Eğitimde sürpriz karar
Seçmeli dersler yeni öğretim yılından itibaren notla değerlendirilecek. İlköğretim 4 ve 5’nci sınıflarında haftada 2 saat olan ve notla değerlendirilmeyen yabancı dil dersinin okutulma süresi haftada 3 saate çıkarıldı. Beden Eğitim dersinin de haftada iki saat yapılması kararlaştırıldı. Uygulama için illere talimat verildi.
YENİ öğretim yılında, eğitimle ilgili sürpriz kararlar alındı. Bugüne kadar notla değerlendirilmeyen “seçmeli dersler” yeni öğretim yılından itibaren notla değerlendirilecek. Talim ve Terbiye Kurulu, ders saatlerinde yeni bir düzenlemeye gitti, bu kapsamda ilköğretim 4 ve 5’nci sınıflarında seçmeli olarak haftada 2 saat olan yabancı dil dersi 3 saate, Beden eğitim dersi ise bir saatten 2 saate çıkarıldı.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecini başlatan Türkiye'de yabancı dil eğitimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan, bunu sağlamak için atılan adımlardan birinin de İngilizce derslerine okullarda daha fazla yer verilmesi olduğunu belirtti. Erdoğan, yeni düzenlemenin esaslarını Hürriyet’e şöyle anlattı:
“Öğrenmede ilk çocukluk dönemlerinin etkisi hemen herkes tarafından bilinen bir geçektir. Bu yaş dönemi, yabancı dil söz konusu olduğunda daha fazla önem kazanıyor. Ülkemizde yabancı dil eğitimi daha önceden ilköğretim 6’ncı sınıftan başlıyordu. Ancak bunun yanlış olduğu fark edildi ve yabancı dil, ilköğretim 4’ncü sınıftan itibaren okutulmaya başlatıldı".
DAHA ÇOK EĞİTİM
Erdoğan, AB'ye üyelik yolunda öolan ülkemizde, bunun da yeterli olmadığı belirtti, “Çalışmaların sonucunda ilköğretim 4 ve 5. sınıfta yabancı dil ders saati sayısının haftada 2 yerine 3 saat olması kararlaştırıldı. Bakanımız da bunu çok yerinde buldu” dedi.
SINAV SORUSU
Bu uygulamayla öğrencilerin erken yaşlarda ve daha çok yabancı dil dersi göreceklerini belirten Erdoğan, bunun sonucunda da Türkiye'deki yabancı dil eğitiminin nicelik açısından olduğu gibi nitelik açısından da artacağını ifade etti. Erdoğan, Ortaöğretime Geçiş Sisteminde yabancı dil dahil tüm derslerden soru sorulacağını hatırlattı, “Bu sisteme göre 6, 7. ve 8’inci sınıfların sonunda yapılacak olan merkezi sınavlarda yabancı dilden de soru sorulacağını, böylece öğrencilerin bu derse daha fazla ilgi ve gayret göstereceklerini” söyledi.
BÜYÜK EKSİKLİK
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr. Erdoğan, İlköğretim ve ortaöğretimde eğitimin merkezi sınavlara odaklı olarak sürdürüldüğünü, bu nedenle öğrencilerin yeteneklerini ortaya çıkarmalarına katkı sağlayacak, becerilerini geliştirecek olan derslere bugüne kadar gereken önemin verilmediğini anlattı. Erdoğan, gelişme çağındaki öğrencilerin “bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı yetişmelerinde önemli bir rol oynayan beden eğitimi dersi”nin de müfredatta hak ettiği kadar yer almadığını , bu durumun hem psikoloji ve pedagoji bilimi hem de toplumun geleceği açısından doğru bir yaklaşım olmadığını kaydetti.
ÇOK YÖNLÜ YARAR
Erdoğan, beden eğitimi dersinin ilköğretim okullarında 1 saatten 2 saate çıkarıldığını belirtti ve şunları söyledi:
“Bu ders öğrencilerin okulu daha çok sevmesine, okula bağlanmasına ve enerjilerini olumlu yönde harcamalarına katkı sağlayacak. Beden Eğitimi dersiyle ekip ruhuna sahip olmayı, sorumluluk almayı ve bunu yerine getirmeyi, paylaşmayı, dayanışmayı öğrenecek. Böylece çocuklarımız arkadaşlarıyla daha çok kaynaşacak, sosyalleşecek. Tüm bu nedenlerle biz de beden eğitimi dersini haftada iki saate çıkarma kararı aldık ve bunu uygulamaya koyuyoruz.”