İşte Meclis'i geren 1. sınıf ödevi
İlkokul 1 sorusu: Şu harfleri kullanıp (e,l,a,t,i,n,o,r,m,u, k,ı,y,s) 5 tane cümle kurun
23.12.2010
Ankara'daki Şehit Bülent Göçer İlköğretim Okulu’nda 1. sınıf öğrencilerine verilen performans ödevi, Milli Eğitim Bakanlığı bütçe görüşmelerine damga vurdu.
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve Nur Serter, henüz okuma yazma dahi bilmeyen çocuklara verilen 14 harfle, içinde 5’er cümle bulunan “anlamlı” 4 ayrı metin oluşturmalarını öngören ödevin aslında velilere verilmiş bir ödev olduğunu savundu.
Serter özel bir ekip kurmalarına karşın ödevi yapamadıklarını anlatırken, görüşmeler sürerken sözkonusu ödevi veren öğretmen ile görüşen Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, “Moralinizi bozmak gibi olmasın ama 1. sınıf öğrencilerinin tamamı ödevi başarıyla tam olara yapmışlar” bilgisini verdi.
Bunun üzerine İnce, Çubukçu’ya “Sayın Bakan, YÖK Başkanı ile birlikte 1 saat içinde o ödevi yapın, bütün eleştirilerimi geri alıp, Genel Kurul’u terk edeceğim” sözü verdi. Ancak Çubukçu, hayatındaki tüm sınavlardan başarıyla geçtiğini belirterek İnce’nin bu önerisini duymazdan geldi.
Nur Serter (CHP): Sayın Bakana ve bazı milletvekillerine dağıtmış olduğumuz ilkokul 1. sınıftaki bir öğrenciye verilen bir performans görevi... Bu görevi ben şahsen yapamadım. Bilemiyorum, Sayın Bakan siz yapmayı başardınız mı? Ama biz bir ekip olarak bu görevle ilgili çalıştık. Öğrenci sadece 1. sınıfta; 6 sesli, 6 sessiz harf öğrenmiş; daha okuma yazmayı bilmiyor. Bu 12 harften 5 tane anlamlı cümle oluşturacak. Bu 5 anlamlı cümlenin bir konu bütünlüğü olacak ve 5 anlamlı cümleden dört tane metin oluşturulacak... Zaten bu ödev de öğrenciye değil, veliye verilmiş. “Sayın veli” diyor görevi veren öğretmenler “Performans görevin için yapacaklarını öğrencimize okumanız önemlidir.” Yani görev kiminmiş? Velininmiş. Böyle bir eğitim anlayışıyla öğrencinin nasıl bir özgüven kaybı yaşayacağı ve eğitimden nasıl uzaklaşacağı konusunda bir örnek olması nedeniyle, bilmediğini düşünerek Sayın Bakanımıza bu konuyu aktardım ve gerçekten merak ediyorum, bu ödevi bu Mecliste yapabilecek kaç kişi acaba çıkacaktır.
Nimet Çubukçu (Milli Eğitim Bakanı): Fatma Nur Serter Hanım’ın ve Muharrem İnce Bey’in dile getirdiği bir ödev, ilkokul birinci sınıf performans ödevine ilişkinÖ Gölbaşı Şehit Göçer İlköğretim Okulunda verilmiş performans ödevini ben yapamadım”, yani Sayın Serter “Ben de yapamadım” dedi... Okuldaki öğretmenimizden bilgi aldık, bu konuda bu soru yardımcı kaynak kullanılarak verilmiş bir performans ödevi. Ama ben her şeye rağmen merak ettim, birinci sınıflarda uygulanmış, dört şubede 120 öğrenci öğrenim görüyor, bütün öğrenciler bu ödevi doğru olarak anlamış ve yapmışlar.
Muharrem İnce (CHP): İnanıyor musunuz? Aileleri yaptı Sayın Bakan.
Çubukçu: Sizin moralinizi bozmak gibi olmasın ama Sayın İnce, ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin hepsi bu ödevi tam olarak yapabilmişler.
İnce: Siz yapın bunu, bir saat içinde siz yapın, bütün eleştirilerimi geri alacağım.
Çubukçu: Ben yaparım Sayın İnce.
İnce: Size 1 saat süre, siz YÖK Başkanıyla beraber yapın, eleştirilerimi geri alacağım.
Çubukçu: Ben üniversite sınavında dereceye girerek girdim. Sizin derecenizi merak ediyorum, burada paylaşırsanız. Dolayısıyla, ben gireceğim bütün sınavlara girdim, başarmamam gereken konuları da başardım.
İnce: Şimdi, elli yaşına yaklaştık, o performans ödevini bir saat içinde yaparsanız şu Genel Kurulu terk ederim, bir daha girmem, söz veriyorum.
Çubukçu: Şimdi, burada sınav başarılarını yarıştırmayalım.
İnce: Hayır, siz onu bir saatte yapın, terk edip gideceğim burayı.
İŞTE O ÖDEV
Bakan Çubukçu ile CHP’liler arasında tartışmalara yol açan “performans ödevi” şöyle: “Öncelikle verilen harfleri İnceleyiniz (e,l,a,t,i,n,o,r,m,u, k,ı,y,s). Her birinde 5’er cümle bulunan metin tabloları oluşturunuz. Toplam 4 metin tablosu oluşturunuz. Metin tablolarını renkli kalemlerle özgün olarak belirlediğiniz ebatlardaki renkli kartonlara hazırlanmış kılavuz çizgilere renkli kalemlerle yazabilirsiniz. Yazdığınız her metne bir başlık bulunuz. Kurduğunuz cümlelerin arasında anlam bakımından bütünlük olmasına dikkat ediniz. Yazdığınız metni görsellerle (resim) destekleyiniz. Göreve uygun bir kapak hazırlayınız.” (Milliyet)
( [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] )