.................
Yönergelerle Öğretmenlere verilen Başarı belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül olarak 6111 sayılı kanunla taşınmıştır. Bu nedenle Teşekkür Belgesi, Başarı Belgesi olarak isim değiştirmiştir. Öğretmenlerin 2011 yılından önce alınmış oldukları ödül belgeleri Yönetici atamada kullanılması gerekmektedir.
Bunun sağlanması için mevcut Yönetici Atama Yönetmeliğinde; Teşekkür Belgesi = Başarı Belgesi, Takdir Belgesi = Üstün Başarı Belgesi, Aylıkla Ödül = Ödül
Ayrıntılar 2011 yılından önce alınmış olan ödül belgeleri Yönetici atamada kullanılabilir mi? ve Eski ödüllerin yeni ödüllerle ilişkilendirilmesi" haberlerimizde yer almaktadır.
Öğretmenlerin Emeklilik İşlemleri Haziranda Sonlandırılmalıdır
Öğretmenlerin emeklilik işlemleri Ağustos hatta Eylül ayına sarkmakta özellikle il içi ve özür grubu yer değiştirmelerinde ilişikler kesilemediğinden bu yerler boş gösterilememektedir. En azından eylül ayından önce Emekli olanlarda hesap edilerek extra bir il içi sırasının çalıştırılması daha yerinde olacaktır.
Ayrıntılar MEB'in, norm kadro, atama ve yer değiştirmede yapması gerekenler haberimizde yer almaktadır.
Öğretmenlerin Emekli Olmalarını Özendirecek Yeni Yapılar Oluşturulmalıdır
Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlarında yıllar itibarıyla;
2003'de 24.190,
2004'de 23,999,
2005'de 28.173,
2006'da 19.135,
2007'de 19.051,
2008'de 15.338,
2009'da 10.112,
2010'da 9.510 ve
2011'de 7.645 (31.08.2011 tarihi itibarıyla) olmak üzere toplam 157.153 öğretmen emeklilik, istifa ve diğer nedenlere bağlı olarak ayrılmıştır.
Yukarıdaki sayılara göre her geçen yıl emekli olan öğretmen sayısı azalmaktadır.
Emekliliği hak ettiği halde emekli olmayan ve bazı çevrelerce yeni atamaların önünü kapatmakla eleştirilen öğretmenlerin emekli olmama nedeni emekli olduklarında maaşlarının %50 azalmasıdır.
Öğretmenlerin emekli olmalarını özendirecek yeni yapıların oluşturulması ile norm kadro fazlası öğretmenlerin eritilmesi ve yeni atanacak öğretmenlere kadro açılması sağlanacaktır.
Bulunduğu ilde kendi branşında norm kadro fazlası olan öğretmenlerin yaş sınırı aranmaksızın emekli olmasını sağlayacak ve emekli maaşlarının düşmesini engelleyecek yeni yapılar kurulmalıdır.
Daha önce bazı kurumlarda hayata geçirilen ve olumlu sonuç alınan bir uygulama bulunmaktadır. Emekliliği dolan personel, emekli ikramiyesi yüzde 20 veya yüzde 30 oranında zamlı verilerek, emekliliğe teşvik edilmektedir.
MEB Dışındaki Devlet Kurumlarına Geçiş Yapmak İsteyen Öğretmenlerin Talepleri Diğer Bakanlıklarla Koordineli Olarak Değerlendirilmelidir
Öğretmen ihtiyacın olduğu dönemlerde Ziraat Fakültesi, İktisat Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunları öğretmen olarak atanmışlardır. Bu öğretmenler zaman içerisinde tecrübe kazanarak öğretmenlik mesleğinde başarılı da olmuşlardır.
Branşları dışında öğretmen olarak atananlardan istekli olanlarını bulundukları ilde veya tercih ettikleri ildeki branşlarına uygun bakanlıklara geçişini veya becayişlerini kolaylaştırmak için bir çalışma başlatılması gerekmektedir.
Daha önceki dönemlerde alanları dışında öğretmen olarak atananlardan, alanları ile ilgili başka kurumlara atanmak isteyenlere, bu kurumların da istemeleri halinde görevli oldukları ilde, alanında öğretmen ihtiyacı da dikkate alınarak muvafakat verilmelidir.
Zorunlu Hizmete Zorunlu Hizmet Tazminatı Ödenmelidir
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile mahrumiyet bölgelerinde öğretmen açığının kapatılabilmesi için bu bölgelerin cazip hale getirilmesi, öğretmenlerin buralarda çalışmasının özendirilmesi gerekmektedir.
Öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla, zorunlu hizmet bölgelerinde istihdam edilen öğretmenlere, illerin veya yerleşim yerlerinin sosyal, ekonomik, kültürel ve ulaşım imkânları dikkate alınarak kalkınmada öncelikli hizmet tazminatı verilmesi gerekmektedir.
Belirlenen hizmet alanlarından 1. hizmet bölgesi alanlarına zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamında atananlara 1 brüt asgari ücret, 2. hizmet bölgesi alanlarına zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamında atananlara 1,5 brüt asgari ücret 3. hizmet bölgesi alanlarına zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamında atananlara 2 brüt asgari ücret tutarında zorunlu hizmet tazminatı ödenmelidir. Bu bölgelere isteğe bağlı olarak atatan ve bu kapsamda görev yapmakta olanlara tazminat tutarlarının ½'si oranında zorunlu hizmet tazminatı ödenmelidir.
Şuan, 2547 sayılı Kanuna tabi akademik personele, geliştirme ödeneği adı altında verilen ödenek bu amaca matuf olup, benzer bir düzenlemenin istihdam zorluğu çekilen tüm hizmet sınıflarına getirilmesinde bir mahzur bulunmamaktadır.
Köy ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlere köyde çalıştırmayı özendirecek belirli bir miktar tazminat ödenmelidir.
MEB, Artık Becayişe İzin Vermelidir
Norm kadro, zorunlu hizmet, hizmet puanı gibi birçok unsurdan dolayı öğretmen nakil işlemlerine bir standart getirilmiş olsa da, bu uygulamalar nedeniyle nakil işlemleri büyük ölçüde de sınırlanmıştır. Bu sınırlamaya, "becayişe izin verilmemesi" uygulaması da eklenince, nakil işlemlerinin gerçekleştirilmemesinden kaynaklanan büyük bir hizmet kaybı meydana gelmektedir. MEB'in artık bu anlamsız uygulamaya bir son vermesi gerekmektedir.
Ayrıntılar MEB, Artık Becayişe İzin Vermelidir haberimizde yer almaktadır.
Norm Kadro Modülü Norm Kadro Yönetmeliğinde Belirtilen Kriterlere Göre Otomatik Normları Belirlemelidir
Kontenjan modülüne normlar girilirken ders saati sayısına göre normları sistem otomatik belirlemelidir.
Ayrıntılar MEB'in, norm kadro, atama ve yer değiştirmede yapması gerekenler haberimizde yer almaktadır.
MEB, Öğretmenlere Mesai Saatleri Dışında Aylık Karşılığı Ders Görevi Verilmemesi Hakkında Görüş Yayınlamalıdır
Öğretmenlere "Aaylık karşılığını doldurmuyorsunuz" denilerek zorla alanı içinde veya dışında mesai saatleri dışında yani yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetlerinde yukarıda açıkladığımız mevzuat hükümlerince aylık karşılığı ders verilmesine imkân bulunmamaktadır.
Ayrıntılar Öğretmenlere mesai saatleri dışında aylık karşılığı ders görevi verilebilir mi? ve Öğretmenlerin Aylık ve Ek Ders Karşılığı Derslerine İlişkin Sorulara Cevaplar haberlerimizde yer almaktadır.
Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Bilişim Teknolojileri De Eklenmelidir
Milli Eğitim Bakanlığı 2010/49 nolu genelgesinde değişikliğe giderek Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Bilişim Teknolojileri uygulamalarını (Web tasarımı ve internet, Masaüstü yayıncılık, Programcılık, Bilgisayar Donanımı vb) da eklemelidir.
Ayrıntılar Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Bilişim Teknolojileri de eklenmelidir haberimizde yer almaktadır.
Bilişim Teknolojileri Dersinde Sınıflar Gruplara Ayrılmalıdır
Bilişim Teknolojileri Dersi Öğretim Programının hedeflenen amaçlara ulaşması için sınıf ortamlarının düzenlenmesi gerekmektedir.
Bu nedenle Teknoloji ve Tasarım Dersi gruplara ayrılmalı ve norm kadrolar bu gruplar göz önüne alınarak belirlenmelidir.
Ayrıntılar Bilişim Teknolojileri dersinde sınıflar gruplara ayrılmalıdır haberimizde yer almaktadır.
Bilişim Teknolojileri Dersi Saatleri Artırılmalıdır
MEB; ilköğretim okullarının 4 ve 5. sınıflarında bulunan Bilgisayar dersinin haftalık ders saati sayısı azaltılmış, 6, 7 ve 8. sınıflarındaki Bilgisayar dersi seçmeli ders hâline getirilmiştir.
Ayrıntılar MEB; Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri hakkında kamuoyunu yanlış bilgilendirmektedir haberimizde yer almaktadır.
Bilişim Öğretmenlerinin Genel Sorunları Çözümlenmelidir
Dersin Eğitim Hayatına Girmesi,
Sınıf Var, Öğretmen Yok,
Öğretmen Var, Program Yok, Kitap Yok,
Öğretmen Sayısı Arttı, Ders Sayısı Azaldı,
Program Yenilendi, Sınıflar Eskidi,
Ders Sayısı Arttı Not Gitti,
Donanım Ucuzladı, Ders Neredeyse Kaldırıldı,
Bilgisayarlı Eğitim Kampanyaları Yerini Bilişime Gerek Yok Çalışmaları,
Ders Sayısı Arttı, Program Geldi, Şimdi de Seçil(eme)me,
Dersin Etkisini Arttırmak İçin Düzenlemeler Yapamadık!
Oysaki Bilişimde Gelecek Var!
Başlıkları altında bilişim teknolojileri dersin eğitim hayatımıza girmesi ve ardından önemsizleştirilmesini konu alan ve Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri Derneği tarafından hazırlanan "Ne Oldu Ne Oluyor Ne Olacak?" kitapçığı için tıklayınız.
Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerine Yönetici Atamada Ek Puan Verilmelidir
Bilişim teknolojileri öğretmenlerine; 1-Kız teknik ve meslek liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezi yöneticiliklerine atanmak isteyen Yönetmelik eki EK?4'ün 1. maddesi (a) bendine göre,
2-Ticaret meslek liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezi yöneticiliklerine atanmak isteyen Yönetmelik eki EK?4'ün 1. maddesi (c) bendine göre ek puan verilmemektedir.
Ayrıntılar Bilişim Teknolojileri öğretmenlerine yönetici atamada ek puan verilsin haberimizde yer almaktadır.
Din Kültürü Öğretmenlerinin Yönetici Atanma Sorunu Giderilmelidir
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin de, yönetici olarak İmam Hatip Ortaokullarını/Liselerini istemeleri halinde aynı ek puanların verilmesi için yeni yönetmelikte düzenleme yapılmalıdır.
Çünkü; ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri İmam Hatip Liselerine yönetici ve öğretmen olarak atanabilmektedirler.
Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin İmam-Hatip Liselerine müdür olarak atanmalarında herhangi bir engel bulunmadığına dair 27.01.2010 tarih ve 5039 sayılı görüş yazısı yayınlamıştır.
Ayrıntılar Din Kültürü Öğretmenlerinin yönetici atanma sorunu giderilmeli haberimizde yer almaktadır.
MEB veya MEM Tarafından Uygulanan Projelerde Öğretmenler Görevlendirilemez
Okullar Hayat Olsun Projesinde Öğretmenlere istemeleri halinde mesai saatleri İçinde ve dışında yani yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetlerinde ek ders karşılığı görev verilmesine mevzuat hükümlerince imkân bulunmadığı gibi aylık karşılığı görevlendirilmelerine de imkân bulunmamaktadır.
Öncelikle Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları başlıklı 8.maddesindeki Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında yürütülecek eğitim-öğretim faaliyetlerinin bulunmaması sorununun Bakanlıkça çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
Öğretmenlere istemeleri halinde mesai saatleri içinde veya dışında yani yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetlerinde ek ders karşılığı görev verilmesine yukarıda açıkladığımız mevzuat hükümlerince imkân bulunmadığı gibi aylık karşılığı görevlendirilmelerine de imkân bulunmamaktadır.
Ayrıntılar Okullar Hayat Olsun Projesinde, öğretmenler görevlendirilemez haberimizde yer almaktadır.
Öğretmene Verilen Sözler Yerine Getirilmelidir
2010 Yılında Bundan Yaklaşık İki Yıl Önce 18. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün Kutlandığı Ay Öğretmenlere Birer Maaş İkramiye Verilmesi Ve Ek Ders Saat Ücretinin 12 TLye Çıkarılması Önerisi Benimsendi.
Her öğretmenler günü öncesinde verilen sözler tutulsaydı, 2005 yılında ek dersler 10 TL 2010 yılında ek dersler 12 TL olacaktı. Ek ders ücretleri şu an 9 TL civarındadır. Buna benzer birçok verilen söz yerine getirilmedi. Öğretmenlere birer laptop verilmesi projesi ve ek derslerden vergi alınmaması ve ek ödeme gibi.
Ayrıntılar Öğretmenlere birer maaş İkramiye verilecekti haberimizde yer almaktadır.
MEB, Aşağıdaki Konularda Görüş Yazısı Yayınlamalıdır
Hizmet puanı aynı olan öğretmenlerden hangisi norm kadro fazlası olacaktır? , Öğretmenler idari işlerde görevlendirilebilir mi? , Norm kadro içindeki öğretmen başka bir okula görevlendirilemez , İsteğe göre norm kadro fazlası belirlenemeyeceğine dair Gaziantep İdare. Mah. Kararı , Yargı kararı ile öğretmen veya yönetici okula dönerse norm fazlası kim olur?, Norm kadro açığı olmayan okula öğretmen atanabilir mi? , "Rotasyondan dolayı istifa etmek isteyen okul müdürünün durumu, okuldaki öğretmeni norm kadro fazlası yapar mı? , Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevinin hesabında neler dikkate alınır? , Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik Dersi İle Hazırlık Ve Planlama Görevi Ders Yükünden Sayılır mı? , Zorunlu hizmete tabi öğretmenin görev yerinin, isteği dışında zorunlu hizmet öngörülmeyen bir yere değiştirilmesi durumu , Öğretmen iken geçici görevlendirilen yöneticiler ne kadar ek ders ücreti alır? , Bir vali öğretmenleri ders saati dışında, akşamları veya hafta sonu, zorla çalıştırabilir mi? , Aylıksız izinde, askerde, doğum izninde olan norm kadro fazlası öğretmen resen atanır mı? , 3 ay kurucu okul müdürlüğü yapanlar müdür olarak atanabilir mi? , Aynı okulda farklı yıllarda aydan artan sürelerin birleştirilerek hizmet puanı verilebilir mi? , Norm kadro fazlası stajyer öğretmenlerin görev yeri değiştirilebilir mi? konuları ile alakalı olarak MEB görüş yazısı yayınlayarak uygulama birliği sağlamalıdır.
İşte biz sorunları yukarıda sıraladık. Artık top Milli Eğitim Bakanlığında, Bakanlık ister sorunları çözmek için komisyon kurar ister kulak arkası yapar görmezden gelir. Sorunları eksik yazmış olabiliriz, unuttuğumuz, atladığımız sorunlar olabilir. Biz burada özlük hakları ile ilgili sorunları söylesem tesiri yok sussam gönül razı değil hesabından yazmaya çalıştık. Değerli okuyucular elbette ki eğitim sorunları sadece bunlardan ibaret değil. Sizde yorumlarınızla bu sorunlara destek olun, çözüm yolları sunun. Biz sorunları ve çözüm yolarını yazmaya devam edeceğiz, biz, izlemeye devam edin. Saygılarımla.
Ahmet KANDEMİR
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu