden çocuklarını okula gönderme sözü alan Kaymakam Pamuk, kız çocuklarının her türlü imkana sahip olan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'na kaydedileceğini ifade etti. Pamuk, diğer velilerin de ikna edileceğini vurguladı.