150 Bin Kadrolu Öğretmen Atanmalı
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, öğretmen açığının kapanması iiçin 150 bin kadrolu öğretmenin ataması yapılmalı diye konuştu.
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, öğretmenlerin gelir düzeyinin ve statüsünün yükseltilmesine dönük çalışmalara hız verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Öğretmen istihdamında kadrolu, sözleşmeli, ücretli, vekil öğretmenlik gibi farklı uygulamalara son verilerek tüm öğretmenlerin kadrolu öğretmen olarak istihdamı sağlanmalı; mevcut sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir. Öğretmen açığını kapatmak için 150 bin kadrolu öğretmen ataması yapılmalı” dedi. Katkı düzeyi yüksek öğretmenlerin ödüllendirilmesi gerektiğini belirten Gündoğdu, “Ayrıca zorunlu hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapan eğitim çalışanlarına zorunlu bölge hizmet tazminatı ödenmelidir” diye konuştu.
24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Ahmet Gündoğdu, öğretmenlerin, öğretme sürecinde öğrencilerine karşı insani ve vicdani yönlendirmelerin etkisiyle ücret karşılığı yapılan bir işin hakkını vermenin çok daha ötesinde bir fedakârlık ortaya koyarak çalıştıklarına dikkat çekti.
-TOPLUMLARIN UYGARLIK DÜZEYİ, ÖĞRETMENE VERDİĞİ DEĞERLE ÖLÇÜLÜR-
“Öğretmenin malzemesi insandır. İnsanı işleyen bir sanatkârın mesleki hassasiyetinin ve haysiyetinin öncelenmesi, toplumun geleceğinin garanti altına alınması demektir” diyen Gündoğdu, “Toplumların uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür. Öğretmenlerimizin bir türlü çözülemeyen sorunlarına ve maddi sıkıntılarına bakılacak olursa, uygarlık düzeyimizin pek de yüz güldürücü olmadığı ortadadır” diye konuştu.
Başta öğretmenler olmak üzere eğitim çalışanlarının onlarca sorunu bulunduğunun altını çizen Gündoğdu, “Eğitim-Bir-Sen olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nda en çok üyeye sahip sendika sıfatıyla eğitim çalışanlarını temsilen katıldığımız Kurum İdarî Kurulu toplantılarında, çalışanların talep ve beklentileri doğrultusunda çözüme ilişkin yol gösteren, tavır ortaya koyan bir yaklaşımla eğitim çalışanlarının yaşadığı sorunların, çözümlenmesi mümkün sorunlar olduğunu ortaya koymuş bulunmaktayız. Kurum İdarî Kurulu'nda imza altına alınan hususlar, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hükümet tarafından yeterince sahiplenildiği ve çözüme ilişkin samimi çaba gösterildiği takdirde, eğitim camiasında zihinleri çokça meşgul eden, mağduriyetlere neden olan pek çok sorunun çözüleceğine ve böylece eğitim camiasını rahatlatacağına inanıyoruz” dedi.
-ATAMA BEKLEYEN 350 BİN ÖĞRETMEN VAR-
Öğretmen açığı sorununun, eğitimin toplam kalitesini olumsuz etkileyen bir sorun olarak devam ettiğini dile getiren Gündoğdu, “Bugün Bakanlık verilerine göre 150 bin öğretmene ihtiyaç bulunmaktadır. Buna karşın atama bekleyen 350 bin öğretmenimiz, bu Öğretmenler Günü'nü de kara tahta başında idrak edememenin üzüntüsünü yaşamaktadır. Öğretmen açığı sözleşmeli, vekil, ücretli öğretmen alımıyla kapatılmaya çalışılmaktadır. Sözleşmeli öğretmenlerimiz, kendilerini güvende hissetmemekte, kadrolu öğretmenlerin sahip olduğu kimi haklardan mahrum oldukları için ikinci sınıf öğretmen algısıyla karışık bir zihinle eğitim hizmeti vermeye devam etmektedirler. Sözleşmeli öğretmenler mutlaka kadroya geçirilmelidir. Bölgelerarası öğretmen dağılımındaki adaletsizliği gidermeye yönelik, zorunlu hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapan eğitim çalışanlarına zorunlu bölge hizmet tazminatı ödenmelidir” ifadelerini kullandı.
-ZORUNLU HİZMET ALANLARINDAKİ EĞİTİM ÇALIŞANLARINA 'ZORUNLU BÖLGE HİZMET TAZMİNATI' ÖDENMELİDİR-
Gündoğdu, öğretmen açığı, atama bekleyen öğretmenler, bölgelerarası öğretmen dağılımındaki adaletsizlikler, sözleşmeli öğretmenlik gibi konuları 18. Milli Eğitim Şûrası'nda hassasiyetle gündeme getirdiklerini ve verdikleri önergeyle bunların, “Öğretmenliğin gelir düzeyi ve statüsünün yükseltilmesine dönük çalışmalara hız verilmeli; öğretmen istihdamında kadrolu, sözleşmeli, ücretli, vekil öğretmenlik gibi farklı uygulamalara son verilerek tüm öğretmenlerin kadrolu öğretmen olarak istihdamı sağlanmalı; mevcut sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmeli; öğretmen açığını kapatmak için 150 bin kadrolu öğretmen ataması yapılmalı ve katkı düzeyi yüksek öğretmenler ödüllendirilmeli, ayrıca zorunlu hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapan eğitim çalışanlarına zorunlu bölge hizmet tazminatı ödenmelidir” şeklinde bir karara dönüşmesini sağladıklarını vurguladı.
-EK DERS ÜCRETLERİ 12 TL'YE ÇIKARILMALI-
Gündoğdu, 18. Milli Eğitim Şûrası'nda önerileri doğrultusunda benimsenen tavsiye kararının gereğinin yerine getirilerek, eğitim çalışanlarına ödenmekte olan ek ders ücretlerinin 12 TL'ye çıkarılmasını, uygulamada büyük sıkıntılara neden olan 'okul yöneticilerinin 6 saat derse girme zorunluluğunun '6 saate kadar derse girer' şeklinde değiştirilmesini, öğretmen ve yöneticilere mesleki gelişimlerini sağlamak amacıyla uzaktan veya örgün eğitim yoluyla lisansüstü eğitim imkânı sağlanmasını, öğretmenlerin ve eğitim yöneticilerinin lisansüstü eğitim görmelerinin teşvik edilmesini, lisansüstü eğitimini tamamlayanların ödüllendirilmesini; daha önceleri uygulamada olan yüksek lisans yapmış olanlara yüzde 25, doktora yapmış olanlara ise yüzde 40 fazla ek ders ücreti ödeme uygulamasına yeniden geçilmesini, 18. Milli Eğitim Şurası'nda benimsenen “Eğitim çalışanlarına Öğretmenler Günü'nde bir maaş ikramiye verilmesi” kararının gereğinin yerine getirilmesini de istedi.