61. Hükümet programında Eğitim
(Recep Tayyip Erdoğan, 8 Temmuz 2011, TBMM)
“Eğitim sistemini yeniden yapılandıracağız”
Hükümetleri döneminde öncelikle eğitim sisteminin fiziki mekan, personel ve erişim boyutunu ele alarak donanımlı insan yetiştirmenin temel altyapısını oluşturduklarını kaydeden Erdoğan, bütçeden eğitime ayrılan payı rekor düzeyde artırdıklarını söyledi. 2002-2011 yılları arasında 163 bin yeni derslik inşa ettiklerini, 747 adet yeni pansiyon, 920 adet yeni spor salonu ve 6 bin 146 adet yeni okul kütüphanesini hizmete açtıklarını söyledi.
Okullara bir milyona yakın bilgisayar tahsis ettiklerini, okulların yüzde 97'sine hızlı internet erişimi sağladıklarını, Cumhuriyet tarihinde ilk defa her çocuğa ücretsiz ders kitabı dağıtılması uygulamasını başlattıklarını belirten Erdoğan, eğitim gören engelli sayısını 10 kat artırdıklarını ifade etti.
Öğretmen maaşlarında 2002-2011 yılları arasında yüzde 300'den fazla iyileşme sağladıklarını belirten Erdoğan, eğitimin sorunlarını sıfıra indirmek, nitelikli bir eğitim sistemini yurt sathında yerleştirmenin en öncelikli hedefleri olacağını söyledi.
Erdoğan, ''Okul öncesinden üniversiteye uzanan eğitim basamaklarında milli değerlerimizi ve uluslararası standartlar esas alınarak eğitim sistemimizi tamamen gözden geçirecek ve kaliteyi merkeze alan bir dönüşüm programı uygulayacağız. Eğitim sistemini yeniden yapılandıracağız'' dedi.
Her öğrenciye birer elektronik kitap dağıtılacağını yineleyen Erdoğan, yükseköğretim sisteminin tüm yönleri ile reforme edileceğini, üniversitelerin daha özerk olacağı ve kendi özgün gelişme alanları içinde yarışacağı rekabetçi bir ortam oluşturulacağını belirtti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada "eğitim" ile ilgili üzerinde durduğu hususlar:
“Değerli milletvekilleri; hükümetlerimiz döneminde öncelikli eğitim sistemimizin fiziki mekan, personel ve erişim boyutunu ele alarak donanımlı insan yetiştirmenin temel altyapısını oluşturduk. 2002-2011 yılları arasında 163 bin yeni derslik inşa ettik. Eğitim hizmetlerini kapsamlı bir yaklaşımla ele alıp çocuklarımızın barınma, spor ve kültürel faaliyetlerine yönelik altyapı hizmetlerini de güçlendirdik. 747 adet yeni pansiyon, 920 adet yeni spor salonu ve 6 bin 146 adet yeni okul kütüphanesini hizmete açtık. Çocuklarımızı bilgi toplumuna hazırlama hedefimiz çerçevesinde 2002’de okullarımızda çok az sayıda ve çoğunluğu demode bilgisayar varken, biz 1 milyona yakın yeni bilgisayarı okullarımıza tahsis ettik. Okullarımızın yüzde 97’sine hızlı internet erişimi sağladık. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa iktidarımız döneminde ilköğretim ve ortaöğretimde her çocuğumuza ücretsiz ders kitabı verilmesi uygulamasını başlattık.
Engellilerin eğitimine ve rehabilitasyonuna harcanan kaynağı 2002 seviyesine göre 16 kat artırarak 2011 bütçesinde 3,2 milyar liraya çıkardık. Eğitim gören engelli sayısını ise tam 10 kat artırdık. Öğretmenlerimizin eğitimdeki kritik rolleri dikkate alınarak maaşlarında 2002-2011 yılları arasında yüzde 300’den fazla iyileşme sağladık.
2002’de toplam 76 üniversitemiz varken, 89 yeni üniversite daha kurarak yüksek öğretimi bütün yurt sathına yaygınlaştırdık. Böylece 81 vilayetimizin tamamında üniversite var. Bütün bu olumlu gelişmeler neticesinde eğitime erişimi kolaylaştırmış bir Hükümet olarak önümüzdeki dönemi kaliteye daha fazla önem vereceğimiz bir süreç olarak görüyoruz. Bu çerçevede derslik, altyapı, donanım ve öğretmen gibi zaten büyük oranda gelişme kaydettiğimiz alanlara ilaveten eğitime erişim sorunlarını sıfıra indirmek, nitelikli bir eğitim sistemini yurt sathında yerleştirmek en öncelikle hedefimiz. Okul öncesinden üniversiteye uzanan eğitim basamaklarında milli değerlerimizi ve uluslararası standartları esas alarak eğitim sistemimizi tamamen gözden geçirecek ve kaliteyi merkeze alan bir dönüşüm programı uygulayacağız. Kaliteyi yükselten, okulu öne alıp sınava hazırlık süreçlerini azaltan şekle ve törenselliğe değil, içerik ve işlevselliğe önem veren, öğrenciyi ve aileleri rahatlatan bir anlayışla eğitim sistemini yeniden yapılandıracağız. Tüm okullar, öğretmenler ve öğrenciler arasında kesintisiz bir elektronik iletişim ortamı sağlayacağız. Fatih Projesiyle eğitim ve öğretim teknolojilerinde çağın gerektirdiği teknolojik gelişmelere uygun ve dünyaya örnek olacak yeni bir uygulamaya geçeceğiz. Her öğrencimize eğitim müfredatını da içeren birer elektronik kitabı ücretsiz dağıtacağız. Yükseköğretim sistemimizi bu dönemde tüm yönleriyle reforme edeceğiz. Üniversitelerimizin daha özerk olacağı ve kendi özgün gelişme alanları içerisinde yarışacağı rekabetçi bir ortam oluşturacağız. Özel sektörün üniversite kurmasının önünü açacağız. Yeni kurulan üniversitelerimizin öğretim üyesi açığını hızla kapatmak için öğretim üyesi yetiştirme programlarını yaygınlaştıracağız.”