Meslektaşıma sonuna kadar katılıyorum ve yazdıklarının yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. 5. sınıfta çocuklara mikroskop altında bakteri diye hava boşluğunu gösteren, kabartma harita yaptırdım diye okul sergisine lejantı olmayan harita koyan, hatta eğitim metodlarından bile habersiz, çocuklara kötü davranan sınıf öğretmenlerimiz kadar senelerce okuttuğu için alanında uzmanlaştığını düşündüğümüz ama maalesef yeterli olamayan, ders kitabı haricinde iki kelime etmeyi beceremeyen, kitaptakinin aynısını deftere yazdırmayı marifet sayan branş öğretmenleri de var. İlkokulda konular değiştikçe ya içleri çok boşaltılmış programlarla karşılaşıyoruz, ya da o kadar dolu ki öğretmenin tamamını layıkıyla işlemesine süre yetmiyor. Temenniniz 5+3'ün geri gelmesi ve 5'lerin sınıf öğretmenlerine verilmesi olabilir, saygı duyarım ama benim temennim kaç artı kaç olursa olsun çocukların psikolojik gelişimlerine ve bilişsel düzeylerine en uygun konuların, uygun sınıflarda ve uygun öğretmenlerce verilmesine yönelik ciddi araştırma yapılmasıdır. Yoksa 5+3 iyi, yok 4+4 süper diye tartışmanın bir anlamı yok. Aramızda muhakkak yüksek lisans, doktora yapan arkadaşlar vardır. Üniversitenizde böyle bir araştırma ciddi anlamda yapılsa ve bilimsel olarak neyin daha doğru olduğunu öğrenebilsek çok mutlu olurdum.
Bilgi öyle ya da böyle öğrenilir.Zaten değişiyor,zaten gelişiyor.Zaten eskiyor.Zaten bazı alanlarda yanlış olduğu ortaya çıkıyor.Önemli olan öğrenme hevesini,azmini ,merakını,eğlencesini geçirebilmektir,tanıtabilmektir.
Yapabiliyor muyuz?YOK!
Bir ilerleme kaydediyor muyuz? YOK!
Her şeyden geçtim,çocuğa bir uğraşı(hobisi) olsun severek yaptığı,zamanını iyi değerlendirmeyi,kendinden başka her şeyi,herkesi suçlayan huydan kurtabiliyor muyuz?YOK!
Alanında uzmanlık her iki grup öğretmen için geçerlidir.Uzmanlık sadece bir kısım öğretmenin tekelinde değildir.Uzmanlık sadece bazı mesleklerin elinde de değildir.Kendin seçer,kendin ister,kendin kendini geliştirir,bir de mesleki açıdan örnek alabileceğin her iki gruptan öğretmenle aynı yerdeysen,yeniliğe açılırsın,çalışırsın,çalışırsın işte o zaman gelir uzmanlık.
Her şey ortada,halimiz,neşemiz,azmimiz...Olsaydı o uzmanlık bugünkü halimiz en azından 0.5 milim olsa bile azıcık da olsa önde olurduk,ya da ileride olurduk.Ya da kendinden öncekini suçlamadan durum her neyse ortaya bir şey koyabilen olurduk.Yetti vallahi,bazı sınıf öğretmenlerini de bazı branş öğretmenlerini de yedirtmem:))Yılllardır bu küçümseme dilinden artık usandım.Var işte,adam prof. olmuş öyle ya da böyle,ondan sonra yatmış uyumuş.Tutup da uzman der misin?Yok işte.Diyeceğim her işin,her mesleğin kendi içinde bir uzmanlığı var...Yüreklice yapabilene.Mesleki açıdan hayranlık uyandıran her iki gruptan da (sınıf ve branş) öğretmenlerle karşlaşmayı önce kendime sonra hepimize diliyorum.Huzurunu kaçıranlar da uzak olsun aman.