Bilgisi olan arkadaşlar lütfen bana yardımcı olur musunuz. Benim eşim 5,5 ay önce doğum yaptı. Şimdi 5.5 aylık bir çocuğumuz var. Şimdi de eşim şubat atamasında sınıf öğretmeni olarak inşallah atanacak. Sıralaması tutuyor ama sonlarda. Sınıf öğretmenine açılan yerlerde genelde hep güneydoğu ve doğu da olan yerler. Eşim atanırsa yanında gidecek kimsemiz yok. Çocukta olduğu için onu yalnız göndermek istemiyorum. Yanında ben gideceğim. Çünkü hem uzak yere gidecek hem de çocuk daha çok küçük. Şimdi ben ücretsiz izne ayrılmak istiyorum. Eşim doğum yaptığı için ben baba olarak bu doğum izninden faydalanabilir miyim. Çocuk doğalı 5.5 ay oldu. Bu ücretsiz doğum izninide 15 şubattan 15 hazirana yada 12 şubatttan 12 hazirana yani 4ay kadar ücretsiz izin almak istiyorum. Bu mümkün mü? Ne yapmam gerekiyor. Lütfen bana yardımcı olun. Ne yapacağımı bilmiyorum. Eşimi de yalnız başına çocukla göndermek istemiyorum. Büyük ihtimalle de Şırnak veya Hakkari gelecek. Onun için ücretsiz olarak doğum izninden faydalanarak eşimle gitmek istiyorum. Lütfen bana yardımcı olun. Ne yapmam gerekiyor, böyle bir hakkım var mı?
İzin Yönergesinin 15.maddesinin 2. fıkrasında
(2) Doğum yapan memura doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden, eşi doğum yapan memura ise doğum tarihinden itibaren olmak üzere, istekleri üzerine yirmidört aya kadar toptan veya kısım kısım aylıksız izin verilir. Aylıksız izin süresinin bitimine bir aydan daha az bir süre kalanlara bu kapsamda aylıksız izin verilmez. denilmektedir.
sizin için doğum tarihinden itibaren esas alındığı için bu kapsamda verileceğini düşünmüyorum. görev yaptığınız İlçe MEM ile iletişim kurup bir sormanızda fayda var yine de.
ikinci bir seçenek ise; İzin Yönergesinin 15. maddesinin 5. fıkrasında
(5) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, sıkıyönetim, olağanüstü hâl veya genel hayata müessir afet hâli ilan edilen bölgelere 657 sayılı Kanunun 72 nci maddesi gereğince belli bir süre görev yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki
görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz. denilmektedir.
eğer çalışma süreniz 5 yılı geçtiyse dilekçe yazıp bir yılı geçmemek kaydıyla istediğiniz süre kadar aylıksız izin alabilirsiniz.
memurunyeri adlı internet sitesinde de böyle yazıyor:
Doğum yapan memurlar ile eşleri doğum yapan memurların, 24 ay süre ile aylıksız izin kullanma hakları bulunmakla birlikte, bu izin süresinin başlangıç tarihi kadın ve erkek memurlar için farklı belirlenmişti.
İlgili mevzuat
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108/B maddesinde Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir. denilmiştir.
Kanunun 104/A maddesinde ise Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir. hükmü yer almıştır.
Doğuma bağlı aylıksız izin kime verilir?
Bu izin, yazılı talepte bulunulmaları halinde;
**Doğum yapan memura 24 ay,
**Eşi doğum yapan memura (doğum yapan eşin çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın) 24 ay
süre ile verilir.
Her iki eşin de memur olmaları halinde, eşlerin her ikisi de 24 ay aylıksız izin kullanabilir.
Aylıksız izin kullanma hakkı ne zaman doğar?
Doğum sebebiyle 24 ay süreli aylıksız izin kullanımı hakkına;
**Doğum yapan memurun, doğum sonrası analık izni süresinin (Doğum öncesi rapora dayalı olarak çalışılan analık izni süreleri ile erken doğum nedeniyle kullanılmayan doğum öncesi analık izni süreleri de dahil edilerek belirlenecek sürenin) bitimi tarihinde,
**Eşi doğum yapan memurun, eşinin doğum yaptığı tarihte
sahip olunmaktadır.
Öte yandan, doğum nedeniyle aylıksız izin kullanma hakkının kazanıldığı tarihten itibaren 24 ay geçtikten sonra, doğum nedeniyle aylıksız izin kullanılamamaktadır.
Bu izin kaç parçaya bölünerek kullanılabilir?
Doğum nedeniyle kullanılabilecek aylıksız izinlerin, izne hak kazanılmasından itibaren 24 ay içerisinde olmak kaydıyla, parça parça kullanılmasın da mümkün olduğunu memurunyeri.com olarak belirtmek isteriz. Bu iznin kaç parça halinde kullanılacağına ilişkin herhangi bir sınırlama söz konusu değildir.
İzni kullandırmada kurumun takdir hakkı var mıdır?
Doğum yapan memura ve eşi doğum yapan memura 657 sayılı Kanun ile sağlanan aylıksız izin kullanma hakkının, Kanunda yazan sınırlarda kullanımında, idareye takdir hakkı bırakılmamıştır. Doğum nedeniyle aylıksız izin kullanabilecek olanların yazılı talepte bulunmaları halinde, bu iznin verilmesi gerekmektedir.