Arkadaşlar pazartesi günün özeti
1- Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Okul öncesi eğitimin önemine değinmiştir. "Ağaç, yaşken eğilir." atasözünü "Ağaç, yaşken doğrulur." sözüyle 48-72 ay zekanın en üst düzey olduğu dönemin önemine değinmiştir.Eğitimin anne karnında başladığına ölüme kadar devam eden bir süreç olduğuna değinmiştir.
KONU:Okullarda Şiddet ve zorbalığın önlenmesi ve psikolojik danışma rehberlik hizmetlerinin rolü
Okullarda özellikle anasınıfından liseye kadar uzanan süreçte çocukların çoğunda zorbalık davranışları görülür. İlk başlarda fiziksel olarak görülebilen bu zorba davranışları zaman içinde şekil değiştirerek psikolojik zorbalığa dönüşür.
Zorbalık çeşidinde cinsiyet de bir etkendir. Kızlar genelde dedikodu yapma,gruptan dışlama,hakaret şeklinde sözel ve psikolojik zorbalıklara başvururken erkekler genelde güç gösterisi haline getirdikleri fiziksel zorbalığı tercih ederler.
Zorbalık kavramı içinde başka kavramlara da mevcuttur. Başta zorbalığı yapan kişi Zorba, zorbanın şiddetinden etkilenen kurban ve bütün bu olup biteni dışardan izleyen sessiz tanık mevcuttur.
Zorba genelde ailesinde şiddeti sıkça gören ve ondan etkilenen ve zorbalık uygulayacağı kişiyi önceden belirleyip onu insanların gözü önünde küçük düşürmeyi amaçlayan kişidir. Unutulmaması gereken husus zorbalık planlı yapılan bir eylemdir.
Kurban zorbanın nefret ettiği insanların gözünde değerli ya da derslerinde başarılı kişiler olabiliyor. Genelde zorbadan fiziksel olarak zayıftır. Güçlü olsa bile karşısındakinde daha mantıklı hareket etmek için onun hareketlerine cevap vermez. Kurban ya okulda popülerdir ya da çok saygılı bir öğrencidir.
Sessiz tanık ise zorbanın tüm faaliyetlerini izleyen ve buna tepkisini koymayan bireydir. Bu kişi ya kurbanın arkadaşıdır ya da zorbanın arkadaşıdır. Olaylara müdahale etmez ama zaman içinde bu durumdan dolayı psikolojik sorunlar ortaya çıkara.
Zorbalı anasınıfından itibaren ortaya çıkan bir olgudur. Anasınfında paylaşım yapmama, işbirliğine yanaşmama ve öğretmenin görmediği ortamlarda diğer arkadaşlarına zorbalık uygulamaktadır. Bu noktada rehberlik öğretmeniyle yapılacak çalışmalar neticesinde öğretmen-veli işbirliğine gidilerek bu zorbalığı ortadan kaldırmak mümkün olabilir.
Zorbalığı arttıran bir diğer etken de öğretmenin sınıfta zorbalık uygulamasıdır. Bu zorbaya daha da güç verir. Ve davranışlarına haklılık kazandırır.
Velilerinde en büyük sorunu çocuklarının okuldan sadece ders anlamında bir şeyler kazanmasını bekliyorlar. Okula gelen veliler genelde çocukların dersini sorar. Paylaşımını, tutumunu soran veli çok azdır. Kısacası veli sadece bilişsel gelişimle ilgilenir.
Son zamanlarda televizyonlarda artan düzeysiz çocuk programlarından da çocuk olumsuz etkilenmekte ve bu davranışlar sınıfa taşımaktadır. Bu durumda veli ve öğretmen işbirliğine gidilerek çocuklara bu davranışların zararlı olduğu hissettirilmelidir. Bu programları izlemenin önüne geçilmelidir.
Okul öncesi eğitimde rehberlik ülkemizde yaygın değildir. Sadece bazı özel okullarda mevcuttur. Okul öncesinde rehberlikle yapılan çalışmalarda çocuk tuvalet eğitimde, yeme içmede yaşanan sorunlarında, büyükleriyle iletişim kurmada sorunları olduğunda hemen müdahale edilerek gelişimini etkilemeden sorunun çözümüne ulaşılabilinir.
Sorunları düzeltmenin tek yolu rehber öğretmen, veli ve öğrencinin işbirliği içinde sorunun çözümüne gidecek davranışları uygulamasıdır.
Sınıf ortamı kesinlikle sadece ders ortamı olara değil gelişim ortamı olarak değerlendirilmelidir. Gelişim fiziksel, psikolojik ve bilişsel olarak değerlendirilmelidir. Zorbalığın sadece çocuksu davranışlar olduğu sanılmaması için çocuklar gözlem altında tutulmalı ve davranışları kontrol edilmelidir. İllaki fiziksel bir davranış beklenmemeli. Sözel olarak; lakap takma, hakaret etme, özellikle de topluluk içinde küçük düşürücü laflar söylemenin de zorbalık olduğu unutulmamalıdır. Bunların önüne geçmekteki en önemli faktör olan öğretmende sınıfta zorbaca davranmamalı ve zorbalığın gereksiz bir davranış biçimi olduğunu sınıfına anlatabilmelidir. Eğer sorunu çözmede zorlanıyorsa bu noktada rehberlik hizmetlerine başvurmalı ve aileyle birlikte koordineli bir çalışma yürüterek çocuktaki zorba davranışları ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır.
Sayın Hocam, arkadaşımız pazartesi günü olan programın raporunu yazmış, buyrun inceleyin.
Bu arada, paylaşımları için tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz